Co se v článku dozvíte?
Co je to Raisetrade
Organizace Raisetrade působí na Madagaskaru a pomáhá primárně zlepšovat kvalitu života v místě původu suroviny. Svými aktivitami se snaží ocenit skutečnou hodnotu původní suroviny, v našem případě kakaových bobů. Zároveň, na rozdíl od Fairtrade certifikace, myslí i na její další zpracování v místě produkce, čímž snižuje ekonomickou propast mezi zemědělci a dovozci, a také zvyšuje povědomí o nutnosti podpory tamních farmářů.
Co je cílem
Raisetrade se snaží zvýšit HDP v zemích původu. Místo původní suroviny by se měl vyvážet už konkrétní hotový produkt. Tedy: místo vývozu kakaových bobů se ze země exportuje čokoláda, což zároveň zvyšuje hodnotu původní suroviny. Celá myšlenka pak stojí na třech základních pilířích.

Jedním z předních cílů je zvýšení povědomí o hodnotě a kvalitě původních surovin. Organizace upozorňuje na fakt, že základní suroviny se mnohdy pouze skrývají za značkami bohatších ekonomik. Výsledkem je tak pomalé prohlubování ekonomické propasti mezi zemí původu a spotřebitelskými zeměmi. Raisetrade se snaží přimět spotřebitele k tomu, aby věnovali pozornost původu jednotlivých složek konečného produktu.

Raisetrade se snaží o zvýšení hodnoty produktu i tím, že klade důraz na pěstování, vyvíjení i výrobu prémiových produktů přímo v místě pěstování. Cena konečného výrobku, tedy čokolády, totiž zahrnuje více než jen cenu surových bobů. Důležitými články procesu jsou i zpracování, přeprava, distribuce, daň či marže maloobchodníka. Čím více z těchto aktivit proběhne přímo v místě původu, tím lépe pro lokální ekonomiku i samotné farmáře.

Dalším pilířem je zvýšení příjmů místních obyvatel. Kromě snahy o důstojné zaplacení všech pracovníků má tento přístup ještě další benefit. Za hotový produkt se totiž na trhu platí více peněz, což znamená i větší příjmy z daní. Ty pomáhají zajistit pohodlnější život, možnost základního vzdělání, zdravotní péči nebo přístup k energetickým zdrojům pro větší část populace. To všechno snižuje nerovnosti mezi zeměmi a omezuje ekonomickou migraci.
Skutečná cena čokolády
Jaká je vlastně skutečná cena čokolády? I přes to, že čokoládu častokrát považujeme za luxusní a doplňkové zboží, její původ bychom našli v těch nejchudších zemích světa. Právě ty totiž pěstují kakao, které je výchozí surovinou pro výrobu čokolády. Paradoxem je, že i přes exkluzivitu kakaa a skutečnost, že se výnosy z této plodiny pomalu ale jistě snižují, dostane se k farmářům na plantážích jen malé procento z ceny, kterou platíme v obchodech. Často vydělávají mizivé částky a nemohou si dovolit důstojný život.

V průměru putují přímo k farmářům z místa původu kakaových bobů pouhé 3 % tržby. Toto číslo se však může lišit v závislosti na typu čokolády. U hořké 70% čokolády to může být až 6,7 % z ceny, ani to však není dost. Pro porovnání – marže maloobchodních prodejců je průměrně 43 % z celkové ceny, kterou spotřebitel zaplatí v obchodě. Organizace Raisetrade se snaží, aby k samotným farmářům doputovalo až 33 % z ceny čokolády, což výrazně zlepší jejich ekonomickou situaci a taky posílí hodnotu samotné země v procesu výroby.
Environmentální cíle
Raisetrade dohlíží nejen na dodržování ekonomických cílů, zaměřuje se i na environmentální cíle. Jak? Tím, že dohlíží na zpracovávání ještě v místě produkce, snižuje uhlíkovou stopu produktu. Suroviny se v tomto případě nepřeváží několikrát okolo celého světa, ale putují z farmy přímo do továrny a až následně jsou jako hotová čokoláda distribuovány do světa. Výsledkem je nejen pomoc planetě, ale i vyšší čerstvost bobů při zpracování a tudíž i nejvyšší kvalita výsledného produktu.
Madagaskarská čokoláda je ale výjimečná ještě i něčím jiným. Kakaové boby se pěstují na farmách přímo v džungli! Tím se zachovává místní biodiverzita, která napomáhá chránit životní prostředí v dané lokalitě. Tímto pěstováním taky nedochází k masivní půdní erozi způsobené průmyslovým pěstováním plodin na rozsáhlých plantážích, ale naopak se pomáhá zadržovat voda v krajině. Chcete se podívat, jak to na plantáži vypadá?
Podmínky certifikace
A co tedy musí produkt splnit, aby se mohl pyšnit označením Raisetrade? Kromě již zmíněné ekonomické podpory místních a snížení negativního dopadů na životní prostředí musí produkt nebo služba samozřejmě splňovat podmínky pro mezinárodní obchod. Zároveň musí pocházet ze země, kde je HDP na obyvatele nižší než 10 % HDP na obyvatele v USA. Chcete se dozvědět, které země to jsou? Můžete se podívat na srovnávací mapu. Aktuální data k HDP naleznete zde.
Jaké máme Raisetrade produkty
Dostali jste při čtení chuť na čokoládu? Nedivíme se. Ve Světě plodů rádi podporujeme férový obchod a vy nám s tím můžete koupí madagaskarské čokolády pomoci.
Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Jsou přitom opatrně protříděny a pracovníci vyberou opravdu jen ty nejkvalitnější kousky. Aby z nich mohla být ta nejlahodnější čokoláda, zpracovávají je v továrně na čokoládu La Chocolaterie Robert, kde věnují veškerou péči specifickému aromatu, které kakao z Madagaskaru má. A mají být na co hrdí. Madagaskarská čokoláda vás okouzlí exotickými chutěmi. Vyzkoušíte raději hořkou 100% kakaovou hmotu bez dalších aditiv, nebo třeba mléčnou 40% vegan čokoládu s mlékem z prvotřídních kešu ořechů?

Co dál?
Nemusí jít jen o čokoládu na Madagaskaru. Raisetrade přístup se může aplikovat také na podnikání s jinými surovinami v jiných koutech světa. Může jít třeba o čaj pěstovaný a balený v Africe; kávu pěstovanou, praženou a balenou v Ugandě a Etiopii; drobné domácí zboží vyvážené ze Rwandy a Ugandy nebo dokonce kvalitní africké víno vyrobené a lahvované přímo v místě původu.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv produkt, můžete mít ze sebe dobrý pocit. Odměnou vám budou ty nejkvalitnější produkty a nejlahodnější chuť. A víte vůbec, jak se čokoláda vyrábí? Přečtěte si o tomto fascinujícím procesu v našem článku.
Zdroj dat
- TORRE, Inez a Bryony JONES. Cocoa-nomics explained: Unwrapping the chocolate industry. CNN [online]. 2014 [cit. 2021-9-14]. Dostupné z: http://edition.cnn.com/2014/02/13/world/africa/cocoa-nomics-explained-infographic/index.html