Sezóna chladného počasí, teplých čajů a tlustých ponožek je zase tady! Hledáte něco, co vás v sychravém počasí zahřeje a potěší? Pekanový koláč je typická podzimní specialita! Nádherně voní po krémových pekanových oříšcích, je vydatný a plný chuti. Vyzkoušejte letos na podzim naši zdravější variantu, která je dokonce bez lepku.
Co budete potřebovat?
Na krustu:
- 200 g mandlové mouky
- 2 - 3 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g (20 ks) vypeckovaných datlí Medjool
- 1 hrnek horké vody na zalití datlí
- 3 - 5 lžic horké vody
- 250 g pekanových ořechů
- 2 - 3 lžíce medu, kokosového cukru nebo javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- vanilkový extrakt, pasta nebo lžíce dobrého alkoholu
Nejprve vytvoříme ze všech surovin na krustu hladkou pevnou hmotu, kterou vtlačíme do kulaté formy o průměru 25 cm. Nesmíme zapomenout na okraje, aby nám náplň neutíkala. Krustu předpečeme na 180 °C zhruba 10 - 15 minut, dokud nezezlátnou okraje.
Mezitím si připravíme náplň. Datle Medjool zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát, scedíme a rozmixujeme do hladké pasty. Během mixování přidáme vanilku a 3 - 5 lžic vody - vodu přiléváme postupně tak, aby nebyl datlový karamel příliš řídký. Použít můžeme i snáze dostupné datle Deglet, v tom případě však musíme během mixování přidat více vody a smířit se s tím, že datlový karamel nebude zdaleka tak lahodně krémový. Karamel odložíme stranou. Lehce zahřejeme med, cukr nebo sirup, přidáme kokosový olej a vzniklou směs promícháme s najemno nasekanými či namletými pekanovými ořechy. Pár pěkných ořechových půlek si odložíme na ozdobu koláče.
Na teplou krustu nejdřív natřeme datlový karamel, na který navrstvíme ořechovou směs a trošku ji upěchujeme. Nakonec koláč ozdobíme odloženými pekanovými půlkami nebo kousky. Pečeme dalších 10 - 15 minut, ale pozor, aby se pekany na povrchu koláče nepřipálily. Pekanový koláč nám při pečení krásně provoní celou kuchyni. Mmm, cítíte to taky?
Po upečení musíme odolat nutkání okamžitě ochutnat - koláč necháme zcela vychladnout a nejlépe i pár hodin odpočinout v lednici, ať se nám chutě a vůně propojí, slibujeme, že pak bude ještě lepší!
Tip pro gurmány!
Na karamelovou vrstvu můžeme přidat i ovoce. Přimlouváme se za velmi tenké plátky jablek či hrušek se špetkou skořice a citronové šťávy. Opatrně, aby ovoce neobsahovalo příliš tekutiny - taková strouhaná nezcezená jablka udělají z koláče pěknou kaši!
Nechte si mlaskat!