30 minut
16–20 kusů
Co budete potřebovat?
Na sušenky:
- 80 g rozpuštěného másla
- 100 g rýžové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 100 g pekanových ořechů
- 80 g mandlové ořechové pasty
- 60 g rýžového sirupu
- 60 g mléčné čokolády
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka kardamomu (na špičku lžičky)
- špetka soli
Na ozdobu:
Postup
Nejprve si nasekáme pekany nahrubo a ovesné vločky krátce rozmixujeme na jemnější drť. Vždy je lepší mít v sušenkách spíše menší kousky ořechů – méně se pak rozpadají. Poté všechny suché ingredience smícháme v misce.
Rozpuštěné vychladlé máslo smícháme s rýžovým sirupem a mandlovou pastou. Tuto tekutou směs vlijeme do mísy se sypkými ingrediencemi. Směs propracujeme lžící, aby se vše krásně propojilo.
Pak si připravíme plech vyložený pečicím papírem, na který budeme postupně klást sušenky. Ze směsi si v dlaních vytvarujeme kuličky zhruba o velikosti pingpongového míčku. Položíme je na plech a jemně je rozmáčkneme. Použít k tomu můžete například polévkovou lžíci. Sušenky pak ještě doformujeme prsty, aby byly cca 1 cm vysoké.
Nakonec sušenky ozdobíme kousky máslového karamelu. Doporučujeme je do sušenky lehce vmáčknout.
Plech se sušenkami dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 13 minut do křupava.
Horké sušenky jsou velmi křehké a při přemisťování by se nám mohly rozpadnout, proto než sušenky sundáme z pečicího papíru, necháme je vychladnout.
A pak už jen hurá na ně!
Fotky a recept: @gazdina