Co budete potřebovat?
Na krustu:
- 200 g mandlové mouky
- 2–3 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g (20 ks) vypeckovaných datlí Medjool
- 1 hrnek horké vody na zalití datlí
- 3–5 lžic horké vody
- 250 g pekanových ořechů
- 2–3 lžíce medu, kokosového cukru nebo javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- vanilkový extrakt, pasta nebo lžíce dobrého alkoholu
Postup
Nejprve vytvoříme ze všech surovin na krustu hladkou pevnou hmotu, kterou vtlačíme do kulaté formy o průměru 25 cm. Nesmíme zapomenout na okraje, aby nám náplň neutíkala. Krustu předpečeme na 180 °C zhruba 10–15 minut, dokud nezezlátnou okraje.
Mezitím si připravíme náplň. Datle Medjool zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát, scedíme a rozmixujeme do hladké pasty. Během mixování přidáme vanilku a 3–5 lžic vody – vodu přiléváme postupně tak, aby nebyl datlový karamel příliš řídký. Použít můžeme i snáze dostupné datle Deglet, v tom případě však musíme během mixování přidat více vody a smířit se s tím, že datlový karamel nebude zdaleka tak lahodně krémový. Karamel odložíme stranou. Lehce zahřejeme med, cukr nebo sirup, přidáme kokosový olej a vzniklou směs promícháme s najemno nasekanými či namletými pekanovými ořechy. Pár pěkných ořechových půlek si odložíme na ozdobu koláče.
Na teplou krustu nejdřív natřeme datlový karamel, na který navrstvíme ořechovou směs a trošku ji upěchujeme. Nakonec koláč ozdobíme odloženými pekanovými půlkami nebo kousky. Pečeme dalších 10–15 minut, ale pozor, aby se pekany na povrchu koláče nepřipálily. Pekanový koláč nám při pečení krásně provoní celou kuchyni. Mmm, cítíte to taky?
Po upečení musíme odolat nutkání okamžitě ochutnat – koláč necháme zcela vychladnout a nejlépe i pár hodin odpočinout v lednici, ať se nám chutě a vůně propojí, slibujeme, že pak bude ještě lepší!
Tip pro gurmány!
Na karamelovou vrstvu můžeme přidat i ovoce. Přimlouváme se za velmi tenké plátky jablek či hrušek se špetkou skořice a citronové šťávy. Opatrně, aby ovoce neobsahovalo příliš tekutiny – taková strouhaná nezcezená jablka udělají z koláče pěknou kaši!