11.10.24 | 22933x přečteno | 2 minuty
Mléčná 65% čokoláda z Madagaskaru
Chceš cestovat, ale nemáš čas? Zavři oči a ochutnej mě. Přenesu Tě přímo do srdce divokého Madagaskaru. Moje ovocná vůně a jemná chuť omámí každého.
- jemně mléčná s tóny lesních plodů
- třtinový cukr místo bílého
- podpoříte madagaskarské farmáře
Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:
Mléčná 65% čokoláda z Madagaskaru
Informace o produktu
Máme pro vás dokonalou madagaskarskou mléčnou čokoládu. Má velmi specifickou kakaovou chuť s tóny lesního ovoce a ucítit můžete také citrusy. Za její intenzitu může vysoký poměr kakaové sušiny, který u mléčných čokolád nebývá vůbec běžný. Namísto běžných 30 až 45 % obsahuje 65 % kakaové sušiny. Kromě báječné chuti má také zajímavou barvu, která je světle hnědá až do červena – tu mají na svědomí kakaové boby odrůdy Trinitario-Criollo. Dokonale se hodí na čokoládové pralinky, pěny, ganache či zmrzlinu.

Co znamená Raise Trade
Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vyberou se opravdu jen ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru. A až následně prodávány. Tento proces tak podporuje tamní ekonomiku a zvyšuje povědomí o původu produktů. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
TOP informace o čokoládě z Madagaskaru
- Obsahuje o 83 % méně cukru než udává evropský standard pro mléčné čokolády.
- Neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
- Neobsahuje žádné přidané příchutě, ani vanilku a je bez konzervantů.
- Čokoláda obsahuje minimálně 27 % mléka.
- Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 30 až 31 °C.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Zajímavosti a recepty
Recenze nakupujícího heureka.cz
lahodná , kvalitní čokoláda
Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Recenze nakupujícího heureka.cz
Bezkonkurenční chuť 85% čokolády
Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde-
Složení
kakaové máslo z Madagaskaru, sušené plnotučné mléko, třtinový cukr, kakaové boby z Madagaskaru; obsah kakaové sušiny nejméně 65 %
- Surovina Mléčná čokoláda
- Dieta Bez lepku
- Zpracování Tabulky
- Barva Hnědá
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
- Země původu Madagaskar
- Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %, chraňte před přímým slunečním zářením
- Balení Plastový obal
- Velikost 10×100 g
- Úprava tabulky čokolády
- Odrůda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2790 kJ / 667 kcal
- Tuky 59 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 35 g
- Sacharidy 21 g
- z toho cukry 17 g
- Vláknina 5 g
- Bílkoviny 14 g
- Sůl 0,27 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze nakupujícího heureka.cz
lahodná , kvalitní čokoláda
Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Recenze nakupujícího heureka.cz
Bezkonkurenční chuť 85% čokolády
Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru
Recenze nakupujícího heureka.sk
Nevhodné balenie
Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru