Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak pohostit návštěvu? 7 receptů a tipů na zdravé občerstvení

ve středu 15. 12. | 41141x přečteno | 6 minut čtení


Máte hrůzu z nadcházejícího adventního období či Silvestru a s ním spojenými návštěvami rodiny a přátel? S pevnou vůlí při odolávání vánočnímu cukroví vám sice nepomůžeme, ale můžete u nás načerpat inspiraci, jak svoji návštěvu pohostit zdravě i chutně v jednom a vyhnout se přebytečným vánočním kilům. A třeba popostrčit i ostatní, aby příště místo pařížáku servírovali něco zdravého. Začtěte se do našich tipů, jak na rychlé a zdravé občerstvení, které zvládnete narychlo a bez zběsilých nákupů.

Sdílet



Jak pohostit návštěvu? 7 receptů a tipů na zdravé občerstvení

Jaké dobroty se naučíte připravit?

1. Ovocné špízy

Špízy nemusí být jenom grilované. Z „obyčejného“ ovoce se ve formě špízů rázem stane oblíbená pochoutka, která na stole zaujme svou barevností i tvarem. Pokud nabídnete ovoce nasypané na hromadě na talíři nebo naaranžované v míse, sáhne po něm málokdo. Z praxe máme ale vyzkoušeno, že po ovocném špízu sáhnou s radostí i mlsné a vybíravé děti!

Důležité tipy pro přípravu ovocných špízů:

  • Při přípravě pohoštění myslete i na umístění a servírování. Hotové špízy můžete dát do široké sklenice, případně je zabodnout do kartonové krabičky či kousku polystyrenu zabaleného do alobalu.
  • Menší špízy budou držet zabodané i v polovině jablka a budou připomínat malé ježky.
  • Udělejte více druhů, ne každý má rád všechny druhy ovoce.
  • Větší ovoce krájejte na podobné velikosti.
  • Střídejte plátky, kostičky, trojúhelníčky, hvězdičky... Co vás jen napadne.
  • Vyhrajte si i s barvami – vyrobte třeba duhové špízy!
  • Udělejte špízy různě dlouhé, ať si vybere opravdu každý.
Ovoce pro návštěvu
Na špízy použijte třeba i malá vykrajovátka. Vyhrajte si s tvary a barvami a ze zbytků udělejte ovocný salát pro dospěláky.

Co na ovocné špízy napíchnout?

Na špízy čerstvého ovoce můžete použít hrozny, banány, mandarinky, pomeranče, oloupané kousky pomela, jablka, hrušky, jahody, ananas nebo třeba kiwi a meloun.  

Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé ovoce, napíchněte na špejli to sušené. Třeba taková tropická kombinace ananasu, manga a voňavé datle je pro milovníky sladkého úplná pohádka. Nezapomeňte ani na sušený banán nebo fíky.  

Špízy ale snesou i trošku české klasiky. Švestky, nesířené meruňky a sušené višně si spolu budou notovat nejen na špejli, ale i u vás v puse.  

Pokud chcete špízy menší a máte doma dostatek bobulového ovoce, můžete využít i borůvky, maliny, mochyni a ostružiny. Ty ale doporučujeme napichovat na tenčí špejle nebo párátka.  

Tipy na pohoštění na oslavu
Na ovocné špízy můžete použít i sušené ovoce. Zkoušeli jste už naše švestky?

2. Banánové cookies a nepečené kuličky

Rychlé banánové sušenky poslouží jako rychlé domácí pečení pro návštěvu, která se ohlásí na poslední chvíli. Navíc zužitkujete pomalu hnědnoucí banány, které máte na poličce a budete mít dokonale sladkou a zdravou dobrotu ke kávě.

30 minut

Co budete potřebovat:

  • 1–2 banány
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka (může být i rostlinné)
  • asi 200 g ovesných vloček 
  • med nebo sirup na doslazení
  • na dochucení skořice, rozinky, hořká čokoláda a ořechy nasekané na drobno

V míse rozmačkáme banány, přidáme vejce, mléko a případně celou směs osladíme medem nebo rostlinným sirupem a vše rozmícháme – stačí vidličkou. Do směsi nasypeme ještě kousky hořké čokolády či ořechy, to záleží už jen na vašich preferencích. Pak postupně přisypáváme ovesné vločky a průběžně mícháme. Množství ovesných vloček se liší v závislosti na měkkosti banánů a případném použití dalších tekutých sladidel.  Směs by měla být spíše hustší a lepkavá.

Ze směsi vytvarujeme na pečicím papíru malé sušenky a pečeme 10–15 minut na 180 °C.

Další rychlou a sladkou variantou ke kávě jsou nepečené arašídové kuličky. Bude vám stačit arašídové máslo, piškoty, skořice, vanilkový extrakt a něco na obalení. Podrobný návod najdete zde.  

Rychlé pohoštění pro návštěvu.
Nepečené kuličky jsou rychlou a vděčnou záchranou na poslední chvíli.

3. Superrychlé domácí tyčinky

Pokud se už blíží návštěva a vy nestíháte zaběhnout nakoupit nebo je jednoduše zavřeno, nezoufejte. Záchrana existuje! Stačí, když budete mít doma špaldovou mouku, olej a sůl. Tyčinky použijete jako náhradu čerstvé bagety.  

25 minut

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů špaldové mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 70 ml olivového oleje
  • sůl, případně další koření

Smícháme mouku, vodu a olivový olej, dochutíme solí, případně dalším kořením (hodí se i kmín, paprika nebo pikantní koření). Směs vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a podle chuti posypeme semínky (lněné či sezamové). 

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C a poté nakrájíme na tyčinky. Tento recept můžete využít i jako náhradu smažených krekrů k dipu. Stačí těsto nakrájet na menší čtverečky.  

