Cappuccino 30% čokoláda
Související produkty
Detailní popis produktu
Cappuccino 30% čokoláda
Informace a výživové hodnoty
Na své si u této čokolády přijdou zejména milovníci kávy, ale věříme, že potěší i ostatní. Má jemnou sladkou chuť, v níž se snoubí kakaové s výraznými kávovými tóny, které jsou však dokonale vyrovnané díky přidanému mléku pro zjemnění a zlepšení celkového pocitu z čokolády. Jedinečně chutná, krásně se rozpouští v ústech a její sytě hnědá barva zaujme na první pohled.
Použití
Čokoládu můžete jen tak mlsat, ale je vhodná i pro využití v kuchyni, protože se snadno rozpouští a má hladkou krémovou konzistenci. Lze ji využít na ochucené polevy, čokoládové krémy, například bavarois, ganache nebo si z ní připravit horkou čokoládu, záleží jen na vás. Přidat si k ní můžete například maliny, jahody nebo citrusy, se kterými si tato čokoláda dokonale rozumí.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Čokoláda obsahuje minimálně 29,8 % kakaového másla.
- Theobroma cacao – latinský název kakaovníku znamená „jídlo bohů“.
- Kouzlo kávovníku poprvé objevili v Etiopii.
- Kávová zrna jsou pecky kávových třešní, které jsou plody kávovníku.
- Stupně pro temperování jsou pro rozpuštění 45 až 50 °C, zchlazení 27 až 28 °C a použití při 29 až 30 °C.
Složení | 43 % cukr, 27,5 % kakaové máslo, 22,5 % sušené mléko, 4 % kakaová hmota, 2 % káva 2 %, <1 % emulgátor: sójový lecitin, instantní káva <1 %, přírodní vanilkové aroma <1 % |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Belgie |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | pecky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Tip
Zabalte si čokoládu do produktivní krabičky a můžete ji mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 2359 kJ / 564 kcal |
Tuky | 36 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 22 g |
Sacharidy | 52 g |
z toho cukry | 51 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 6,6 g |
Sůl | 0,2 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Jak připravit ty nejlepší pralinky
Temperování čokolády
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.