70 minut
7–10 kusů
Co budete potřebovat?
Na odpalované těsto:
- 180 g polohrubé mouky
- 6 vajec
- 240 ml vody
- 125 g másla
- 1 lžíce cukru krystal
- ½ lžičky soli
Na krém:
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 150 g cukru krystal
- 30 g hladké mouky
- 30 g Zlatého klasu (vanilkový prášek na přípravu krémů)
- 500 ml smetany ke šlehání
Na karamelovou polevu:
- 150 g cukru krupice
- 100 ml smetany ke šlehání
- lyofilizované maliny na posypání
Postup
Do hrnce dáme vodu a máslo nakrájené na kostky a přivedeme k varu. Přidáme cukr, sůl a mouku. Mícháme, dokud se těsto nespojí, a následně ho odpalujeme přibližně 2–3 minuty. Těsto necháme mírně zchladnout a pak postupně přimícháváme vajíčka. Odpalované těsto naplníme do cukrářského kornoutu a na plech vyložený pečicím papírem vytvoříme kruhy. Pečeme na 180 °C přibližně 20 minut.
Z mléka, vajec, cukru, mouky a Zlatého klasu si uvaříme puding. Hotový puding zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho v lednici ztuhnout. Smetanu vyšleháme do polotuha a vmícháme do pudingu. Pokud milujete kyselkavou chuť malin, vmíchejte malinový prášek také do náplně. Krásně ji osvěží!
Teď je čas na karamelovou polevu. Cukr za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví dozlatova. Poté ho zalijeme smetanou a na mírném plameni vymícháme hustou a hladkou polevu. Pokud náhodou příiš zkoustne, přilijte ještě trochu smetany.
Vychladnuté větrníky rozkrojíme napůl. Vrchní korpusy namočíme v karamelové polevě, posypeme lyofilizovanými malinami a necháme polevu ztuhnout. Na spodní korpus naneseme cukrářským kornoutem pudingový krém a přiklopíme horním dílem.

Recept a foto: @skatulkavkuchyni