Chystáme pro vás nový web! V neděli 19. 9. od 12:00 proto nepřijímáme objednávky. Od pondělního rána už ale budete moci objednávat v novém.

Jak připravit domácí vanilkový extrakt?

 

Dokonale voňavá, lehce exotická, s výraznou chutí. To je pravá vanilka. Zapomeňte na uměle navoněné výrobky, které vanilku viděly jen na ilustrační fotce. Poodhalte s námi tajemství pravé vanilky a připravte si ten nejsilnější vanilkový extrakt doma – není to nic náročného, stačí jen začít včas. Provedeme vás receptem krok za krokem a na závěr přidáme zajímavostí o vanilce. Mmmm, to je vůně!

 

Co se v článku dozvíte:

  1. Jestli si vybrat aroma, nebo extrakt 
  2. Proč si vyrobit vanilkový extrakt doma  
  3. Jaký je postup přípravy vanilkového extraktu 
  4. Podrobné odpovědi na nejčastější otázky 
 ikona-hod-ok 5 minut čtení      ikona-klend-ok  12. 8. 2021
vanilkovy-extrakt-postup
   

Vanilkové aroma, nebo raději extrakt?

Vanilkové aroma pořídíte v obchodech často levněji než kvalitní extrakt, protože je potřeba méně vstupní suroviny. Tu je navíc možné zcela nahradit synteticky namnoženými vonnými látkami. Nevíte si rady, co je lepší? Extrakty a aromata nás svou vůní neobalamutily – pořádně jsme je prozkoumali i očichali, a vy si tak můžete přečíst, co skrývají za omamnými závoji.

Vanilka sama o sobě je dokonce tak aromatická, že není problém si z ní vyrobit dokonale voňavý extrakt i doma. Na rozdíl od takových borůvek nebo melounu, ze kterých byste doma vonné látky nedostali, i kdybyste se snažili sebevíc, silný vanilkový extrakt můžete vyčarovat téměř bezpracně. Vanilka navíc není hvězdou jen o Vánocích, přestože ji máme s vánočními svátky neodmyslitelně spjatou. Třeba takový vanilkový krém s pravým extraktem v narozeninovém dortu okouzlí oslavence i uprostřed července!

Domácí extrakty se ale dají vyrobit i z jiných aromatických surovin. Můžete zkusit skořicový, mátový, citronový a pomerančový nebo mandlový. U máty, citrónu a pomeranče ale po době potřebné k vylouhování původní surovinu vyhoďte a nechejte uvnitř lahvičky jen výslednou tekutinu. Důležité je také hlídat vstupní kvalitu suroviny – jíst výluh z chemicky ošetřené pomerančové kůry byste asi nechtěli, na skořicový extrakt zase používejte jen tu pravou skořici. Že nevíte, jak ji poznat? Poradíme!  

 

domaci-vanilkovy-extrakt

Z vanilky si díky jejímu výraznému aroma můžete připravit extrakt i doma.

 

Výhody vanilkového extraktu

V receptech se často setkáváme s tím, že kuchaři a kuchařky dávají jako závěrečnou voňavou tečku do jídla vanilkový extrakt nebo aroma. Spousta domácích kuchtíků tento krok prostě přeskakuje, v horším případě nahrazuje kvalitní produkty vanilinovým cukrem nebo umělými aromaty. Proč je to špatně? 

Věřte, nevěřte, i kapka kvalitního vanilkového extraktu dokáže víc než dva sáčky vanilinového cukru a celá lžička pak nahradí i polovinu čerstvého lusku! Dodá vašemu jídlu dokonalou vůni a chuť, dokáže pozvednout i obyčejný krém na kulinářský zážitek a podtrhne celé jídlo jako pověstná závěrečná třešnička.

Navíc je vanilkový extrakt trvanlivý produkt, vydrží vám ve spíži i několik měsíců a vy tak budete mít vždy po ruce kouzelnou formuli na ty nejvoňavější dorty i cukroví.

 

postup-domaci-vanilkovy-extrakt

 Vanilkový extrakt vzniká louhováním vanilkových lusků v alkoholu.

 

Jak si vyrobit domácí vanilkový extrakt 

Ačkoliv to zní jako složitý chemický proces, vyrobit si vanilkový extrakt doma není žádná věda. Jedná se vlastně o obyčejné louhování. Jakýkoliv extrakt totiž vzniká macerováním suroviny v rozpouštědle (nejčastěji v alkoholu). 

Žádné záludnosti nehledejte, stačí si pamatovat jednoduché pravidlo tří. Na přípravu budeme potřebovat 3 věci, postup má 3 základní kroky, příprava bude trvat zhruba 3 minuty a počkáte si 3 měsíce.

