60 minut
forma 25×25 cm
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 100 g hořké čokolády
- 3 vejce
- 130 g zakysané smetany
- 130 ml mléka
- 100 g pekanových ořechů
- 270 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 120 g panely
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička cejlonské skořice
- ½ lžičky zázvoru
Na krém:
- 300 g dýně hokaido
- olivový olej
- 500 g polotučného měkkého tvarohu
- 3 lžíce xylitolu
- šťáva z ½ pomerančce – cca 2 lžíce
- 2 lžíce prášku z lyofilizovaného pomeranče
Na ozdobu:
- 50–80 g hořké čokolády na polití
- sněhové pusinky či jiné ozdoby
Postup
Nejprve si připravíme dýni na náplň. Nakrájíme ji na menší kusy, v míse lehce zakápneme olivovým olejem a promícháme. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme doměkka – asi 30 minut. Po vytažení necháme zchládnout.
Čokoládový korpus
Ve větší míse si mezitím metlou prošleháme vejce s panelou, která dodá receptu dokonalý karamelový nádech. Pak zašleháme zakysanou smetanu a mléko.
Ve vedlejší míse promícháme sypké ingredience: nahrubo nasekané oříšky s moukou, kakaem, sodou, kypřicím práškem, skořicí a zázvorem.
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Pokud si nejste jistí, jak na to, máme pro vás podrobný fotonávod. Pozor – do čokolády v tomto receptu při rozpouštění nepřidávejte tuk!
Do vajíček vmícháme rozpuštěnou čokoládu a pak hned zapracujeme sypkou směs. Těsto rozetřeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 180 °C 40 minut. Poté necháme vychladnout.
Recept a foto: @zdrave_zivena
Dýňový krém
Vychladlou dýni rozmixujeme s tvarohem, xylitolem, pomerančovou šťávou a práškem z lyofilizovaných pomerančů.
Sestavení a zdobení
Korpus opatrně sundáme z plechu, odstraníme pečicí papír a překrojíme ostrým nožem napůl. Potřeme krémem a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
Koláč přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobíme podle vlastní fantazie.
Martina použila klasické sněhové pusinky, kterým udělala z hořké čokolády oči, vyřádit se ale můžete i s jiným halloweenským zdobením.