Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Po které odrůdě datlí sáhnout?

v úterý 20. 4. | 316x přečteno | 7 minut čtení


Nepečené dortíky a tyčinky? Rychlé doplnění energie na výletě? Občerstvení pro návštěvu v podobě plněných datlí? S datlemi ze Světa plodů je možné všechno! Máme pro vás různé druhy, každý něčím specifický. Pojďte se s námi dozvědět více o odrůdách datlí.

Sdílet



Po které odrůdě datlí sáhnout?

Co se v článku dozvíte?

Původ

Datle pocházejí původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je dnes hojně pěstovaná. Odhaduje se, že datle se cíleně pěstují déle než 5 tisíc let. Mezi největší světové producenty datlí patří Egypt, Saudská Arábie, Írán, Alžírsko a Pákistán.  

odrůdy datlí

Jak datle rostou

Datle jsou plody datlovníku pravého. Jak vypadá? Jedná se o vysokou palmu, která roste v pouštních a subtropických oblastech. Datlovník je dvoudomá rostlina, a aby došlo k úspěšnému opylení, musí se u sebe pěstovat jak samčí, tak samičí rostliny. Drobné samičí květy vyrůstají na rozvětvených větvích dlouhých až 70 cm. K opylení dochází větrem, ale v některých oblastech se opylování dělá i ručně. Datlovníky začnou rodit za 4 až 5 let a plné zralosti dosáhnou za 10 až 15 let od vysazení. Každá palma dokáže vyprodukovat 40–80 kg datlí. Je známo, že palmy žijí až 150 let, ale jejich produkce ovoce klesá a u pěstitelů jsou nahrazovány mladšími stromy už v dřívějším věku.

Datlová palma
Datle rostou v bohatých trsech na dlouhých šlahounech.

Jaké máme odrůdy datlí

Stejně jako nejsou třeba jen jedny mandle, nemůžeme ani všechny datle házet do jednoho pytle. Celosvětově je známo více než 200 odrůd datlí. Mezi populární odrůdy patří například datle Deglet Noor, Barhi, Rabbi, Thoory, Dayri, Zahidi a Safawi. Že se vám z těch názvů zamotala hlava? Nemusíte se bát, postupně si je všechny představíme, abyste v obchodě už nikdy nebyli překvapeni. Každý druh má totiž svou specifickou barvu, chuť i vlastnosti. Zajímavé jsou i tvarem či velikostí. Mezi nejmenší datle patří Barhi nebo Kalmi, mezi ty největší zase Medjool či Anbara, které mohou mít až 10 cm. Věděli jste, že některé datle jsou červené a jiné zas na povrchu téměř křupou?

Datle Medjool

Jsou známé pro svou velikost, jemnou texturu a bohatou chuť s jemným karamelovým, medovým a skořicovým nádechem. Mají jantarovou až červenohnědou barvu. Medjool datle jsou baculaté, jejich slupka je lesklá a má příjemnou žvýkavou texturu. Medjool datle se pěstují v Maroku, Palestině, Jordánsku a Saudské Arábii a dozrávají mezi prvními. Nenechte se odradit, pokud na povrchu najdete bílý film nebo krupičku. Je to právě přírodní cukr, který krystalizuje a stoupá na vrchol pokožky.

Medjool datle
Medjool datle jsou baculaté a šťavnaté.

Deglet Noor

Jsou to středně velké datle s úzkým oválným tvarem. Barva se pohybuje od slabě žluté až po jantarové tónování s mírně průsvitnou slupkou. Při dozrávání bývají až tmavě hnědé. Jejich textura je polosuchá a často se popisuje jako křupavá. Ve srovnání s Medjool a Sayer datlemi mají nejméně cukru. I přesto jsou datle Deglet dostatečně sladké. Jejich chuť nese ořechové tóny a je často přirovnávána k hnědému máslu a kešu. Dozrávají ke konci sezóny. Datle Deglet Noor pochází z Alžírska, pěstují se ale i v Kalifornii nebo Tunisu.

Datle Deglet noor
Datle Deglet mají ve srovnání s ostatními méně cukru.

Sayer datle

Polosuché datle s jedinečnou jemnou texturou a sladkou chutí s karamelovým a medovým tónem vám učarují. Jejich tvar je dlouhý a oválný. Na začátku mají žlutou barvu a během dozrávání se zbarvují do jantarové až červené a tmavě hnědé. Datle Sayer pocházejí ze Středního východu a zemí kolem Perského zálivu. Nejsou tak šťavnaté a vláčné a jsou ze všech tří nejmenší. Na kvalitě jim to ale neubírá!  

