⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen do 30. listopadu! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak prodloužit trvanlivost ořechů? Zkuste zavařování!

v úterý 8. 2. | 27308x přečteno | 6 minut minut čtení


Domácí zavařování je skvělý způsob, jak svým oblíbeným potravinám prodloužit trvanlivost a prakticky zužitkovat suroviny, které v domácnosti během úrodné sezóny nestíháte spotřebovat. Věděli jste, že kromě tradiční zeleniny a ovoce je zavařování ideální metodou, jak uskladnit i ořechy, aby vydržely co nejdéle? V případě zavařování ořechů stačí dodržovat několik základních pravidel a výsledek bude s největší pravděpodobností skvělý. Jaký je postup přípravy a jaké výhody má zavařování nejen vlašských ořechů?

Sdílet



Jak prodloužit trvanlivost ořechů? Zkuste zavařování!

Co se v článku dozvíte?

Jaké výhody přináší zavařování ořechů?

Oříšky jsou velmi oblíbenou potravinou a není se čemu divit – jsou křupavé, lahodné a navíc plné zdravých tuků a dalších prospěšných látek. Kromě toho jsou oříšky univerzální surovinou a najdeme je v receptech mnoha světových kuchyní. Zvláště některé druhy ořechů, jako jsou například vlašské ořechy, lískáče či mandle, jsou zase nepostradatelnými ingrediencemi při pečení (nejen) vánočního cukroví. Zkrátka a dobře, mít doma pořádnou zásobu ořechů nikdy nemůže být na škodu!

Na druhé straně mohou ovšem ořechy vlivem nevhodného skladování ztratit chuť, nebo dokonce žluknout či zplesnivět. S radostí se do nich pustí také moli, kteří se dokáží prokousat i do zatavených sáčků a různých dóz s gumovým těsněním. Víte, které ořechy jsou nejvíce náchylné na žluknutí a jak žluklé ořechy poznat? Přečtěte si článek!

Vybírejte jen kvalitní kousky bez kazů.

Hledáte způsob, jak uchovat ořechy co nejdéle čerstvé a chutné? Při správném skladování vám ořechy bez újmy na chuti a dalších vlastnostech vydrží v lednici několik měsíců, v mrazáku pak zhruba rok. Jak ořechy skladovat jsme si už řekli. Chcete, aby ořechy ve spíži vydržely ještě déle? Úplně nejlepším způsobem dlouhodobého uchovávání ořechů je zavařování, díky kterému prodloužíte jejich trvanlivost i na několik let. Během zavařování se zbavíte všech nechtěných bakterií i kyslíku ve sklenici, což zajistí delší čerstvost.

Vedle praktických důvodů je zde navíc velký prostor pro vaši kulinářskou kreativitu – můžete zkusit vyrobit domácí zavařené ořechy se sušenými bylinkami či kořením. Sklenice plná vlastnoručně zavařených ořechů s ručně psaným štítkem je dokonalým dárkem pro jakoukoliv příležitost

Jako dárek poslouží i naše dárkové balení ořechů. Dózu pak můžete znovu naplnit a použít.

Jak správně zavařovat ořechy?

1. Ořechy pečlivě proberte

Ještě než se pustíte do samotného zavařování, je třeba ořechy pečlivě probrat a vybrat jen kusy bez závad a kazů. Na jádrech ani skořápce by neměly být známky plísně či pavučinky. Jasným signálem, že jsou plody žluklé, je zápach a nahořklá chuť.

2. S proschnutím nespěchejte

Dalším krokem je dostatečné proschnutí všech plodů. Nevyloupaná jádra nechte nejdřív proschnout ve skořápce a po vyloupání proces opakujte. Pro domácí sušení ořechů je vhodné použít podklad, kde může vzduch proudit i spodem. Ideální jsou různá síta, mřížky nebo napnuté plátno. Ořechy rozložené v jedné vrstvě je nejlepší umístit na větrané místo nebo poblíž topení. Proces sušení potřebuje svůj čas, a tak mu vyhraďte alespoň 4 týdny. Na délku sušení má samozřejmě zásadní vliv druh ořechů a jejich počáteční vlhkost a velikost.

Ořechy nejprve nechte vysušit ve skořápce a pak i vylouskané.

3. Dokonale čisté a suché sklenice

Velmi důležitou součástí přípravy na zavařování je bezpodmínečné dodržování hygienických pravidel. Vždy se ujistěte, že všechny pomůcky, které se chystáte použít, jsou dokonale čisté. Kontaminace bakteriemi by totiž vedla ke znehodnocení ořechů, což určitě nechcete riskovat. Aby byly zavařovací sklenice i víčka skutečně čisté, je dobré je vyvařit.

Jak připravit sklenice na zavařování ořechů? Mytí v myčce dnes představuje nejjednodušší a také nejběžnější způsob sterilizace zavařovacích sklenic. Sklenice a víčka stačí naskládat do myčky a zapnout horké oplachování bez čisticích prostředků. 

Jednoduše sterilizovat zavařovací sklenice jde také v troubě. Sklenice nejdříve vymyjte horkou vodou a mycím prostředkem. Po opláchnutí je naskládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 140 až 180 °C. Sklenice nechte ohřívat, dokud neoschnou, tedy zhruba 20 minut. Pokud používáte sklenice, které na sobě mají etiketu, není tento způsob vhodný. Kusy papíru by mohly v troubě vzplanout.

Sklenice i víčka je nutné dokonale vyčistit.

