📣 MEGA AKCE! Doprava ZDARMA a SLEVY až 20 % najdete tady! 👈

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

English Toffee: Karamelový dezert s vanilkou a oříšky

v úterý 31. 1. | 5794x přečteno


Tradiční English toffee je ztělesněním všeho, co prostě nutně potřebujete ochutnat. Bohatá máslová chuť, voňavé pražené oříšky a hlavně spousta karamelového křupání, co se nelepí na zuby. No sen! Výroba English Toffee může být sice trochu záludná, ale nenechte se odradit. Výsledek opravdu stojí za to. A když tuhle dobrotu spojíte ještě s poctivou vrstvou hořké čokolády, dostanete se přímo do sladkého karamelového nebe!

Sdílet



English Toffee: Karamelový dezert s vanilkou a oříšky
60 minut
Forma 17×17 cm

Co budete potřebovat?

Na základní karamelovou vrstvu:

Na druhou vrstvu s čokoládou:

Postup přípravy English Toffee

Připravte si formu na pečení a vymažte ji kouskem másla. Na dno takto připravené formy nasypte celé pražené lískové oříšky. V hrnci si na středním stupni rozpusťte společně máslo, cukr a vodu a vařte, dokud se směs nerozpustí. Poté přidejte i semínka z vanilkového lusku.

Směs vařte na středním stupni za stálého dozoru a občasného promíchání vařečkou do té doby, než získá karamelový nádech i konzistenci.

Karamel projde několika fázemi – ingredience se nejprve rozpustí a po dosažení bodu varu bude krásně probublávat, dokud se nevypaří veškerá tekutina a zůstane vám v hrnci konzistence podobná písku. Ten se ale za chvíli začne opět rozpouštět a chytat nejprve růžovou a poté karamelovou barvu

Průběžně promícháváme. Jakmile se směs zase rozpustí, je možné, že se od ní oddělí troška másla – v tuto chvíli se nelekejte, ale stále jemně promíchávejte. Během minutky se rozpuštěné máslo zapracuje zpět do hmoty a vy získáte krásně hladký máslový karamel.

Pekanové sušenky s karamelem

Pro ty, co by se do karamelu s čokoládou zakousli klidně i o půlnoci!

V té chvíli hrnec odstavte a směs nalijte do připravené formy na vyskládané oříšky. (Pracujte opatrně, karamel je totiž velmi horký!) Stále horký karamel posypte čokoládovými peckami, které se na něm za minutku rozpustí. Čokoládovou vrstvu poté už jen uhlaďte lžící a posypejte nahrubo nasekanými lískovými oříšky.

Formu nechejte vychladnout při pokojové teplotě a pak ji přesuňte do lednice.

Vychladlé English Toffee nakrájejte nebo nalámejte na kousky a skladujte v uzavřené nádobě na chladném místě.

Toffee by se mělo spotřebovat zhruba do týdne – upřímně si ale myslíme, že vám tahle karamelová dobrota z kuchyně zmizí mrknutím oka.

Recept a foto:  @gazdina.cz

Milovníci všeho karamelového, zbystřete!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?