🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Vánoční úklid ve spíži: Jak zkrotit chaos a prodloužit čerstvost potravin?

v pondělí 22. 11. | 13764x přečteno | 6 minut čtení


Čistota – půl zdraví. Už dlouho se chystáte uklidit spíž, abyste se v ní konečně vyznali a zbavili se potravin, které už to mají dávno „za sebou“? Nečekejte na novoroční předsevzetí a zmákněte to už během předvánočního úklidu! Poradíme vám, jak zatočit s nepořádkem ve spíži a nastolit funkční systém, který vydrží po celý rok.

Sdílet



Vánoční úklid ve spíži: Jak zkrotit chaos a prodloužit čerstvost potravin?

Co se v článku dozvíte?

Vezměte to z gruntu

Vyhraďte si jeden volný večer, nalaďte oblíbený playlist nebo seriál a pusťte se do práce. Uklidit klasickou spíž o velikosti skříně zvládnete za pár hodin. Pokud však máte na potraviny vyhrazenou celou místnost, raději si úklid rozfázujte.

Jak začít? Všechno vyskládejte na stůl či podlahu (a zabraňte dětem i domácím mazlíčkům, aby si z mouky udělali improvizované pískoviště). Než se vůbec dostanete k třídění, důkladně vysajte a vytřete všechny poličky. Jako účinná netoxická dezinfekce vám poslouží voda s trochou octa. Použít ale můžete třeba i běžný prostředek na nádobí.  

Nejprve se věnujte horním policím a postupujte směrem dolů. Potom povrchy vytřete do sucha nebo je nechejte úplně vyschnout. Mezitím očistěte zespodu i zevnitř organizéry či košíky, které jste ve spíži měli.

úklid spižírny
Vytáhněte a zkontrolujte všechny potraviny ve spíži. I ty trvanlivé.

Třiďte bez kompromisů

Přichází čas na neúprosnou čistku. Některé poklady totiž patří rovnou do popelnice. Řeč je o zkažených a plesnivých potravinách nebo o jídle viditelně napadeném škůdci. Přečtěte si, jak poznat žluklé ořechy.

Buďte k sobě upřímní a vyhoďte i dlouho načaté potraviny, k jejichž spotřebování se pořád nemůžete odhodlat. Většinou jde o jídlo, které vám stejně nechutná, nebo nevíte, co s ním. Pokud je navíc balení otevřené už několik měsíců, a ještě k tomu špatně skladované, bývá jeho obsah vyčpělý a navlhlý. Prostě nic moc. Rozlučte se také s prošlými potravinami, u kterých nechcete konzumaci po uvedeném datu riskovat.

Pokud máte zásoby jídla, které je naprosto v pořádku, ale víte, že ho nebudete jíst, nabídněte ho známým či kamarádům. Případně z něj vykouzlete vánoční dobroty, kterými potěšíte sousedy nebo kolegy v práci. Nezávadné a neotevřené trvanlivé potraviny můžete darovat i do potravinové banky nebo přes různé „free food“ skupiny na internetu.  

datum minimální trvanlivosti
Připomeňte si, jaký je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby.

Nastolte nový systém

Než spižírnu znovu naplníte, vymyslete nový a lepší systém, který vám umožní mít lepší přehled a předejít právě tomu, aby opomenuté potraviny zbytečně procházely. Můžete začít rozdělením do několika sekcí. Osvědčené jsou například zóny podle druhu potravin (luštěniny, přílohy, koření, sladkosti, ochucovadla) nebo podle jejich určení (jídla pro děti, pro dospělé, bezlepkové potraviny, snídaňové evergreeny). A nebojte se nově vytvořené sekce oštítkovat.

Do nejvyšších polic každopádně uložte věci, které nepotřebujete každý den. Do úrovně očí naopak umistěte potraviny, po kterých saháte dennodenně. Úplně dolů pak položte těžké věci, jako jsou zavařeniny a konzervy. Pod načaté oleje, octy a další tekutá dochucovadla položte plastový tác, který zabrání mastným a lepkavým kolečkům přímo na policích.  

Při skládání potravin do polic se řiďte jednoduchým pravidlem: to, co se má spotřebovat nejdřív, uložte dopředu. Rychlou orientaci vám pak usnadní košíky a organizéry, které lze jednoduše vytáhnout a najít v nich vše potřebné. U koření neprohloupíte, pokud ho do košíku seřadíte podle abecedy nebo toho, na co se dané koření hodí. Nebo ho rovnou přesypte do popsaných kořenek.

Z vnitřní strany dvířek se hodí mít pár háčků a klipů – můžete na ně zavěsit sáčky, pytlík s gumičkami nebo plastovými klipsy na sáčky nebo třeba tužku a papírek s nákupním seznamem či špajzkovými „ležáky“, kterým se blíží doba expirace.

