Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak oloupat a upražit mandle?

ve středu 20. 1. | 612x přečteno


Mandle na všechny způsoby! Jak si je jednoduše připravíte doma? Poradíme vám, jak mandle rychle a snadno oloupat, jak je správně opražit, aby nebyly hořké, nebo jak za pár korun vyrobit domácí mandlové máslo a mléko. A je vlastně lepší jíst mandle se slupkou, nebo bez? I na to známe odpověď!

Sdílet



Jak oloupat a upražit mandle?

Mandle se slupkou, nebo bez?

Hnědá mandlová slupka je mírně nahořklá, obsahuje však množství prospěšných látek – je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu E, který je důležitým antioxidantem a pomáhá nám posilovat imunitu. Pro někoho může být slupka kvůli vysokému obsahu vlákniny hůře stravitelná, ořechům však dodává jejich charakteristickou chuť a vůni. Loupané mandle bez slupky jsou zase vhodnější pro další zpracování a využití v kuchyni.  

Jak oloupat mandle?

Máte doma pouze neloupané mandle, ale nutně se potřebujete slupky zbavit? Nemusíte hned běžet do obchodu, mandle si doma snadno oloupete sami. Jak na to?  

Vodu v hrnci přivedeme k varu a mandle do ní ponoříme asi na minutu, případně jádra v misce zalijeme vroucí vodou z rychlovarné konvice a v horké lázni je necháme přibližně 5 minut. Následně jádra přecedíme a opláchneme studenou vodou. V obou případech bude výsledek stejný: slupka nabobtná, odlepí se a půjde lehce mezi prsty z jadérka odstranit. Nakonec mandle necháme uschnout.

A co loupání raw mandlí? Jde to i bez horké vody.  Tato metoda je časově náročnější a pracnější, ale mandle si uchovají všechny své výživné látky a výsledný produkt raw kvalitu. Stačí nechat mandle namočené přes noc ve studené vodě. Pak půjdou oloupat také.

Tip!

Spařená jádra můžete vložit do utěrky a několikrát je promnout v dlaních. Pak stačí už jen vybrat oloupané mandle. Slupky zůstanou v utěrce, kterou poté snadno vyklepete. Jen pozor, slupky mandlí špiní!

jak oloupat mandle
Ve vodě mandle nabobtnají a slupka pak půjde snadno odstranit. Proces zbavování slupky se nazývá blanšírování.

Jak opražit mandle?

Honí vás mlsná, ale doma jsou jen obyčejné mandle? Oloupat je už umíte, pražit je ale můžete klidně i ve slupce. Pojďte je teď s námi povýšit na ty nejlepší domácí pražené mandle na světě!  

Budete potřebovat:

  • mandle blanšírované nebo se slupkou
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • sůl  
  • koření a bylinky na dochucení
  • pánev nebo troubu předehřátou na 180 °C

Mandle v misce promícháme s dostatečným množstvím tuku – nemusíte se bát, přebytečný tuk nakonec odstraníme. Jádra pak vysypeme na pánev nebo plech a posypeme solí. Mandle pražíme, dokud nezačnou zlátnout. Zpravidla to trvá přibližně 5 minut na pánvi a 10 minut v troubě. Nezapomeňte mandle průběžně kontrolovat a během pražení několikrát promíchat, aby se nepřichytily! Pražené mandle vysypeme na papírový ubrousek, který vsaje nadbytečný tuk, lehce osušíme a dochutíme. Fantazii se meze nekladou – zkuste je vylepšit například uzenou paprikou či provensálskými bylinkami.  

Tip!

A co pražené mandle na sladko? Vyměňte sůl za cukr, olivový olej za máslo a nechejte mandle při pražení lehce zkaramelizovat. Na závěr je můžete poprášit skořicí nebo vanilkovým cukrem, pro gurmány máme lahodný karamelový pudr.

Jak opražit mandle
Mandle můžete dochutit nejen solí, ale i kořením nebo směsí bylinek.

Mandlové máslo a mléko

Jen si to představte, intenzivní mandlová chuť a krémová konzistence, která se rozplývá na jazyku. A hotové je za pár minut! Na výrobu másla můžete použít i loupané mandle, máslo z neloupaných mandlí ale bude mít výraznější oříškovou chuť a plnější barvu. 

Jádra opražíme v troubě nebo na pánvi na sucho a bez soli. Po vychladnutí vložíme mandle do výkonného mixéru a přidáme špetku soli, která zvýrazní chuť ořechů. Pro lepší chuť doporučujeme přidat i vanilkový či skořicový extrakt nebo javorový sirup. Mixujeme, dokud máslo nemá krásně krémovou konzistenci. Čím déle budeme mixovat, tím tekutější máslo bude. Nevzdávejte to, ke krásně krémovému máslu se i s výkonným mixérem dopracujete až za několik minut. Stále není dost tekuté? Zkuste během mixování přidat pár lžic slunečnicového nebo kokosového oleje.

Hustější máslo se hodí k namazání nebo jako náplň, tekuté zase do kaše na ozdobu dezertů.

Zabijte dvě mouchy jednou ranou a z másla rovnou připravte i mandlové mléko. Je to jednoduché, stačí zbytky másla v mixéru zalít hrnkem vody, krátce pomixovat a nakonec přecedit přes plátno. Pokud si však dáte s přípravou mléka trochu víc práce, odmění vás plnou chutí a příjemnou konzistencí. Podle našeho receptu to zvládne úplně každý!  

Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?