Co se v článku dozvíte?
- Jak rozpustit čokoládu
- Recepty na sladké valentýnské pohoštění
Trocha teorie, než začnete kouzlit: Jak rozpustit čokoládu?
Nám se nejvíce osvědčila klasická vodní lázeň. Pokud jste ostřílení domácí cukráři, postup při rozpouštění čokolády ve vodní lázni jistě znáte. Pro jistotu ale zopakujeme základní pravidla:
- miska s vodou se nesmí dotýkat vodní hladiny
- čokoláda se nesmí přepalovat (úplně stačí teplota vody okolo 50 °C)
- zabraňte tomu, aby se voda dostala do čokolády
- nejlepší na rovnoměrné rozpouštění je čokoláda v pecičkách
V hrnci ohřejte vodu a po dosažení požadované teploty jej odstavte z plotny. Na hrnec postavte misku s čokoládou a metličkou promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud nemáte zkušenosti, nejste kuchyňští kaskadéři a neradi experimentujete, doporučujeme se na chvíli zastavit a přečíst si podrobný návod na rozpouštění čokolády krok po kroku.
Jednoduché valentýnské recepty
Udělat efektní valentýnské pohoštění nebo originální dárek k Valentýnu s námi zvládne každý. Ovoce máčené v čokoládě, růžové čokoládové hrudky plné svěží chuti malin a višní nebo vlastnoručně vyrobená domácí čokoláda zdobená oříšky a ovocem. S jednoduchými čokoládovými recepty na Valentýna nešlápnete vedle – čokoláda je totiž smyslná a sladká jako láska sama.
1. Namáčení ovoce v čokoládě
I obyčejné ovoce v čokoládě udělá spoustu parády. Stačí do přípravy vložit špetku lásky, půl lžičky snahy, velký hrnek kreativity a pořádnou porci kvalitních surovin.
Jak na to?
Pokud máte čerstvé jahody, povyšte je na novou úroveň. Namočte je v rozpuštěné čokoládě a ozdobte kousky karamelu nebo lyofilizovaných malin. Budou vypadat k nakousnutí a chutnat přímo božsky.
Jahody v zimě však často nebývají nic moc. Co s tím? Spolehněte se na lyofilizované ovoce! Dozrálo na sluníčku do dokonalé sladkosti a díky sušení mrazem vydrží v perfektní kvalitě i v zimě.
Ovoce namočíme v čokoládě, položíme na pečicí papír a necháme v lednici ztuhnout. Pro lepší efekt můžete ovoce namočit jen z poloviny nebo každou polovinu namočit do jiného druhu čokolády. Ovoce v čokoládě pak můžete napíchat na špejli a vytvořit tak láskyplný špíz.
2. Čokoládové hrudky
Co budete potřebovat?
- 200 g ruby čokolády
- 100 g sušených třešní
- 20 g sušených brusinek
- 5 g lyofilizovaných malin
- 50 g kousků pistácií
Postup přípravy:
Čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni rozdělíme na dvě části. Jednu část smícháme se sušeným ovocem a pistáciemi a druhou polovinu dáme prozatím stranou, budeme v ní hrudky obalovat. Ze směsi ovoce a čokolády vytvarujeme lžičkou malé hrudky, které dáme ztuhnout na 10 minut do lednice.
Ztuhlé hrudky potom ponoříme do zbylé čokolády, ozdobíme lyofilizovaným ovocem nebo jedlými květy a necháme opět ztuhnout v lednici. Pak už jen mlsáme u romantického filmu nebo jako hříšnou dobrotu na večeru s kamarádkami.
Nechce se vám? Máme řešení
3. Domácí dvoubarevná čokoláda
„Dáme si něco vyrobeného s láskou.“ Domluvili jste se s partnerem či partnerkou na ručně vyrobeném dárku a stále nevíte, čím udělat radost? Zapomeňte na zajíčky z ponožek a vypálené CD s romantickými hity po vzoru Chandlera a Moniky ze seriálu Přátelé. Domácí čokoládu zvládnou s naší pomocí všichni a udělá spoustu radosti.
Co budete potřebovat:
- 200 g oblíbené čokolády v pecičkách
- 200 g jiného druhu oblíbené čokolády v pecičkách
- na zdobení: lyofilizované ovoce, ořechy, kousky karamelu, jedlé květy…
Jaké kombinace jsme zvolili my?
- Ruby čokoláda + bílá jogurtová čokoláda – zdobená malinami a pistáciemi
- Mléčná čokoláda + hořká čokoláda – zdobená kokosem, mandlemi a jedlými květy
- Mléčná čokoláda + bílá čokoláda – zdobená lyo meruňkami a kakaovými boby
Jak na přípravu domácí čokolády?
Postup je jednoduchý: každou čokoládu zvlášť rozpustíme ve vodní lázni. Nachystáme si formu a čokoládu do ní postupně nalijeme – každou na svoji polovinu.
A teď začíná kreativní řádění! Mramorování na čokoládě docílíme jemným promícháním čokolád lžící nebo špejlí – čokoládu můžete promíchat pravidelnými vodorovnými tahy, udělat na ní jen jemný přechod nebo tabulku „pokreslit“ různými ornamenty.
Nakonec čokoládu posypeme lyofilizovaným ovocem, jedlými květy nebo oříšky. Při zdobení se nebojte odvázat a zkoušet různé kombinace – vždyť láska má taky spoustu podob! Pak už jen vložte do celofánového sáčku, zavažte stuhou a radujte se s obdarovaným.
Co když nemáte silikonovou formu na čokoládu?
Poradíte si i bez formy – jen s běžnými věcmi. Postačí vám obyčejná plastová dózička vystlaná fresh fólií. Čokoládu můžete také nalít na kuchyňské prkénko obalené fresh fólií a vykrajovátkem na perníčky vytvořit vlastní tvar malých čokoládek! Kolečka, kytičky, nebo valentýnská srdíčka? Ty se budou mlsat jedna báseň!
Jaké kombinace čokolády se k sobě hodí?
Stejně jako u lásky, ani u oříšků, ovoce a čokolády nezáleží na tom, co „je správné“, ale co máte rádi. Pokud preferujete klasiku, stačí vám mléčná čokoláda a lískové oříšky.
V poslední době jsou ale čím dál oblíbenější prémiové kombinace hořké čokolády s karamelem a solí nebo bílá čokoláda s mandlemi pro všechny milovníky sladkého. Tip: pro ještě lepší chuť si můžete mandlové plátky opražit.
Pokud hledáte inspiraci, sestavili jsme pro vás kombinace, které lahodí oku a v puse rozehrají dokonale sladěnou symfonii chutí. Tak nám dejte vědět, jestli byl váš Valentýn stejně sladký jako naše čokolády!