Pekanový koláč bez lepku

 

Sezóna chladného počasí, teplých čajů a tlustých ponožek je zase tady! Hledáte něco, co vás v sychravém počasí zahřeje a potěší? Pekanový koláč je typická podzimní specialita! Nádherně voní po krémových pekanových oříšcích, je vydatný a plný chuti. Vyzkoušejte letos na podzim naši zdravější variantu, která je dokonce bez lepku.

 

pekanovy-kolac-1

 

Co budete potřebovat?

Na krustu:

 

Na náplň:

 

Nejprve vytvoříme ze všech surovin na krustu hladkou pevnou hmotu, kterou vtlačíme do kulaté formy o průměru 25 cm. Nesmíme zapomenout na okraje, aby nám náplň neutíkala. Krustu předpečeme na 180 °C zhruba 10 - 15 minut, dokud nezezlátnou okraje.

Mezitím si připravíme náplň. Datle Medjool zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát, scedíme a rozmixujeme do hladké pasty. Během mixování přidáme vanilku a 3 - 5 lžic vody - vodu přiléváme postupně tak, aby nebyl datlový karamel příliš řídký. Použít můžeme i snáze dostupné datle Deglet, v tom případě však musíme během mixování přidat více vody a smířit se s tím, že datlový karamel nebude tak lahodně krémový. Lehce zahřejeme med, cukr nebo sirup, přidáme kokosový olej a vzniklou směs promícháme s nasekanými pekanovými ořechy. Pár pěkných ořechových půlek si odložíme na ozdobu koláče. 

Na teplou krustu nejdřív natřeme datlový karamel a následně nasypeme ořechovou směs, kterou trošku upěchujeme. Nakonec koláč ozdobíme odloženými pekanovými půlkami. Pečeme dalších 10 - 15 minut, ale pozor, aby se pekany na povrchu koláče nepřipálily. Pekanový koláč nám při pečení krásně provoní celou kuchyni. Mmm, cítíte to taky? 

Po upečení musíme odolat nutkání okamžitě ochutnat - koláč necháme zcela vychladnout a nejlépe i pár hodin odpočinout v lednici, ať se nám chutě a vůně propojí, slibujeme, že pak bude ještě lepší!

 

pekanovy-kolac-2

 

Tip pro gurmány!

Na karamelovou vrstvu můžeme přidat i ovoce. Přimlouváme se za velmi tenké plátky jablek či hrušek se špetkou skořice a citronové šťávy. Opatrně, aby ovoce neobsahovalo příliš tekutiny - taková strouhaná nezcezená jablka udělají z koláče pěknou kaši!

 

Nechte si mlaskat!

logo_small