A pokud máte bezlepkovou dietu, máme pro vás tip i na bezlepkovou variantu s mandlovou moukou, sezamem a tahini pastou. Chcete vědět, jak na to? Mrkněte na náš článek nebo klikněte na fotku.  

Bezlepkové tyčinky z mandlové mouky si skvěle notují s jogurtovým dipem a bylinkami.

4. Zdravé pomazánky 1000× jinak

K tyčinkám, krekrům či pečivu je zvykem připravit pro návštěvu více druhů pomazánek, dipů či krémů. Ať už jim říkáte jakkoliv, myslete na to, aby si každý vybral podle svého gusta.  

Pokud se rozhodnete udělat fit pomazánku, zapomeňte na majonézu či tatarku a omezte i máslo a tavené sýry. Z mléčných výrobků používejte nezrající čerstvé sýry se sníženým obsahem tuku a poctivé bílé jogurty. Vyzkoušejte také čistě zeleninové pyré, hummus nebo třeba pomazánku z lilku. Správně ochucené potěší nejen veganskou návštěvu. Tipy na zdravé pomazánky najdete přehledně v tomto článku.  

A pokud hledáte inspiraci na pohoštění na silvestrovskou párty, mrkněte sem. Sepsali jsme pro vás článek plný tipů na silvestrovské občerstvení i přípitek

Už víte, kterou pomazánkou překvapíte návštěvu příště?

5. Cuketová pizza kolečka či slaný koláč

Vytvořte svým hostům občerstvení v podobě mini pizzy v lowcarb variantě! Jako základ místo těsta použijte kolečka cukety. Lžící na cuketu rozetřete pomodoro a nahoru dejte vše, co máte rádi – vysokoprocentní šunku, bazalku, sýr, žampiony, olivy či cibuli. Cuketová kolečka pak dejte zapéct do trouby zhruba na půl hodiny na 180 °C.  

Nebo si raději pochutnáte na slaném cuketovém koláči s ricottou a cuketou? Máme pro vás recept!

recept na slaný cuketový koláč

6. Staré dobré obložené talíře

Už na sobě cítíte, jak se sváteční kila postupně nabalují a chtěli byste odlehčit? I klasický obložený talíř může být kulinářským zážitkem a zároveň fit! Žádná vysočina stočená do růžiček a majonéza všude. Obložený talíř udělejte zdravý, hravý a barevný. A nezapomeňte na křupavý element!  

Tipy jak udělat zdravý obložený talíř a co do něj dát?

  • Perfektní ozdobou a zároveň základem zdravého obloženého talíře je zelenina.
  • Vyhrajte si s různými tvary. Zakomponujte mrkvové proužky, křupavé lístky salátu, kedlubnové měsíčky, svěží cherry rajčata, půlky ředkviček, papriková kolečka nebo okurky na čtverečky.
  • Vyhněte se tučným uzeným sýrům a masům.
  • Pokud na talíři chcete masný produkt, volte co nejméně tučnou variantu – například šunku od kosti nebo třeba kousky grilovaného lososa.
  • Nebojte se na talíř či mísu přidat i zapečené žampiony, pečenou řepu či dýni, nebo misku s cuketovým tatarákem.
  • Jako přílohu udělejte domácí kváskový chléb nebo krekry. Pokud nemáte možnost připravit domácí pečivo, volte poctivé celozrnné pečivo z pekárny – ne to ze zmrazeného polotovaru.
  • K obloženému talíři místo kupiček majonézy přidejte misku se zdravým dipem. Stačí jogurt, bylinky a stroužek česneku!
tipy na obložený talíř
Jak na odhlehčený dip plný chuti se dozvíte v našem průvodci salátovou říší.

Jak udělat obložený talíř atraktivní a moderní

  • Místo talíře použijte dřevěné prkénko, vyhněte se zdobným nerezovým tácům.
  • Zvolte vhodné a praktické nádobí a připravte dostatek vidliček, lžiček a kleštiček na nabírání.
  • Rozbijte jednotvárnou strukturu malými mističkami s dipem nebo olivovým olejem k pečivu.
  • Nabídněte hostům dochucení podle vlastní chuti. Hodí se středomořské bylinky, sůl nebo chilli.
  • Vyhněte se velkým jednolitým plochám, rozbijte sýrovou barikádu kousky zeleniny či mističkou s olivami. Už jste měli třeba naše VegBites?
  • Při servírování dbejte i na praktičnost. Nikdo nebude chtít sýry rozmočené v láku z oliv ani rozpadlá rajčata nakrájená na měsíčky.
  • Nezapomeňte přidat i křupavé potraviny – skvěle se mezi slané i sladké dobroty hodí přírodní ořechy.
  • Nebojte se sladkého. Doplňte slané obložené talíře sladkou tečkou v podobě datlí, mochyně nebo fíků.
  • Sýry i zeleninu krájejte každý trochu jinak – kostičky, trojúhelníčky, plátky nebo měsíčky. Ať si lebedí i oči.
  • A pro ještě víc křupavosti podávejte mrazem sušené sýry. Neroztečou se ani po několika hodinách v obýváku a chutnají božsky.
Lyofilizované sýry jsou křupavé a lehce skladovatelné.

7. Zobe celá rodina

No a pokud ve vánočním shonu nemáte vůbec čas, chuť nebo sílu připravit pohoštění, Svět plodů je tu, aby vás zachránil. Vytáhněte pár misek a tajné zásoby ořechů a ovoce ze skříně. Tácky a misky naplňte svými oblíbenými MYXy a nabídněte je bez obav hostům. Na kvalitu našich surovin se totiž můžete spolehnout a vsadíme se s vámi, že se návštěva bude oblizovat až za ušima!

Které dobroty doporučujeme na návštěvu vybalit?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?