Pokud ovšem nemáte ani myčku, ani troubu, můžete se spolehnout na lety ověřený způsob vyvařování ve vodní lázni. Sklenice postavte vedle sebe do hrnce s vodou, který poté postavte na plotnu a vodu pomalu přiveďte k varu. Po asi 10 minutách plotýnku vypněte a hrnec přikryjte poklicí. Sklenice v hrnci můžete ponechat, dokud nevychladnou, pak je však nezapomeňte vysušit čistou utěrkou a nechat důkladně vyschnout na vzduchu. 

4. V hrnci, troubě, mikrovlnce, nebo dokonce v myčce?

Pryč jsou ty doby, kdy povinnou výbavou každé hospodyňky byl pořádný zavařovací hrnec. Ten vám dokonale poslouží i dnes, není to však jediná možnost. Záleží jen na tom, co máte doma k dispozici, případně jaký způsob zvolíte. Zavařovat lze v klasickém hrnci, zavařovacím hrnci, v troubě, v mikrovlnce, nebo dokonce v myčce na nádobí! 

Ať už se pustíte do kterékoliv zavařovací metody, základní příprava ořechů a sklenic bude stejná. Dokonale čisté a vysušené zavařovací sklenice naplňte suchými ořechy asi 1 cm pod okraj. Poté můžete sklenici zavřít víčkem, lehce protřepat a pokud „hladina“ ořechů klesne, můžete jich ještě trošku doplnit. Do ořechů se, narozdíl od ovoce či zeleniny, při nakládání již žádná voda či nálev nepřidává. Poté sklenice dobře uzavřete a pusťte se do zavařování. Po zavaření sklenice vždy otřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zavařování v hrnci

Nejspolehlivější metodou je i dnes starý dobrý zavařovací hrnec. Ten je, jak už název napovídá, speciálně uzpůsoben k zavařování. Výsledky jsou v tomto případě mnohem spolehlivější a nefungují tolik na principu pokus – omyl, jako je tomu i ostatních metod.

Pokud navíc vlastníte zavařovací hrnec s vlastní topnou spirálou, nepotřebujete ani sporák a můžete se do konzervace potravin pustit prakticky kdekoliv, kde je zásuvka. Díky zabudovanému termostatu budete mít přehled o teplotě, kterou lze snadno regulovat. 

Do zavařovacího hrnce naskládejte dobře zavřené sklenice s ořechy. Jednotlivé sklenice by se neměly dotýkat kvůli nebezpečí prasknutí. Poté nalijte do hrnce vodu tak, aby dosahovala zhruba do čtvrtiny až poloviny výšky sklenic. Obecně se pro zavařování ořechů doporučuje udržovat teplotu kolem 80 °C po dobu 20 minut. Při vytahování horkých sklenic buďte opatrní, použít můžete i zavařovací kleště.

Zavařování v troubě

Další jednoduchou možností, jak zavařovat ořechy, je použití trouby. Hodí se pro něj plynová, elektrická i horkovzdušná trouba. Postup je vždy podobný, jen se liší nastavení teploty a délka zavařování. Nejjednodušší je tato metoda s troubou elektrickou, kde lze přesně nastavit a kontrolovat teplotu. Na hluboký plech vyskládejte uzavřené sklenice, mezi kterými by měla být mezera alespoň 1 cm. Plech poté zasuňte do spodní části trouby předehřáté na 200 až 220° Celsia. Následně do plechu nalijte vodu do výšky 1,5 – 2 cm. Větší sklenice s ořechy zavařujte 10 až 13 minut, menší 5 až 8 minut.

Zavařování v myčce

Možná vám zavařování ořechů v myčce bude znít odvážně, ale ve skutečnosti se jedná o velmi snadnou metodu. Zavřené sklenice s ořechy stačí naskládat do myčky tak, aby stály zpříma víčkem nahoru. Před spuštěním myčky se ujistěte, že v zásobníku není mycí tableta. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a spusťte základní mycí program. To je vše, zkrátka žádná věda!


5. Správné skladování ořechů

Správné skladování je, stejně jako dokonale vyčištěné sklenice a víčka, velmi důležitým předpokladem pro to, aby zavařené ořechy vydržely co nejdéle. Vždy se ujistěte, že jsou víčka od sklenic dobře utěsněna, aby se do nich nedostal vzduch, a tedy vlhkost a plísně. Na sklenice nezapomeňte nalepit štítky s datem výroby, případně i popisem obsahu.

Sklenice se zavařenými ořechy skladujte v suché a tmavé místnosti, kde je stálá teplota 5–15 °C, tedy nejlépe ve spižírně, garáži nebo sklepě. Při správném skladování by měly vydržet po dobu několika let bez toho, aby ztratily svou křupavost, vůni či chuťové vlastnosti. Po otevření uchovávejte ořechy v lednici (nebo na jiném chladném místě) a snažte se je co nejdříve spotřebovat.

Domácí zavařování – praktická i trendy záležitost

Zavařování ořechů je rychlá, snadná a efektivní metoda, jak dlouhodobě uchovávat ořechy, aniž by ztrácely na kvalitě, zkazily se, nebo se staly lahodnou svačinkou pro potravinové moly. Přestanete plýtvat jídlem a ušetříte.

Kromě prodloužení trvanlivosti si tak doma snadno uděláte zásoby ořechů na vaření, pečení nebo večerní mlsání. Milovníkovi ořechového křupání zase zaručeně uděláte radost vlastnoručně vyrobenou sklenicí s jeho oblíbenci. Prostě zase další trendy věc, která nás nutí znovu a znovu smeknout nad uměním našich babiček. No a až ořechy dojdou, není nic jednoduššího, než skočit do Světa plodů!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?