Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Ráno dělá den: Dejte šanci slaným snídaním

ve čtvrtek 9. 6. | 4133x přečteno


Jste tým sladká snídaně? Přesto je tenhle článek i pro vás. Ještě než se vrhneme na konkrétní recepty, vám totiž naservírujeme předkrm – pádné argumenty, proč nad slanou snídaní přece jen zauvažovat a alespoň občas ji do týdenního menu zařadit.

Sdílet



Ráno dělá den: Dejte šanci slaným snídaním

Co se v článku dozvíte?

Nenechte cukr dělat vlny

Osladit si den hned zrána není vždy ten nejlepší nápad, obzvlášť pokud vás čeká náročné dopoledne. Pro energii z jednoduchých cukrů totiž platí známé rčení rychle nabyl, rychle pozbyl. U citlivějších jedinců tak může sladká snídaně, ve které navíc často chybí bílkoviny, zbytečně rozkolísat hladinu cukru v krvi. Výsledkem bývá únava, roztěkanost a neodbytné chutě. Na tomto principu staví třeba i keto dieta.

Slaná snídaně je proto příslibem stabilnějšího výkonu a delšího pocitu zasycení. Zároveň je v rámci zdravého životního stylu strategickým krokem. Když si totiž nevyplýtváme svou denní porci sladkého hned ráno, můžeme se těšit na sladkou svačinku nebo „bezvýčitkovou“ sladkou tečku po obědě.

Základní stavební kameny zdravé snídaně

Vyvážená snídaně, stejně jako ostatní hlavní jídla, by měla obsahovat:

1. Kvalitní sacharidy

Ano, i ve slané snídani můžeme mít sacharidy. Většinou jsou to sacharidy komplexní, třeba z kváskového či celozrnného pečiva, nebo ovesných vloček, které nám dodají energii na celé dopoledne. Navíc taky doplní vlákninu.

2. Bílkoviny

Vajíčka, mléčné výrobky, jako tvaroh, zrající jogurt nebo sýr, kvalitní šunka, proteinový prášek či luštěninová pomazánka. Bílkoviny zasytí a podpoří regeneraci a růst svalové hmoty. 

3. Zdravé tuky

Největšími snídaňovými superhrdiny jsou oříšky, semínka a ořechová másla. Nezapomínejme ale ani na avokádo, kvalitní máslo či olej, které sytivost ještě navýší, a navíc se postarají o zdraví našeho kardiovaskulárního a hormonálního systému i krásné vlasy.

Tuky navíc umožní vstřebání vitamínů ze zeleniny, která ke zdravé slané snídani neodmyslitelně patří. Pokud však máte citlivější trávení, volte po ránu snáze stravitelné druhy, jako je třeba rajče nebo oloupaná okurka – naopak se vyhněte paprice či kedlubně. Příjemnou změnou pak může být kus méně sladkého ovoce.

Hitem posledních let jsou klíčky a microgreens, které nejen že dodají další nezbytné nutrienty, ale zároveň vaši snídani vyšvihnou do luxusní insta-friendly podoby.

A jaká je ideální porce? Záleží na individuálních potřebách. Drobná žena se sedavou prací většinou nepotřebuje na snídani takovou nálož jako fyzicky pracující stokilový svalovec. Pokud tedy nefandíte kalorickým tabulkám, jednoduše se řiďte intuicí, pocitem hladu a požadavky na dobu zasyceníčeká vás dopolední svačina, nebo potřebujete vydržet do odpoledne?

Abyste se na cestách nemuseli spoléhat na bílý rohlík s paštikou, přibalte si sušená rajčata a lyofilizované sýry. S kuskusem nebo kouskem kvalitního pečiva a avokáda tak vykouzlíte labužnickou snídani třeba i ve stanu.

Teorie už bylo dost, co říkáte? Tak hurá do kuchyně!

1. Opečený chléb s guacamole a marinovanou cizrnou

20 minut
5 porcí

Na guacamole:

  • 3 avokáda
  • 7 ks cherry rajčat
  • 1 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžička lyofilizovaného česneku
  • limetková šťáva
  • sůl, pepř, chilli

Recept a foto:  @trouba_z_palavy

Marináda na cizrnu:

  • 250 g cizrny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • lžička lyofilizovaného česneku
  • sůl, pepř, chilli
     
guacamole s cizrnou

Postup

Guacamole: Avokáda rozmačkáme vidličkou a spojíme se lžící pomazánkového másla na zjemnění. Přidáme sůl, pepř, chilli, limetkovou šťávu a prášek z lyofilizovaného česneku. Směs rozmícháme a nakonec přidáme najemno nakrájená cherry rajčátka.

Marinovaná cizrna: Do malé misky dáme všechny potřebné ingredience na výrobu marinády. Marinádu pořádně rozmícháme a přidáme do ní omytou cizrnu. Cizrnu v marinádě vlijeme na rozpálenou pánev a opékáme ji, dokud nezačne karamelizovat a praskat jako popcorn. 

Servírování: Guacamole naložíme na křupavý opečený chléb a nakonec přidáme dozlatova opečenou cizrnu, dozdobíme ředkvičkami a posypeme oblíbenými semínky.


2. Řepová pomazánka

10 minut
6 porcí

Na řepovou pomazánku:

pomazánka na snídani
Nejen barva je u téhle slané snídaně lákadlem!

Postup

Řepu nastrouháme nahrubo a odlijeme z ní přebytečnou šťávu. Poté vmícháme pomazánkové máslo a přidáme zbylé ingredience – dochutíme pepřem, solí a šťávou z citronu. 

Pomazánka je rychlá a vypadá perfektně v malé mističce ozdobená čerstvým rozmarýnem, mungo klíčky nebo posypaná semínky


3. Zapečený toast s vajíčkem, šunkou a sýrem

20 minut
1 porce

Co budete potřebovat:

  • 2 toasty
  • 2 vejce
  • 2 plátky vysokoprocentní šunky
  • 2 plátky sýru
  • sůl, pepř, oblíbenou směs koření

Na ozdobu

  • sezamové semínko
  • ředkvičky
zapečený toust

Postup

Podél toastové kůrky si lžící vymačkáme prostor, aby nám vznikla „vanička“. Takto vymačkané toasty si jemně postříkáme olejem. Na toast přidáme šunku, kterou do naší vytvořené vaničky vmáčkneme a pak opatrně vyklepneme vejce, které osolíme a okořeníme. Toasty vložíme do trouby na 180 stupňů

Po 12 minutách přidáme plátky sýru a necháme zapéct ještě na další 2 minuty. V momentě, kdy budeme přidávat sýr, by mělo být vejce na toastu polotekuté. 

Po vytažení z trouby servírujeme s čerstvým salátkem a posypané sezamovým semínkem. Tak dobrou chuť! 

Hledáte další tipy na snídaně?

Z čeho si poskládat vyváženou snídani? No přece z kvalitních surovin plných živin! 

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?