60 minut
Forma 17×17 cm
Co budete potřebovat?
Na základní karamelovou vrstvu:
- 300 g cukru krupice
- 150 g másla
- 6 lžic vody
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- pražené lískové oříšky
Na druhou vrstvu s čokoládou:
Postup přípravy English Toffee
Připravte si formu na pečení a vymažte ji kouskem másla. Na dno takto připravené formy nasypte celé pražené lískové oříšky. V hrnci si na středním stupni rozpusťte společně máslo, cukr a vodu a vařte, dokud se směs nerozpustí. Poté přidejte i semínka z vanilkového lusku.
Směs vařte na středním stupni za stálého dozoru a občasného promíchání vařečkou do té doby, než získá karamelový nádech i konzistenci.
Karamel projde několika fázemi – ingredience se nejprve rozpustí a po dosažení bodu varu bude krásně probublávat, dokud se nevypaří veškerá tekutina a zůstane vám v hrnci konzistence podobná písku. Ten se ale za chvíli začne opět rozpouštět a chytat nejprve růžovou a poté karamelovou barvu.
Průběžně promícháváme. Jakmile se směs zase rozpustí, je možné, že se od ní oddělí troška másla – v tuto chvíli se nelekejte, ale stále jemně promíchávejte. Během minutky se rozpuštěné máslo zapracuje zpět do hmoty a vy získáte krásně hladký máslový karamel.
Pekanové sušenky s karamelem
Pro ty, co by se do karamelu s čokoládou zakousli klidně i o půlnoci!
V té chvíli hrnec odstavte a směs nalijte do připravené formy na vyskládané oříšky. (Pracujte opatrně, karamel je totiž velmi horký!) Stále horký karamel posypte čokoládovými peckami, které se na něm za minutku rozpustí. Čokoládovou vrstvu poté už jen uhlaďte lžící a posypejte nahrubo nasekanými lískovými oříšky.
Formu nechejte vychladnout při pokojové teplotě a pak ji přesuňte do lednice.
Vychladlé English Toffee nakrájejte nebo nalámejte na kousky a skladujte v uzavřené nádobě na chladném místě.
Toffee by se mělo spotřebovat zhruba do týdne – upřímně si ale myslíme, že vám tahle karamelová dobrota z kuchyně zmizí mrknutím oka.
Recept a foto: @gazdina.cz