Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 19293x přečteno
10% sleva na Čokoládovky! 😍 kód: COKOLADOVKY10
Hledáš tu pravou vanilku pro výrobu domácího extraktu? Tak už nehledej, našel jsi mě! Jemná květinová vůně s nádechem lékořice je vše, co k životu potřebuješ!
Vanilkový lusk se vám může jevit jako něco neobvyklého, něco s čím si nevíte rady. Je úzký, podlouhlý a zvrásněný. Jeho zpracování je však opravdu jednoduché, lusk stačí nařezat po jeho délce a z obalu vyloupnout semínka. Ty drží pěkně pohromadě a tvoří tuhou hmotu, nemusíte se proto obávat nepořádku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslouží na množství různých způsobů. Můžete jimi okořenit své jídlo nebo si provonět domácnost. Vysušený prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem, a dodat mu tak příjemné aroma.
Vanilkové lusky Tahitensis z Papui-Nové Guinei jsou chuťově velice podobné jejich indonéským sousedům. Liší se ale zejména ve velikosti, tato varianta je oproti indonéské trochu delší; a také v obsahu vody – lusky z Papuy-Nové Guiney jsou sušší, díky čemuž se dokonale hodí například pro výrobu extraktů nebo k macerování v mléce či smetaně.
Prvními pěstiteli vanilky byli lidé z kmene Totonaků, kteří žili na břehu Mexického zálivu, přibližně v místech dnešního Veracruzu. Podle totonacké mytologie za zrozením vanilky stojí příběh nešťastné lásky – uprchlou princeznu za špatný výběr milence spolu s ním popravili. A tam, kde se jejich krev dotkla země, vyrostla liána s nádhernými květy, která později dostala název vanilka.
Díky španělským cestovatelům se pak rozšířila do celého světa. Nejkvalitnější producenti vanilkových lusků jsou na Madagaskaru, v Mexiku a v Indonésii. Každý producent však používá jiný druh vanilky i způsob sušení, proto je také odlišná i výsledná chuť – na Madagaskaru sladká, z Mexika trochu kořeněná a z Indonésie květinová. Výsledný produkt je však vzhledově stejný, čokoládově hnědý až zdánlivě černý lusk. Kvalita však vyžaduje oběti, a tak jsou lusky z těchto zemí zároveň ty nejdražší.
English Toffee: Karamelový dezert s vanilkou a oříšky
31.01.23 | 2493x přečteno
Ovesné lívance s jablky a podmáslím
29.01.23 | 1762x přečteno
Tento produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Informace k získávání recenzí