75 minut
cca 15 kousků
Co budete na bábovku potřebovat?
Na těsto:
- 3 vejce
- 150 g rozpuštěného másla
- 150 g bílého jogurtu
- 170 g hladké mouky
- 170 g třtinového cukru nebo panely
- 1 lžičku cejlonské skořice
- 100 g sušených švestek nakrájených najemno
- 150 g pomletých pekanových ořechů
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- šťávu z půlky citronu
Na ozdobu ořechové bábovky:
- hrst nasekaných pekanových ořechů
- jedlé květy
- 100 gramů hořké čokolády
- 20 gramů kakaového másla
Postup
Nejdříve si na mírném plameni rozpustíme máslo a potom ho necháme zchládnout. Až je vlažné, přimícháme k němu vejce a jogurt. Pak do mísy prosejeme cukr a mícháme, dokud se „mokrý“ základ těsta na bábovku nespojí.
Přidáme skořici, najemno nakrájené švestky, pekanové ořechy a promícháme. Na závěr do směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto. Pro trošku svěží chuti přidáme citronovou šťávu.
Tip! Co použít místo rozinek do bábovky?
My jsme vsadili na švestky. Pokud jste odpůrci rozinek, skvěle vám při pečení poslouží i sušené višně, třešně nebo klikva slazená jablečným sirupem!
Recept a foto: @tastykitchen.cz
Těsto vlijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a dáme do předehřáté trouby na 175 °C asi na 45 minut.
Mezitím se připravíme na zdobení naší pekanové bábovky. Čokoládovou polevu si připravíme rozpuštěním 100 gramů čokoládových peciček s 20 gramy kakaového másla. Pokud si nejste jistí, jak správně rozpustit čokoládu, mrkněte na podrobný fotonávod.
Rozpuštěnou čokoládou nazdobíme bábovku a posypeme ji nahrubo nasekanými oříšky a jedlými květy. Pak už zbývá jen mlsat! Dobrou chuť!