Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Dýňové cupcakes s čokoládovým krémem a lískooříškovým máslem

v pátek 24. 9. | 4689x přečteno


Co s dýní? Šup s ní do pečení! Totéž udělala Kistina z blogu Děvče u plotny a vznikly z toho tyto nádherné dýňové cupcakes. Dovnitř lískooříškové máslo, nahoru čokoládový krém a všichni se budou olizovat až za ušima. A když k tomu připočítáte ještě lyofilizované brusinky, vyjde vám z toho dokonalý (nejen) podzimní recept!

Sdílet



Dýňové cupcakes s čokoládovým krémem a lískooříškovým máslem
2,5 hodiny
12 kusů

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g dýňového pyré (postup v receptu)
  • 75 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 15 ml medu
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Na krém:

Na ozdobu:

Postup

Nejprve si vytáhneme asi 2 hodiny před pečením z lednice máslo a vejce, aby měly pokojovou teplotu.

Dopředu si připravíme i krém. Do hrnce nalijeme smetanu a přivedeme ji k varu. Když se objeví první bublinky, stáhneme hrnec z plotny, přidáme čokoládu, máslo a sůl a necháme pár minut odstát. Poté vše rozmícháme dohladka.

Čokoládovou směs dáme ztuhnout na 2 hodiny do lednice a pravidelně ji promícháváme metličkou, aby krém tuhnul rovnoměrně.  

Mezitím si připravíme dýňové pyré. Je na vás, jaký druh dýně zvolíte. Kristina použila dýni hokkaido, která dodala těstu výraznější oranžové zbarvení, než třeba máslová dýně – ta má jemnější nejen zabarvení, ale i chuť.  

S trochou vody podusíme zhruba 220 gramů oloupané dýně, kterou si předtím nakrájíme na kostky. Až je dýně měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem do hladkého pyré a počkáme, než vychladne.

Na ozdobu se dokonale hodí veselé lyofilizované brusinky.

Fotky a recept: Děvče u plotny

A co těsto? V míse šleháme máslo s medem a cukrem, dokud nebude celá směs hezky světlá a nadýchaná. Postupně zašleháme obě vejce. Vždy do mísy přidejte jen jedno, aby se směs nesrazila. Nakonec byste se měli dopracovat k nadýchané pěně.  

Do druhé misky prosejeme mouku, skořici, prášek do pečiva a vše promícháme s dýňovým pyré i pěnovou směsí ve druhé misce.  

Troubu předehřejeme na 165 °C a formičky na cupcakes vyložíme papírovými košíčky. Košíčky naplníme zhruba do dvou třetin a pečeme 20–25 minut. Po upečení do každém cupcaku vydlabeme malou díru a naplníme ji lískooříškovým máslem. Ztuhlý krém přendáme do cukrářského sáčku a nazdobíme cupcakes. Dozdobíme lyofilizovaným ovocem. Kristina tentokrát zvolila brusinky, pěkně budou ale vypadat třeba i červený rybíz nebo klikva.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?