🌰 Sleva 15 % s kódem ORECH15 🥜 Doprava zdarma do BALÍKOVNY nad 999 Kč. 

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Ořechy jako alergen

v pondělí 15. 3. | 89669x přečteno | 6 minut čtení


Alergiemi nebo intolerancí na potraviny trpí kolo 8 % kojenců, 5 % malých dětí a 3–4 % dospělých osob. Nejčastěji se alergie projevuje vyrážkou, otokem a v nejhorších případech může dojít až k anafylaktickému šoku. Jak alergie vzniká a jaké alergeny známe? Co se v těle odehrává při alergické reakci a jak se liší od potravinové intolerance?

Sdílet



Ořechy jako alergen

Co se v článku dozvíte?

Jak se na alergeny dívá zákon

Legislativa v EU vyžaduje, aby informace o přítomnosti alergenů v potravinách byly spotřebitelům poskytovány vždy, a to i v případě nebalených potravin. Je potřeba je označovat speciálně, aby se daly snadno odlišit od ostatních složek. U nás ve Světě plodů alergeny označujeme podtržením.

Co se děje v těle při alergii

Alergie je vlastně reakce těla, která vzniká, když tělo vyhodnotí nějakou potravinu jako cizí. Následně dá podnět imunitnímu systému, aby se před ní chránil tím, že začne uvolňovat imunoglobuliny E. Ty se navážou na alergen a vyvolají alergickou reakci.

Jak poznat alergii

Nejčastějšími projevy alergie na potravinu jsou otoky, svědění a pálení kůže a také trávicí potíže. Abychom byli trochu přesnější – může jít například o svědění nosu, kýchání, kašel, bolest hlavy, slzení a svědění očí, průjem, nevolnost, zvracení, svědění pokožky nebo vyrážku. Podezření na alergii vzniká, jestliže se určité příznaky opakují za stejných okolností – například rýma v pylové sezóně, dýchací potíže vázané na stejné místo, trávicí nebo kožní projevy po určitých potravinách.  

I v naší nabídce najdete produkty, které mohou vyvolávat alergickou reakci nebo intoleranci. Patří mezi ně například oříšky a semínka, čokoláda nebo těstoviny. Proto si vždy čtěte podrobně složení.

Máte alergii na ořechy? Mlsejte božsky sladké nesířené ovoce!

Seznam alergenů

Měli bychom dávat pozor, co konzumujeme a v jakém množství potenciální alergeny zařazujeme do svého jídelníčku. Pokud máte podezření na alergii, měli byste se snažit takovým produktům vyvarovat, případně se poradit se svým  lékařem, jak postupovat dál. Složky v jídle, které by mohly působit jako alergenní látky, bychom měli znát všichni. Od roku 2014 platí v Evropské unii povinnost označovat příslušné alergeny. Patří mezi ně:

  • obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy)
  • vejce (a výrobky z nich)
  • jádra podzemnice olejné (a výrobky z nich)
  • sójové boby (a výrobky z nich)
  • mléko (a výrobky z něj)
  • ořechy – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové a para ořechy, pistácie, makadamové ořechy (a výrobky z nich)
  • sezamová semena (a výrobky z nich)

Dohromady známe 14 hlavních skupin alergenů, zbývajících 7 však v našich produktech nenajdete. Jsou to: korýši, měkkýši, ryby, celer, hořčice a vlčí bob (a výrobky z nich), oxid siřičitý a siřičitany (koncentrace vyšší než 10 mg/kg). Proč nesíříme naše ovoce se dozvíte tady

I alergici si u nás vyberou. Co třeba sluncem provoněný ananas bez siřičitanů?

I alergici si u nás vyberou. Co třeba sluncem provoněný ananas bez siřičitanů?

Alergie na ořechy

Ořechy se považují za jednu alergenní skupinu, ačkoliv není pravidlem, že člověku alergickému na ořechy vadí všechny druhy. Největšími alergeny jsou arašídy spolu s para ořechy. Průměrná doba nástupu alergické reakce je 3 minuty po konzumaci, ale může se vyskytnout i s časovým odstupem. Je známo, že lidé trpící alergií na arašídy jsou většinou alergičtí i na ostatní ořechy. Naopak, pokud jste alergičtí, řekněme, na mandle, nemusíte být nutně alergičtí i na jiné ořechy. Rozhodně je dobré nechat si udělat alergologické vyšetření, abyste zjistili, co přesně vám způsobuje potíže.

Zkřížené alergie

Alergie na ořechy jsou často důsledkem již existující pylové alergie (tzv. senzibilizace na inhalační alergeny). Jestliže imunitní systém nejprve jednou zareaguje alergicky například na květy hrušně, lísky, olše nebo buku, může následně přecitlivěle reagovat i na lískové, vlašské nebo para ořechy, kešu či mandle. Základní podmínkou je chemická příbuznost těchto alergenů. Tomu se pak říká zkřížená alergie.  

