Mikulášská nadílka se blíží 🎅

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Kód: 0334

Kešu čokoláda 40%

Jsem bezlaktózová alternativa k běžné mléčné čokoládě. Obsahuji kešu ořechy, díky nimž mám smetanově jemnou chuť a texturu. A celý proces mé výroby až po zabalení se odehrál na Madagaskaru!

  • jemná krémová chuť
  • vegan a bezlepková
  • koupí podpoříte madagaskarské farmáře
Momentálně nejsem k mání. Ale nezoufej, mají spoustu jiných dobrot.

Alternativní produkty z kategorie Čokoláda a kakao:

Kešu čokoláda 40%

Informace o produktu

Jedinečná čokoláda, která zaujme svou chutí, složením i původem. Světle hnědá barva a krémově jemná chuť s lahodnými tóny ovoce a oříšků tvoří dokonalou všestrannou čokoládu, kterou můžete jen tak mlsat nebo ji využít například na polevy, do plněného pečiva či máslových krémů, anebo na přípravu neodolatelné veganské zmrzliny. Všechny suroviny použité na její výrobu pochází přímo z Madagaskaru – od kakaových bobů až po kešu oříšky. 

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

Co znamená Raise Trade

Koupí této čokolády podporujete přímo madagaskarské farmáře. A jak? Kakaové boby pochází z údolí Sambirano na severozápadě Madagaskaru. Čím větší množství a čím kvalitnější kakaové boby domácí farmáři vypěstují, tím větší příjem mají a mohou si dovolit lepší život. Kakaové boby jsou opatrně protříděny a vyberou se opravdu jen ty nejkvalitnější. Většinou se boby posílají k dalšímu zpracování do jiných zemí, ale program Raise Trade dohlíží na to, že jsou boby pěstovány i zpracovávány přímo na Madagaskaru. A až následně prodávány. Tento proces tak podporuje tamní ekonomiku a zvyšuje povědomí o původu produktů. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

TOP informace o čokoládě s kešu oříšky

  1. Neprošla žádným chemickým zpracováním, je vyrobena z nealkalizovaných kakaových bobů.
  2. Teplota pro rozpouštění čokolády je 45 až 50 °C, tuhne při 27 °C, použití při 32 až 33 °C.
  3. Obsahuje o 44 % méně cukru než udává evropský standard pro mléčné čokolády.  
  4. Neobsahuje žádné přidané příchutě (ani vanilku) a je bez konzervantů.
  5. Je vítězem Great Taste Award 2019.
Tomáš Hofman

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.

Zajímavosti a recepty

10 zajímavostí o čokoládě, které jste nevěděli!

10 zajímavostí o čokoládě, které jste nevěděli!

11.09.24 | 20121x přečteno | 7 minut

Čokoláda z Madagaskaru

Čokoláda z Madagaskaru

26.04.21 | 6507x přečteno | 5 minut

Jak produkt hodnotí ostatní?
Zobrazit další hodnocení
Eva
6.8.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

lahodná , kvalitní čokoláda

Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Ondřej
3.6.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Bezkonkurenční chuť 85% čokolády

Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

  • Složení třtinový cukr, kakaové máslo, kešu ořechy jádra 26 %, kakaové boby; obsah kakaové sušiny nejméně 40 %
  • Surovina Čokoláda
  • Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
  • Zpracování Tabulky
  • Barva Hnědá
  • Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka a kešu ořechů.
  • Země původu Madagaskar
  • Trvanlivost 3–8 měsíců
  • Skladování do 22 °C, chraňte před přímým slunečním zářením
  • Balení Plastový obal
  • Velikost 10×100 g
  • Úprava tabulky čokolády
  • Odrůda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo
Makroživiny na 100 g
  • Energetická hodnota na 100 g 2483 kJ / 594 kcal
  • Tuky 46 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny 23 g
  • Sacharidy 44 g
  • z toho cukry 35 g
  • Vláknina 3 g
  • Bílkoviny 6 g
  • Sůl 0,02 g

Hodnocení našich zákazníků

4.8 (6 hodnocení) Aritmetický průměr z 6 udělených hodnocení.
Eva
6.8.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

lahodná , kvalitní čokoláda

Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Ondřej
3.6.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Bezkonkurenční chuť 85% čokolády

Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Patrik
24.5.2021

Recenze nakupujícího heureka.sk

Nevhodné balenie

Původně vloženo k Hořká 85% čokoláda z Madagaskaru

Terezie Němcová
20.3.2021

Recenze návštěvníka

Vynikající veganská mléčná čokoláda

Filip
27.4.2020

Recenze návštěvníka

Dlouho jsem hledal opravdu výbornou vegan mléčnou čokoládu, na trhu už jsou čokolády srovnatelné s Milkou apod., ale tato je za mě všechny předčila. Tak akorát sladká, krémová a kakao má oproti běžným vegan mléčným čokoládám mnohem bohatší chuť. Naprosto doporučuji.

Pája
20.5.2019

Recenze návštěvníka

Vynikající!!!!! Zkusila jsem spousty veganských čokolád, ale tahleta - bomba. Kešu mléko dodává krásně jemnou oříškovou chuť.

Prémiové suroviny
Unikátní produkty
Ochutnávky na prodejně
Vlastní výroba
Kamenné prodejny
Dotaz na produkt zavřít
Načíst
zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?