1. Potraviny s vysokým obsahem tuku jsou nezdravé
Ačkoli se tento mýtus ze společnosti už pomalu vytrácí, stále jsou mezi námi tací, kteří mají z konzumace potravin s vysokým obsahem tuku strach. Představa, že vynechání tuku prospěje vašemu zdraví, je ale mylná! Zdravé tuky jsou naopak nezbytné pro optimální fungování naší hormonální soustavy, pro správnou regeneraci organismu, a také pro zkvalitnění našeho spánku. Nízkotučné diety jsou spojeny s vyšším rizikem výskytu zdravotních problémů, včetně metabolického syndromu a také mohou vést ke zvyšování inzulínové rezistence. Inzulinová rezistence znemožňuje vašemu tělu dobře pracovat s jeho vlastním inzulínem, čímž vzniká dokonalé prostředí pro předčasný vznik cukrovky 2. typu.
Pokud se zaměříme pouze na podporu hubnutí, nedávné studie ukazují, že diety s vyšším obsahem tuku jsou stejně účinné, jako jejich nízkotuční příbuzní. Žádný extrém ale není řešením. Dlouhodobě udržitelný zdravý životní styl vytvoříte správným kombinováním surovin jak s nízkým tak s vysokým obsahem tuku. Inspiraci můžete najít v našich MYXech, které v sobě snoubí kvalitní oříšky plné zdravých esenciálních olejů se sladkou svěžestí sušeného nesířeného ovoce!
2. Snídaně je základ dne
Dříve se sice věřilo, že snídaně je jedním z nejdůležitějších faktorů při nastavování zdravého dne. Výzkumy ale dokazují, že to není zas tak docela pravda. Snídaně je ve své podstatě pouze další jídlo našeho dne, stejně jako svačina. Nezáleží tedy na tom, zda snídáme či nikoli, jen tomu pak musíme uzpůsobit zbytek našeho denního energetického příjmu. Výzkum Davida Levitského například naznačuje, že vynechání snídaně může mít za následek snížení celodenního kalorického příjmu.
Princip přerušovaného půstu, během nějž se snídaně buď přeskakuje, nebo konzumuje později během dne s sebou přináší celou řadu výhod. Nejvíc by asi stálo za to vyzdvihnout lepší kontrolu hladiny cukru v krvi a sníženou náchylnost k zánětům. Tento způsob stravování by ale neměl být praktikován dospívajícími dětmi nebo lidmi se zvýšenou potřebou živin, jako jsou těhotné ženy nebo osoby s určitým zdravotním postižením. Vynechání jídla může u těchto skupin mít zdravotní účinky naopak negativní.
Na druhou stranu – některé výzkumy ukazují, že jíst více kalorií v první polovině dne může spolu se sníženou frekvencí jídel napomáhat při redukci tělesné hmotnosti a snižovat pravděpodobnost výskytu zánětů. Není tedy až tak podstatné, zda snídáte, či nikoli. Přínosy pro zdraví jsou totiž spojeny jak s ní, tak s její absencí. Pokud ale kopete za tým bohaté snídaně, nenechte si ujít naše pražená semínka s medem a skořicí, kterým skvěle sluší jak rostlinné mléko, tak jogurtový parťák a čerstvé ovoce!
3. Umělá sladidla jsou zdravější než cukr
Rostoucí zájem o nízkokalorické a nízkosacharidové potraviny bez cukru vede k nárůstu produktů, které obsahují nevýživná sladidla. Strava s vysokým obsahem přidaného cukru sice zvyšuje riziko onemocnění, ale příjem umělých sladidel může také mít negativní dopady na naše zdraví. Příjem nutričně prázdných sladidel například zvyšuje riziko výskytu cukrovky druhého typu tím, že negativně ovlivní náš střevní mikrobiom, což vede k častým výkyvům hladiny cukru v krvi. Pravidelný příjem těchto sladidel je navíc mezi lékaři spojován s celkovými vzorci nezdravého životního stylu. Výzkum v této oblasti ale stále pokračuje a k potvrzení těchto potenciálních vazeb mezi mikrobiomem a umělými sladidly jsou zapotřebí ještě další kvalitní studie.
Pokud chcete mít nad svým zdravím kontrolu, zvolte raději přírodní sladidla, jako je například kokosový cukr nebo panela. Vyhnete se tak rafinovanému bílému cukru, ale i přesto budou mít vaše pokrmy krásně slaďoučkou chuť. Více informací o cukru a jeho alternativách se můžete dozvědět v našem článku.
