Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pekanový koláč bez lepku

ve středu 14. 10. | 699x přečteno


Pekanový koláč je typická podzimní specialita, my jsme si jej ale oblíbili natolik, že si jej s chutí připravíme kdykoliv během roku. Skvěle se hodí k šálku horké čokolády, ale parádu s ním uděláte i na letní grilovačce. Nádherně voní po krémových pekanových oříšcích, je vydatný a plný chuti. Vyzkoušejte naši zdravější variantu, která je dokonce bez lepku.

Sdílet



Pekanový koláč bez lepku

Co budete potřebovat?

Na krustu:

Na náplň:

Postup

Nejprve vytvoříme ze všech surovin na krustu hladkou pevnou hmotu, kterou vtlačíme do kulaté formy o průměru 25 cm. Nesmíme zapomenout na okraje, aby nám náplň neutíkala. Krustu předpečeme na 180 °C zhruba 10–15 minut, dokud nezezlátnou okraje.

Mezitím si připravíme náplň. Datle Medjool zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát, scedíme a rozmixujeme do hladké pasty. Během mixování přidáme vanilku a 3–5 lžic vody – vodu přiléváme postupně tak, aby nebyl datlový karamel příliš řídký. Použít můžeme i snáze dostupné datle Deglet, v tom případě však musíme během mixování přidat více vody a smířit se s tím, že datlový karamel nebude zdaleka tak lahodně krémový. Karamel odložíme stranou. Lehce zahřejeme med, cukr nebo sirup, přidáme kokosový olej a vzniklou směs promícháme s najemno nasekanými či namletými pekanovými ořechy. Pár pěkných ořechových půlek si odložíme na ozdobu koláče.  

Na teplou krustu nejdřív natřeme datlový karamel, na který navrstvíme ořechovou směs a trošku ji upěchujeme. Nakonec koláč ozdobíme odloženými pekanovými půlkami nebo kousky. Pečeme dalších 10–15 minut, ale pozor, aby se pekany na povrchu koláče nepřipálily. Pekanový koláč nám při pečení krásně provoní celou kuchyni. Mmm, cítíte to taky?  

Po upečení musíme odolat nutkání okamžitě ochutnat – koláč necháme zcela vychladnout a nejlépe i pár hodin odpočinout v lednici, ať se nám chutě a vůně propojí, slibujeme, že pak bude ještě lepší!

pekanový koláč

Tip pro gurmány!

Na karamelovou vrstvu můžeme přidat i ovoce. Přimlouváme se za velmi tenké plátky jablek či hrušek se špetkou skořice a citronové šťávy. Opatrně, aby ovoce neobsahovalo příliš tekutiny – taková strouhaná nezcezená jablka udělají z koláče pěknou kaši!


Načítám

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?