⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen do 30. listopadu! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jablečný štrúdl s ořechy

ve středu 26. 10. | 1309x přečteno


Jablečný štrúdl, nebo závin z jablek? Ať už tomuto sladkému jablečnému pokušení říkáte jakkoliv, vsadíme se, že tenhle jednoduchý recept alespoň jednou za podzim oprášíte. Jak připravit nejlepší jablečný štrúdl z listového těsta a co do něj všechno dát, aby byl pro děti i dospělé?

Sdílet



Jablečný štrúdl s ořechy
60 minut
1 závin

Co budete na štrúdl potřebovat?

Recept na jablečný štrúdl z listového těsta je jednoduchý

Postup

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vlašské ořechy si pokrájíme nahrubo a spolu se skořicí, cukrem a rozinkami je přidáme k jablkům.

Listové těsto si rozbalíme na pečicím papíru, popř. vyválíme. Jako první ho posypeme strouhankou, která nasaje přebytečnou šťávu z jablek. Poté poklademe nakrájená nebo nastrouhaná jablka.

Štrúdl pevně zavineme, spolu s pečicím papírem ho přendáme na plech nebo do pekáčku. Závin na závěr potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 30–40 minut, dokud nám jablečný závin nezezlátne. Po vytažení z trouby necháme štrúdl vychladnout a před podáváním ještě lehce pocukrujeme moučkovým cukrem

Tak dobrou chuť a podzimnímu pečení sláva!

7 tipů pro ještě lepší štrúdl

  1. Nastrouhaná nebo nakrájená jablka promíchejte se skořicí a cukrem v míse. Chutě se tak dostanou rovnoměrně do celé náplně závinu.
  2. Pokud máte jablka hodně šťavnatá, před naplněním štrúdlu je lehce vymačkejte, aby vám závin nevytekl a nepřipálil se.
  3. Strouhanku, kterou posypáváte listové těsto, můžete nejprve opražit na kousku másla. Dostane tak ještě lepší chuť.
  4. Kromě klasických vlašských oříšků se do jablečného štrúdlu hodí i loupané mandle nebo lískové oříšky.
  5. Každý sladký závin perfektně provoní i vanilkový cukr. Vyrobit si jej můžete snadno i doma – v tomto článku poradíme, jak na to.
  6. Pokud nemůžete nebo nechcete používat klasický cukr, vsaďte na přírodní sladidla stévii nebo xylitol.
  7. Pokud nemáte rádi rozinky, zkuste do jablečného štrúdlu slaďoučkou sušenou klikvu nebo višně. Dodají náplni ovocný nádech.
Recept na závin z listového těsta s jablky a oříšky

Recept a foto:  @gazdina

Zásobte se prémiovými oříšky pro dokonalé pečení

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?