30 minut
2 kusy
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 90 g hořké čokolády (nejlépe nad 70 %)
- 35 g másla + máslo na vymazání formy
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 30 g erythritolu
- špetka soli
- 1 a půl lžičky kávové esence nebo instantní kávy
- 20 g celozrnné hladké špaldové mouky
- špetka kypřícího prášku do pečiva
- kakao na vysypání formiček
- mořská sůl k podávání
Na ozdobu dortíku:
- čerstvé nebo lyofilizované maliny
- můžete servírovat s jedlými květy
- kakao na posypání
Jak připravit Lava Cake:
Čokoládu s máslem společně rozpusťte ve vodní lázni. Zbylým kouskem másla vymažte dvě zapékací mističky a vysypejte je kakaem.
Vejce, žloutek, erythritol a malou špetku soli našlehejte do pěny. Přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, kávovou esenci a znovu opatrně našlehejte. Nakonec vmíchejte mouku se špetkou kypřicího prášku.
Těsto rozdělte do mističek, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 8–10 minut. Poté vytáhněte mističky z trouby a nechte 1–2 minuty odpočinout.

Nakonec Lava Cake přiklopte talířkem a otočte „vzhůru nohama“ – dortík tak hezky vypadne z formičky. Před podáváním valentýnský dezert posypejte kakaem a malou špetkou mořské soli, aby se zvýraznila bohatá chuť čokolády.
Dortíku bude nejvíce slušet čerstvé drobné ovoce, jako jsou třeba maliny, ale rozhodně nešlápnete vedle ani s jahodami nebo borůvkami. A jako pomyslnou třešničku můžete Lava Cake ozdobit i jedlými květy, které vypadají naprosto fantasticky téměř na jakémkoliv dezertu.
Přejeme vám dobrou chuť a nejen na toho Valentýna taky spoustu (sebe)lásky!
Recept a foto: @zdrave_zivena