4. Na poměru makroživin záleží více než na kvalitě stravy
Přestože nás výživoví poradci mohou vést k přesvědčení, že poměr makronutrientů je ve vaší stravě nepostradatelně důležitý, pokud jde o hubnutí a celkové zdraví, tomuto úzkoprsému pojetí výživy chybí širší pohled. I když vyvážení makro poměrů může prospět zdraví mnoha způsoby, nejdůležitějším faktorem každé stravy je kvalita potravin, které jíte.
Na tom si zakládáme i my ve Světě plodů. Na naše suroviny jsou kladeny ty nejvyšší nároky, a pokud je suroviny nedokážou naplňovat pokaždé, neohřejí se u nás dlouho. K našim zákazníkům tak vždy putuje jen to nejlepší, protože za nás mluví suroviny!
Sice je možné zhubnout tím, že nebudete jíst nic jiného než vysoce zpracované potraviny a předpřipravené proteinové koktejly. Ochudíte se ale o důležité vitamíny a minerály, které v těchto „blafech“ nenaleznete. A rozhodně pak nebudete zdravější. Tělo raději vyživte opravdovými potravinami, které vám zaručí dlouhé a pevné zdraví!
5. Vlákninové doplňky nahradí zeleninu ve vašem jídelníčku
Mnoho lidí stále bojuje s příjmem dostatečného množství vlákniny, a proto jsou doplňky vlákniny tak oblíbené. Ačkoli doplňky vlákniny mohou prospívat zdraví tím, že zlepšují stolici a snižují hladinu cukru v krvi, neměly by nahrazovat skutečné jídlo. Jídla s vysokým obsahem vlákniny, jako je zelenina, fazole nebo ovoce ať už sušené či čerstvé, obsahují i další živiny a rostlinné sloučeniny. Společná konzumace těchto živin má blahodárné účinky na vaše zdraví. Více si o těchto účincích můžete přečíst v našem článku. Vždy pamatujte na to, že tyto živiny nemohou být nikdy nahrazeny doplňky vlákniny ani jinými vitamíny.
6. Žádné jídlo po šesté večer
Kdybychom větší část svého příjmu zkonzumovali večer, zásobovali bychom se přece „zbytečně“ na prospané hodiny. Pravda je ovšem taková, že vyšší klidový energetický výdej má naše tělo ve spánku než v průběhu dne. Jedná se zejména o REM fázi spánku, která je také mezi sportovci považovaná za nejdůležitější fázi pro regeneraci. Nebojte si dát bohatou večeři, a to obzvlášť, když jste noční sovy. Není třeba se trápit hlady, protože jednou jedna bába povídala. Večeře by ale neměla znamenat svíčkovou s deseti knedlíky. Tělo musí během spánku regenerovat, a ačkoliv na to potřebuje mít dost síly, nesmí vydávat většinu energie na trávení těžkých jídel.
7. Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu jsou nezdravé
Potraviny bohaté na cholesterol jsou pod drobnohledem kvůli mylným představám o tom, jak cholesterol ve stravě ovlivňuje zdraví našeho srdce. Někteří lidé jsou na cholesterol ve stravě citlivější než jiní, ale do zdravé výživy obecně lze zahrnout potraviny bohaté nejen na živiny, ale i na cholesterol. Z části na něm totiž závisí správné fungování naší hormonální soustavy.
Velkým strašákem v cholesterolové hře jsou vajíčka. Je pravda, že každičké zkonzumované vejce, se svými 186 mg cholesterolu, představuje více než polovinu doporučeného denního příjmu této steroidní látky. Tělo ale na jeho zdánlivý nadbytek reaguje tím, že sníží jeho vlastní tvorbu. Vajíčka bychom tedy měli konzumovat s mírou, ale jejich spojitostí s kardiovaskulárními onemocněními se opravdu trápit nemusíme!
Studie ukazují, že zahrnutí výživných potravin bohatých na cholesterol jako jsou vejce a plnotučné jogurty do stravy, může naopak zlepšit vaše zdraví tím, že zvýší pocit plnosti a dodá důležité živiny, které jiným potravinám chybí. Opět ale platí pravidlo „všeho s mírou“! Pět vajec na snídani a kilo plnotučného jogurtu k tomu tedy opravdu nebude tou správnou volbou.
Šokoval nebo vás překvapil některý z výše zmíněných mýtů? A jak se tedy stravovat? Jezte tehdy, kdy máte hlad a je vám to příjemné, protože každý je jiný. A s tím jsou jiné i naše stravovací potřeby! A pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na výživového specialistu, který vám pomůže sestavit jídelníček přesně podle vašich potřeb.