11.10.24 | 21554x přečteno | 2 minuty
Vanilkové lusky z Papuy-Nové Guiney
Hledáš tu pravou vanilku pro výrobu domácího extraktu? Tak už nehledej, našel jsi mě! Jemná květinová vůně s nádechem lékořice je vše, co k životu potřebuješ!
- výrazně aromatická esence do vašich pokrmů
- bez syntetických látek a konzervantů
- květinově ovocné aroma
Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:
Vanilkové lusky z Papuy Nové Guiney
Informace o produktu
Vanilkový lusk se vám může jevit jako něco neobvyklého, něco s čím si nevíte rady. Je úzký, podlouhlý a zvrásněný. Jeho zpracování je však opravdu jednoduché, lusk stačí nařezat po jeho délce a z obalu vyloupnout semínka. Ty drží pěkně pohromadě a tvoří tuhou hmotu, nemusíte se proto obávat nepořádku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslouží na množství různých způsobů. Můžete jimi okořenit své jídlo nebo si provonět domácnost. Vysušený prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem, a dodat mu tak příjemné aroma.
Vanilkové lusky Tahitensis z Papui-Nové Guinei jsou chuťově velice podobné jejich indonéským sousedům. Liší se ale zejména ve velikosti, tato varianta je oproti indonéské trochu delší; a také v obsahu vody – lusky z Papuy-Nové Guiney jsou sušší, díky čemuž se dokonale hodí například pro výrobu extraktů nebo k macerování v mléce či smetaně.
TOP informace i vanilkových luscích
- Vanilka Tahitensis je charakteristická svou sladkou květinovou chutí a vůní.
- Patří mezi chuťově jemnější odrůdy vanilky, které lépe rozvinou svou chuť macerováním v tekutině.
- Dlouhé sušší lusky s vysokým obsahem zrníček (dřeně).
- Kromě vanilinu obsahuje až 200 dalších aromatických látek.
- Pokud vám vanilkový lusk leží delší dobu ve spíži, je dobré jej na chvilku „provětrat“ a následně opět vrátit do vzduchotěsného obalu. Ideálně 4–6× za rok.
Odkud pochází ta nejlepší vanilka?
Prvními pěstiteli vanilky byli lidé z kmene Totonaků, kteří žili na břehu Mexického zálivu, přibližně v místech dnešního Veracruzu. Podle totonacké mytologie za zrozením vanilky stojí příběh nešťastné lásky – uprchlou princeznu za špatný výběr milence spolu s ním popravili. A tam, kde se jejich krev dotkla země, vyrostla liána s nádhernými květy, která později dostala název vanilka.
Díky španělským cestovatelům se pak rozšířila do celého světa. Nejkvalitnější producenti vanilkových lusků jsou na Madagaskaru, v Mexiku a v Indonésii. Každý producent však používá jiný druh vanilky i způsob sušení, proto je také odlišná i výsledná chuť – na Madagaskaru sladká, z Mexika trochu kořeněná a z Indonésie květinová. Výsledný produkt je však vzhledově stejný, čokoládově hnědý až zdánlivě černý lusk. Kvalita však vyžaduje oběti, a tak jsou lusky z těchto zemí zároveň ty nejdražší.
Zajímavosti a recepty
Základní specifikace
- Složení vanilkové lusky přírodní
- Zpracování Lusky
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Papua-Nová Guinea
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení potravinářské fóliové sáčky
- Velikost cca 2 g
- Úprava celé lusky
Hodnocení našich zákazníků
Tento produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Informace k získávání recenzí