Alergickou reakci totiž vyvolávají antigenní látky (bílkoviny a polysacharidy), které jsou složeny z aminokyselin. Některé látky mají podobné složení jako aminokyseliny, a tak mohou u citlivého jedince vyvolat stejně silnou alergickou reakci, jaká může vzniknout při původní potravině. Zkřížené alergie jsou běžné, trpí jimi asi 50 % lidí ve střední Evropě.

Například antigen přítomný v bříze je podobný jako sekvence aminokyselin v ovoci (jablko, broskev, kiwi), lískovém a vlašském ořechu, mandli, medu, koření nebo v mrkvi.

Věděli jste, že…?

Gen para ořechů byl přidán do geneticky modifikované sóji, aby se zvýšila její výživová hodnota. Tento gen způsobuje stejné alergické reakce jako samotný ořech, proto se stává, že lidé jsou alergičtí na obě tyto potraviny.

Alergie na sójový lecitin

Sójový lecitin je to emulgátor, který se často přidává do čokolád. Mezi alergeny patří, protože jako složka byl lecitin oddělen ze sóji, která se mezi alergeny řadí. Lecitin je fosfolipid, který se do potravin přidává jako doplněk. Pro člověka bez alergie není vůbec závadný, naopak, má mnoho výhod, mezi které patří třeba snížení cholesterolu v krvi, snížení bolesti kloubů, posilování imunitního systému, předcházení vzniku aterosklerózy a také napomáhá zlepšení paměti. Právě proto na něj narazíte také v prášku nebo v kapslích, pro jeho účinky se užívá jako doplněk stravy. U nás ho najdete v některých čokoládách, kde plní roli emulgátoru – spojuje vodní a tukovou složku v jeden celek. Bez něj by se z čokolády uvolňovala voda. Podrobně jsme se mu věnovali v našem článku

Některé naše čokolády obsahují sójový lecitin, přečtěte si o tom více.

Potravinové intolerance

Potravinové intolerance vznikají zcela jinak než alergie. Na rozdíl od alergií nejsou vyvolané imunitní reakcí, nýbrž sníženou funkcí nebo nedostatečnou tvorbou konkrétního enzymu, který potravinu v těle pomáhá metabolizovat. Intolerance je tedy způsobena většinou jinými faktory než alergie a svoji roli může hrát i dědičnost.  

Například intolerance na laktózu, která se běžně nachází v mléce a mléčných výrobcích, je u člověka způsobena nedostatečnou tvorbou enzymu laktáza, který napomáhá štěpení disacharidů laktózy na jednoduché cukry. Pokud má člověk intoleranci na laktózu, neznamená to, že nemůže konzumovat nic, co je vyrobeno z kravského mléka. Zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, některé sýry nebo kefíry člověk s intolerancí konzumovat většinou může. Je to způsobeno tím, že na tyto výrobky byly použity bakterie mléčného kvašení. Ty přítomnou laktózu rozštěpily nejdříve na menší cukry až později na kyselinu mléčnou, která vytváří kyselou chuť daného produktu. Díky tomu jsou zakysané mléčné výrobky stravitelnější.  

100% ovocné tyčinky jsou tu pro každého

Jak se intolerance projevuje?

Většinou se intolerance projevuje širokou škálou symptomů. Mezi ty nejčastější patří zažívací obtíže jako průjem, zácpa, plynatost, nafouknuté břicho, gastritida, ale i otoky obličeje a končetin, či dokonce bronchitida. Vyskytnout se může i bolest hlavy, rýma, syndrom dráždivého tračníku, nadváha, ale i podvýživa, artritida a jiné.

kešu ořechy

Pokud jste na něco alergičtí, nebo máte potravinovou intoleranci, věříme, že to často může být velmi omezující. Proto se ve Světě plodů snažíme zajistit maximální nabídku i bezlaktózových a bezlepkových produktů. Pokud jste alergičtí na ořechy a laktózu, můžete bez obav mlsat naše lyofilizované ovocné smoothie čtverečky ve vegan čokoládě. Většina našich produktů může obsahovat stopy ořechů – výjimkou jsou třeba naše těstoviny, které pro nás vyrábí kluci z Brna, nebo medjool datle.  

Jestli vám vadí siřičitany, nemusíte se bát – u nás ovoce nesíříme. V každém případě při jakékoliv potravinové intoleranci či alergii doporučujeme být opatrní, pečlivě číst složení a poradit se o vašem zdravotním stavu s lékařem. 

Čtěte také

Jak posílit imunitu?

Jak posílit imunitu?

20.09.24 | 8893x přečteno | 4 minuty

Tajemství bezlepkového pečení

Tajemství bezlepkového pečení

13.08.24 | 1444x přečteno

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?