Sayer datle
Sayer datle jsou sušší, ale stále jemné.

A co všechny ty ostatní odrůdy?

Datle piarom mají tmavou tenkou slupku a jedinečnou sladkou chuť s tóny karamelu. Jsou polosuché, dlouhé, tenké a oválné. Dorůstají velikostí 2 až 5 cm. Vzhledem obsahu fruktózy jsou vhodné pro lidi s cukrovkou a krevním tlakem.  

Datle barhi jsou svěží a bohaté se sirupovou chutí. Jedná se o nejmenší a nejkřehčí typ datlí. Dužina je žlutě zbarvená. Jsou vhodné pro použití v dezertech.

Datle rabbi mají tenkou, masitou kůži a dokonale chutnou dužinu – jsou sladké a měkké. Dorůstají do velikosti 3 až 5 cm. Datle je polosuchá a oválná s přitažlivou červeno-černou barvou.

Datle thoory jsou spíše suché a mají jemnou ořechovou chuť. Plody jsou středně velké až velké, mají podlouhý tvar se zlatohnědou dužinou. Nazývají se jako chlebové datle kvůli jejich častému použití v pečivu.

Datle dayri jsou měkké datle sladké chuti. Tyto plody jsou středně velké až velké a mají červenou slupku. Když zrají, pokožka se při skladování změní z červené na jantarovou a poté na zlatohnědou. Jsou vhodné pro sladké i slané recepty.  

Datle zahidi mají bohatou ořechovou chuť, která často připomíná arašídové máslo. Jsou středně velké, oválného tvaru se světle hnědou barvou. Název Zahidi odkazuje k jejich ušlechtilosti.

Datle safawi jsou sladké, středně velké a kulaté. Čím vrásčitější datle je, tím je těžší ji žvýkat. Mají tmavě černou třešňovou barvu s nádechem hnědé. Doporučují se i na zlepšení zažívání.

Datle Medjool mají uvnitř pecku na rozdíl od odrůd Deglet a Sayer.

Nejlepší jsou v kuchyni

Datle Medjool mají nejblíže k čerstvým a rádi si je vychutnáváme jen tak. Doplnit je můžete třeba ořechovými pastami a budete mít vysoce energetickou svačinu na cesty. Obsahují pecku, protože jsou tak jemné a křehké, že by se bez ní rozmačkaly na kaši. Jsou nejlepší na výrobu datlového karamelu. Návod jak na něj najdete u receptu na bezlepkový pekanový koláč.

Datle Deglet jsou tužší než Medjool, mají výraznější sladší podtón a jsou bez pecky, a proto je nejraději používáme na pečení i nepečení. 

Silná medová sladkost je nejsilnější u datlí Sayer. Jejich cena je velmi lákavá, ale jsou sušší a pokud s nimi tedy chcete dále pracovat, doporučujeme mixování s vodou.  

Jak datle použít

Z datlí se dají připravovat různá slaná i sladká jídla, a  hlavně dezerty. Můžete si z nich připravit nepečené energetické kuličky nebo datle použít jako základ na koláč. Můžete taky vydlabat jablka a naplnit je směsí s datlemi. A co tak datle na slano? Jsou používány nejen  v salátech, ale dají se i naplnit – například kozím sýrem a obalit ve slanině. Mmmm. Na dochucování či slazení můžete použít i datlový sirup!

Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši datlovou pastu, ze které vyrábíme i oblíbené RAW tyčinky a válečky. Nejsou v nich žádné stopy po peckách, nemusíte mít strach. Datlová pasta je filtrovaná přes jemné síto, což zaručuje dokonalou hladkost. Na pečení a vaření je ideální! Je jemně nasládlá, a tak nebudete mít problém dochutit vaše dobroty přírodními cukry.

Zajímavá fakta o datlích

Najdeme o nich zmínky v Bibli i v Koránu. Pojídal je Mojžíš, Buddha i Ježíš. Datle jsou s člověkem odpradávna. Co všechno v sobě skrývají a co jste o nich nevěděli – mrkněte na naše video!  

Naše ovoce je sušené šetrně, bez použití aditiv či cukrů a navíc je nesířené. Všechny odrůdy datlí jsou chutné, dodají vám kopu energie a obsahují mnoho minerálů a vitamínů. Jsou dobrým antioxidantem a našemu tělu prospívají. Rozmazlujte se s námi zdravými sladkostmi.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?