Ingredience:

  1. 3 vanilkové lusky 
  2. 200 ml kvalitního alkoholu
  3. uzavíratelná a dobře těsnící nádoba

Postup:

  1. Vanilkové lusky rozřízneme podélně napůl a nakrájíme je na menší kusy.  
  2. Kusy vložíme do vyčištěné nádoby, zalijeme alkoholem a dobře uzavřeme.
  3. Skladujeme v temnu, občas jemně protřepeme a po 3 měsících můžeme extrakt použít. 

  • Doba přípravy: 3 minuty
  • Doba louhování: 3 měsíce
 
vanilkovy-extrakt

 

A teď trošku podrobněji

  • Jaké vanilkové lusky vybrat? 

Vybírejte co nejkvalitnější lusky. Ve Světě plodů najdete vanilku z různých částí světa, všechny v perfektní kvalitě. Přes našeho nákupčího Toma totiž neprojdou žádné slabé kusy.

Nabízíme vanilku z Indonésie, která voní po květinách a třešních, nejznámější a nejžádanější Bourbon vanilku z Madagaskaru, a to dokonce ve variantě pro gurmány a taky pro všechny, kdo hledají jen a pouze prémiovou kvalitu! Pro přípravu extraktu se hodí i vanilkové lusky z Papuy Nové Guiney. Chutí mají blízko k těm indonéským, jsou ale trošku delší a sušší, což je pro výrobu extraktu ideální. 

 

  • Jak si  vše připravit na louhování? 

Vanilkové lusky před louhováním není potřeba nijak umývat nebo jinak ošetřovat. Podélně je rozřízněte na půl a nakrájejte na menší kusy – záleží i na velikosti nádoby, ve které budete extrakt připravovat. Lusky totiž musí být kompletně ponořené v alkoholu.

Lahvička či nádobka, ve které budete extrakt uchovávat, musí být uzavíratelná a před použitím perfektně vymytá a ideálně i vyvařená. I když se při louhování používá alkohol, není radno podceňovat hygienu. Nádoba musí dobře těsnit.
 

domaci-extrakt-z-vanilky

Vanilkové lusky musí být v alkoholu ponořené celé. Nádobku pečlivě uzavřete.
 
  • Jaký alkohol použít?
Alkohol by měl mít alespoň 40 %. Na domácí vanilkové extrakty se nejčastěji používá vodka – má totiž neutrální chuť, takže výsledný extrakt bude chutnat čistě vanilkově. Vyberte si nějakou kvalitní. Pokud chcete extrakt ozvláštnit nebo mu přidat extra chuť, zalijte lusky brandy nebo bourbonem.

 

  • Kde extrakt skladovat?
Během doby, kdy se vanilkové lusky louhují, nechávejte extrakt na chladném tmavém místě. Položit jej můžete do lednice, pokud máte chladnou spíž, nechte jej klidně i tam. Extrakt byste měli po dobu vyzrávání zhruba jednou týdně protřepat. 

 

  • Jak vanilkový extrakt použít?

Vanilkový extrakt je možné použít už za zhruba 8 týdnů, ideální je ale počkat i 3 měsíce nebo déle. Čím déle necháte lusky v alkoholu máčet, tím silnější extrakt bude. Po této době můžete obsah přefiltrovat přes plátýnko a přelít do nové čisté skleničky. 

Parádu udělá ve všech vanilkových krémech, sušenkách i zákuscích. Použít jej můžete i jinam než do pečení. Dodá chuť i koktejlům se základem z bourbonu nebo whisky, ovoní kávu nebo dovede k dokonalosti sladký sirup na palačinky.

 

navod-extrakt-vanilka

Postupem času se vanilkový extrakt zabarví do tmavě hněda a získá na síle.
 

Věděli jste, že…?

  1. Vanilka je vlastně plod exotické orchideje.
  2. Kromě vanilinu obsahuje až 200 dalších aromatických látek.
  3. Harmonizuje mysl – její vůně má na nás uklidňující účinky.
  4. Patří mezi nejdražší koření na světě.
  5. Kvete jen krátce a pokud během této doby nedojde k opylení, nevyroste lusk.
  6. Mezi nejcennější druhy patří i vanilka zvaná Bourbon.
  7. Nejkvalitnější lusky mohou mít i 20 centimetrů.

 

Hotový domácí vanilkový extrakt také potěší každého jako dárek. Stačí si na něj vzít ozdobnou nádobku a vzpomenout si na narozeniny, svátek, výročí nebo Vánoce včas. Tak hurá na to!

 

 

logo_small