2–2,5 hodiny
3 porce
Co budete na recept potřebovat?
Na bezé:
- 2 bílky
- 100 g cukru krupice
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 150 g mascarpone
- 30 g pistáciového másla
- 1–2 lžíce cukru krupice (dle chuti)
- 1 vanilkový lusk nebo odpovídající množství vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- čerstvé maliny, rybíz nebo jiné ovoce
- melounová semínka v medu

Postup přípravy bezé do skleničky
Vajíčka si vyndáme z lednice alespoň hodinu předem. Oddělíme si žloutky, do bílků přidáme špetku soli a z bílků začneme šlehat sníh. Jakmile se nám začne tvořit bílá pěna, přidáváme postupně po menších částech cukr a šleháme, aby nám vzniknul pevný lesklý sníh. Počítejte s tím, že šlehání vám zabere dobrých 10 minut, než bude sníh takový, jaký ho chceme.
Poté přidáme kukuřičný škrob. Pokud budete chtít mít bezé dezert ve skleničce krásně nazdobený, si můžete oddělit trochu sněhu a nastříkat na plech i pár pusinek na ozdobu finálního dezertu.
Nakonec do sněhu lehce vmícháme jemně mleté vlašské ořechy. Vzniklou hmotu rozetřeme lžící na plech s pečícím papírem tak, aby měla výšku cca 1 cm. Plech dáme péct, resp. spíše sušit, do trouby na 120 °C na cca 1–1,5 hodiny.
Tip! Během sušení několikrát otevřete dvířka trouby – zbavíte se tak vlhkosti uvnitř.
Po vysušení necháme bezé korpus vychladnout a potom ho nadrobíme nebo nakrájíme nožem na menší kousky.

Krém do bezé dezertu
Mascarpone vyšleháme spolu se smetanou, semínky z vanilkového lusku (či extraktem) a cukrem do husté krémové konzistence. Přidáme pistáciové máslo a ještě lehce prošleháme.
Do skleniček vrstvíme postupně krém, kousky bezé a čerstvé maliny. Navrch dozdobíme ovocem a těsně před podáváním ještě přidáme sněhovou pusinku a melounová semínka v medu. Tak dobrou chuť!
Recept a foto: @gazdina