60 minut
cca 800 g
Co budete potřebovat?
Na chlebíček:
- 150 g čerstvého špenátu
- 3 vejce
- 120 g podmáslí
- 80 g kokosového tuku
- 150 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 150 g světlé hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
- 1 lžíce pomerančového pudru
- 70 g pistácií
- 160 g xylitolu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetku soli
- formu na chlebíček nebo bábovku
Na dozdobení:
Postup
Špenát operte a nechte okapat. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte vejce, podmáslí a promixujte. Vmíchejte rozpuštěný, zchladlý kokosový tuk.
Ve vedlejší míse promíchejte sypké ingredience – obě mouky, pomerančový pudr, najemno rozmixované pistácie, xylitol, kypřicí prášek a špetku soli. Do suché směsi zapracujte špenátovou směs. Dobře promíchejte vařečkou a potom přelijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Uhlaďte vařečkou. Špenátový chlebíček pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 50 minut.
Po upečení nechte chlebíček chvíli stydnout ve formě, poté jej opatrně vyklepněte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Před podáváním chlebíček polijte pistáciovým máslem, posypejte nasekanými pistáciemi, kokosovými lupínky a ozdobte plátky pomeranče.
Recept a foto: @zdrave_zivena