Mandle se slupkou, nebo bez?
Hnědá mandlová slupka je mírně nahořklá, obsahuje však množství prospěšných látek – je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu E, který je důležitým antioxidantem a pomáhá nám posilovat imunitu. Pro někoho může být slupka kvůli vysokému obsahu vlákniny hůře stravitelná, ořechům však dodává jejich charakteristickou chuť a vůni. Loupané mandle bez slupky jsou zase vhodnější pro další zpracování a využití v kuchyni.
Jak oloupat mandle?
Máte doma pouze neloupané mandle, ale nutně se potřebujete slupky zbavit? Nemusíte hned běžet do obchodu, mandle si doma snadno oloupete sami. Jak na to?
Vodu v hrnci přivedeme k varu a mandle do ní ponoříme asi na minutu, případně jádra v misce zalijeme vroucí vodou z rychlovarné konvice a v horké lázni je necháme přibližně 5 minut. Následně jádra přecedíme a opláchneme studenou vodou. V obou případech bude výsledek stejný: slupka nabobtná, odlepí se a půjde lehce mezi prsty z jadérka odstranit. Nakonec mandle necháme uschnout.
A co loupání raw mandlí? Jde to i bez horké vody. Tato metoda je časově náročnější a pracnější, ale mandle si uchovají všechny své výživné látky a výsledný produkt raw kvalitu. Stačí nechat mandle namočené přes noc ve studené vodě. Pak půjdou oloupat také.
Tip!
Spařená jádra můžete vložit do utěrky a několikrát je promnout v dlaních. Pak stačí už jen vybrat oloupané mandle. Slupky zůstanou v utěrce, kterou poté snadno vyklepete. Jen pozor, slupky mandlí špiní!

Jak opražit mandle?
Honí vás mlsná, ale doma jsou jen obyčejné mandle? Oloupat je už umíte, pražit je ale můžete klidně i ve slupce. Pojďte je teď s námi povýšit na ty nejlepší domácí pražené mandle na světě!
Budete potřebovat:
- mandle blanšírované nebo se slupkou
- olivový olej nebo přepuštěné máslo (ghí)
- sůl
- koření a bylinky na dochucení
- pánev nebo troubu předehřátou na 180 °C
Mandle v misce promícháme s dostatečným množstvím tuku – nemusíte se bát, přebytečný tuk nakonec odstraníme. Jádra pak vysypeme na pánev nebo plech a posypeme solí. Mandle pražíme, dokud nezačnou zlátnout. Zpravidla to trvá přibližně 5 minut na pánvi a 10 minut v troubě. Nezapomeňte mandle průběžně kontrolovat a během pražení několikrát promíchat, aby se nepřichytily! Pražené mandle vysypeme na papírový ubrousek, který vsaje nadbytečný tuk, lehce osušíme a dochutíme. Fantazii se meze nekladou – zkuste je vylepšit například uzenou paprikou či provensálskými bylinkami.
Nebo si ušetřete práci…
Tip!
A co pražené mandle na sladko? Vyměňte sůl za cukr, olivový olej za máslo a nechejte mandle při pražení lehce zkaramelizovat. Na závěr je můžete poprášit skořicí nebo vanilkovým cukrem, pro gurmány máme lahodný karamelový pudr.
Opražit navíc můžete i mandlové lupínky – na sucho pražené udělají parádu v každé brokolicové polévce i Gazpachu!

Mandlové máslo a mléko
Jen si to představte, intenzivní mandlová chuť a krémová konzistence, která se rozplývá na jazyku. A hotové je za pár minut! Na výrobu másla můžete použít i loupané mandle, máslo z neloupaných mandlí ale bude mít výraznější oříškovou chuť a plnější barvu.
Jádra opražíme v troubě nebo na pánvi na sucho a bez soli. Po vychladnutí vložíme mandle do výkonného mixéru a přidáme špetku soli, která zvýrazní chuť ořechů. Pro lepší chuť doporučujeme přidat i vanilkový či skořicový extrakt nebo javorový sirup. Mixujeme, dokud máslo nemá krásně krémovou konzistenci. Čím déle budeme mixovat, tím tekutější máslo bude. Nevzdávejte to, ke krásně krémovému máslu se i s výkonným mixérem dopracujete až za několik minut. Stále není dost tekuté? Zkuste během mixování přidat pár lžic slunečnicového nebo kokosového oleje.

Zabijte dvě mouchy jednou ranou a z másla rovnou připravte i mandlové mléko. Je to jednoduché, stačí zbytky másla v mixéru zalít hrnkem vody, krátce pomixovat a nakonec přecedit přes plátno. Pokud si však dáte s přípravou mléka trochu víc práce, odmění vás plnou chutí a příjemnou konzistencí. Podle našeho receptu to zvládne úplně každý!