Nejlepší svačiny pro děti: Připravte je zdravě, rychle a barevně
19.08.21 | 9102x přečteno
Sladká panna cotta, chutný domácí pudink, vanilkové mléko do postele! Přesně vím, na co myslíš. Ale neboj, se mnou to máš všechno na dosah ruky. Stačí vylousknout a užít si čerstvou chuť kvalitní vanilky.
Vanilkový lusk se vám může jevit jako něco neobvyklého, něco s čím si nevíte rady. Je úzký, podlouhlý a zvrásněný. Jeho zpracování je však opravdu jednoduché, lusk stačí rozříznout po jeho délce a z lusku vyškrábnout semínka. Ty drží pěkně pohromadě a tvoří tuhou hmotu, nemusíte se proto obávat nepořádku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslouží na množství různých způsobů. Můžete jimi okořenit své jídlo nebo si provonět domácnost. Vysušený prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem, a dodat mu tak příjemné aroma nebo ho nechat louhovat v mléčné nebo alkoholové tekutině, kam uvolní silné vanilkové aroma a chuť.
Jako Bourbon je označována pouze vanilka rostoucí na Madagaskaru a ostrovech Réunion, Mauricius, Comoro a Mayotte. Tyto vanilkové lusky jsou dlouhé, plné a vláčné, jejich semena mají sladkou chuť a aroma je výrazně sladké a především silné a dlouhotrvající. Díky své kvalitě je Bourbon vanilka považována za nejvíce ceněnou vůbec.
Prvními pěstiteli vanilky byli lidé z kmene Totonaků, kteří žili na břehu Mexického zálivu, přibližně v místech dnešního Veracruzu. Podle totonacké mytologie za zrozením vanilky stojí příběh nešťastné lásky – uprchlou princeznu za špatný výběr milence spolu s ním popravili. A tam, kde se jejich krev dotkla země, vyrostla liána s nádhernými květy, která později dostala název vanilka.
Díky španělským cestovatelům se vanilka rozšířila do celého světa. Nejkvalitnější producenti vanilkových lusků jsou na Madagaskaru, v Mexiku a v Indonésii. Každý producent však používá jiný druh i způsob sušení, proto je také odlišná i výsledná chuť – na Madagaskaru sladká, z Mexika trochu kořeněná a z Indonésie květinová. Výsledný produkt je však vzhledově stejný, čokoládově hnědý až zdánlivě černý lusk. Kvalita však vyžaduje oběti, a tak jsou lusky z těchto zemí zároveň ty nejdražší.
Pěstování a využití vanilky aneb voňavé tajemství vanilkovníku
08.12.21 | 3329x přečteno | 5 minut
Jak vybrat vanilkový cukr aneb pozor na vanilin
09.11.21 | 6908x přečteno | 7 minut
Tento produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Vanilkové lusky Gourmet Bourbon z Madagaskaru