60 minut
20–25 kousků
skvělé jako jedlý dárek
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 50 g hořké čokolády
- 20 g kokosového tuku
- 70 g pekanových ořechů
- 40 g jemných ovesných vloček
- 15 g kakaa
- 150 g datlové pasty
Na kokosovo-malinovou náplň:
- 150 g kešu ořechů předem namočených ve vodě (alespoň 3 h)
- 20 g lyofilizovaných malin
- 60 g strouhaného kokosu
- 150 g kokosového mléka
- 50 g čekankového sirupu
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 30 g ruby čokolády
- kokosový tuk
Postup
Čokoládu na korpus rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým tukem. Nevíte, jak správně na to? Pomůže nám náš podrobný návod Jak rozpustit čokoládu.
Pekanové ořechy a ovesné vločky rozmixujte najemno. Pak do mixéru přidejte kakao, na menší kousky natrhanou datlovou pastu a rozpuštěnou čokoládu. Ještě chvíli mixujte, aby se ingredience propojily.
Hmotu přendejte na rovnou podložku vyloženou pečicím papírem. Přikryjte druhým archem papíru a rozválejte na čtverec nebo obdélník (cca 20×25 cm) silný maximálně 0,5 cm. Uložte do mrazáku alespoň na půl hodiny.
Lyofilizované maliny nasypte do mixéru a rozmixujte najemno. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete rovnou použít malinový prášek nebo drť. Přidejte strouhaný kokos a ještě krátce promixujte. Přesypejte do mísy.
Kokosové mléko vložte do teplé vodní lázně, aby se propojila tučná část s vodnatou. Promíchejte.
Kešu ořechy si předem namočte do vody (alespoň na 3 hodiny). Sceďte, propláchněte vodou a nechte okapat. Nasypte kešu do mixéru a mixujte, dokud nezačne být směs „pojivá“, připomínající pastu. Přidejte kokosové mléko, čekankový sirup a rozmixujte dohladka.
Všechny ingredience na kokosovo-malinovou náplň v míse dobře promíchejte vařečkou. Rozetřete směs na vychlazený korpus do vrstvy asi 1 cm a uložte zpět do mrazáku alespoň na půl hodiny.
Zbytek hořké čokolády určené na polevu kokosových řezů rozpusťte ve vodní lázni spolu s menší lžičkou kokosového oleje.
Mezitím vytáhněte z mrazáku ztuhlý korpus a rozkrájejte jej na kostky podle libosti. My jsme zvolili velikost „tak akorát do pusy“. Kostičky máčejte nebo polévejte rozpuštěnou čokoládou a poté uložte zpět do mrazáku.
Blížíme se do finiše! Zatímco poleva tuhne, rozpusťte i ruby čokoládu (tentokrát bez přidaného tuku) a ozdobte kostičky pramínkováním. Pomoci si můžete třeba lžičkou.
A je hotovo! Kokosovo-malinové kostky uchovávejte v lednici.
Zabalte pralinky do hezké krabičky a věnujte je jako dárek od srdce – třeba na Valentýna.
Recept a foto: @zdrave_zivena