Prodlužte čerstvost potravin

Potraviny v konzervách a sklenicích, které si chcete nechat, otřete od prachu a uložte do příslušné zóny. U potravin v sáčcích se rozhodněte, jestli je budete uchovávat v původním balení, nebo je přesypete do dóz.

Pokud dáte přednost původnímu obalu, sáček zagumičkujte nebo ho zajistěte plastovými klipsy. Pokud se vydáte estetičtější cestou dóziček, můžete místo náletu na nejbližší obchod s domácími potřebami využít sklenice, které už doma máte. To je nejvíc ekologické a udržitelné řešení. Musí být ale perfektně čisté a mít dokonale těsnící víčko

Následně je opatřete štítky, aby bylo všem členům domácnosti jasné, co se v nich ukrývá. Znáte přeci ten vtip s krabičkou od čaje s nápisem sůl.  

Pokud jde o skladování potravin, má funkčnost před estetikou přednost. Když se ale zhlédnete v dokonale sladěných spižírnách a přikloníte se k pořízení nových nádob, čeká vás zásadní dilema – je lepší plast, nebo sklo? Obojí má svá pro a proti. Plastové nádoby jsou odolnější, lehčí a většinou zaberou méně místa. Skleněné dózy jsou zase ekologičtější, „přírodnější“ a vypadají mnohem luxusněji.

Nejekologičtější řešení je využít sklenice, které už máte doma

Hlavním kritériem, přes které nejede vlak, tak zůstává možnost vzduchotěsného uzavření. Proč na něm tak trváme? Jedině tak vám totiž potraviny vydrží dlouho čerstvé a chutné. Víčko zabrání navlhnutí, které je častou příčinou gumové konzistence, nebo dokonce zplesnivění trvanlivých potravin. Do pevných uzavíratelných nádob se navíc nedostanou moli či mravenci.

Ochránit zásoby před škůdci pak můžete dalšími přírodními zbraněmi. Moly prý odrazuje vůně levandule a bobkového listu. Do rohu spižírny proto umístěte snítku sušených bylinek nebo do něj kápněte trochu éterického oleje. Mravenci se pak údajně vyhýbají skořici a hřebíčku.

Před návštěvou domácích potřeb nebo usednutím k e-shopu si ještě změřte velikost vaší spíže. S místem je zvláště v menších kuchyních nutné šetřit a nic nedokáže naštvat víc, než pečlivě vybrané, ale nepasující dózičky.  

Při organizaci malé spíže se ale nespoléhejte jen na sklenice a popusťte uzdu fantazii. Na dvířka můžete připevnit kancelářský šanon, který je jako stvořený pro alobal a pečicí papír. Děrované pořadače poslouží i k malometrážnímu skladování brambor nebo cibule. Vysoké police pak využijte na maximum pomocí schůdkových organizérů, doplňkových vnitřních polic nebo závěsných košíků.

Jak skladovat ořechy
Přečtěte si, jak skladovat ořechy a potraviny sušené mrazem.

Nevzdávejte se

Máte nový systém, ale nedaří se vám ho dlouhodobě udržet? Možná pro vás nebyl ten pravý. Neztrácejte naději a hledejte dál dokonalé uspořádání spíže. Nevyčerpatelnou studnici inspirace najdete na Pinterestu pod heslem „pantry organization“.

Zároveň k sobě buďte upřímní – špatně zvolený systém nebývá jedinou příčinou nepořádku. Chce to trochu disciplíny a odhodlání. Z počátku se zaměřte na to, abyste nově nakoupené potraviny uložili vždy tam, kde mají být. Důsledně je vracejte na své místo po každém vaření. Dá to práci, ale nebojte, nebude to trvat věčně – po pár týdnech se vám nová pravidla zautomatizují. O jejich respektování pak nezapomeňte poprosit i ostatní členy domácnosti.

A protože jsme jenom lidi, chybička se občas vloudí. Alespoň jednou měsíčně proto udělejte rychlou revizi, jestli se váš špajzkový jízdní řád někde nehroutí. Abyste na pravidelnou kontrolu nezapomněli, napište si ji do diáře, nastavte si upomínku v mobilu, nebo si ji spojte s něčím příjemným – třeba s nedělním pečením. Do kompletního úklidu a vytřízení spíže se pak vrhněte minimálně dvakrát ročně.  

Bezobalový prodej

Uff, máme to za sebou. Teď už si jen užívejte harmonii, která ve spíži zavládla. A pokud jste během úklidu zjistili, že vám došli oblíbenci z naší nabídky, stavte se k nám i s novými sklenicemi. Při nákupu do vlastního obalu dostanete v našich prodejnách 5% slevu!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?