2,5 hodiny
12 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 200 g dýňového pyré (postup v receptu)
- 75 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 15 ml medu
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku prášku do pečiva
Na krém:
- 180 g mléčné čokolády (přibližně 30 % tuku)
- 20 g másla
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- špetku soli
- 50 ml lískooříškového másla
Na ozdobu:
Postup
Nejprve si vytáhneme asi 2 hodiny před pečením z lednice máslo a vejce, aby měly pokojovou teplotu.
Dopředu si připravíme i krém. Do hrnce nalijeme smetanu a přivedeme ji k varu. Když se objeví první bublinky, stáhneme hrnec z plotny, přidáme čokoládu, máslo a sůl a necháme pár minut odstát. Poté vše rozmícháme dohladka.
Čokoládovou směs dáme ztuhnout na 2 hodiny do lednice a pravidelně ji promícháváme metličkou, aby krém tuhnul rovnoměrně.
Mezitím si připravíme dýňové pyré. Je na vás, jaký druh dýně zvolíte. Kristina použila dýni hokkaido, která dodala těstu výraznější oranžové zbarvení, než třeba máslová dýně – ta má jemnější nejen zabarvení, ale i chuť.
S trochou vody podusíme zhruba 220 gramů oloupané dýně, kterou si předtím nakrájíme na kostky. Až je dýně měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem do hladkého pyré a počkáme, než vychladne.
Fotky a recept: Děvče u plotny
A co těsto? V míse šleháme máslo s medem a cukrem, dokud nebude celá směs hezky světlá a nadýchaná. Postupně zašleháme obě vejce. Vždy do mísy přidejte jen jedno, aby se směs nesrazila. Nakonec byste se měli dopracovat k nadýchané pěně.
Do druhé misky prosejeme mouku, skořici, prášek do pečiva a vše promícháme s dýňovým pyré i pěnovou směsí ve druhé misce.
Troubu předehřejeme na 165 °C a formičky na cupcakes vyložíme papírovými košíčky. Košíčky naplníme zhruba do dvou třetin a pečeme 20–25 minut. Po upečení do každém cupcaku vydlabeme malou díru a naplníme ji lískooříškovým máslem. Ztuhlý krém přendáme do cukrářského sáčku a nazdobíme cupcakes. Dozdobíme lyofilizovaným ovocem. Kristina tentokrát zvolila brusinky, pěkně budou ale vypadat třeba i červený rybíz nebo klikva.