Co se v článku dozvíte?
Jak se liší?
Odrůdy se vzájemně liší obvyklou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí, tvrdostí skořápky a dobou kvetení a dozrávání. Kvůli tomu se každá hodí k něčemu jinému. Některé jdou snadno loupat, a proto je běžně naleznete i blanšírované, jiné jsou zase výjimečné svým tvarem či barvou, takže skvěle dozdobí nejeden zákusek. A co teprve když chceme vyrobit domácí nugát!
Jaké mandle se v sadu pěstují, závisí také na období jejich kvetení a následné sklizně. Jelikož je většina mandloní cizosprašná, musí pěstitelé do svých sadů vysázet odrůdy, které jsou k sobě vzájemně kompatibilní a zároveň kvetou ve stejný čas, aby měli ze stromů co největší výnosy. Pěstování mandlí je docela věda!
Kalifornské mandle (USA)
O kalifornských mandlích se mluví jako o pokladu údolí Sacramenta. A není se čemu divit – americké mandle představují tři čtvrtiny celosvětové produkce. Jejich odrůdy se na základě vlastností řadí do pěti typů, z nichž nejvýznamnější jsou tři: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle se sem řadí podle obvyklého tvaru, barvy a povrchu slupky a dalších vlastností, proto můžou některé odrůdy spadat do dvou typů.
Nonpareil
Vzhled & Chuť
plochý tvar, hladký povrch, tenká, velmi světlá slupka
přírodní, lehce nasládlá až máslová chuť
Využití
všude, kde je důležitý vzhled; často se blanšírují a sekají na plátky
Pěstování
kvetení: od poloviny února do začátku března
sklizeň: od konce srpna do poloviny září
Zajímavost
Díky vysoké kvalitě se jedná o nejpopulárnější kalifornskou komerční odrůdu. Startuje sezónu sklizně. Tvoří asi 36% podíl na trhu.
Mezi nejznámější odrůdy patří Nonpareil. Kvete od poloviny února do začátku března a dozrává ze všech odrůd jako první – startuje sezónu sklizně! Jadérka bývají větší, mírně podlouhlá, placatější, mají hladký povrch a tenkou měkkou slupku, kterou lze blanšírováním snadno odstranit. Mandle jsou krásně křupavé, ale stále máslové. Díky snadnému blanšírování a klasickému podlouhlému tvaru se velmi často využívají v gastronomii. Jedná se o nejpopulárnější odrůdu, ačkoliv její pěstování není vůbec jednoduché. Za to jsou pak pěstitelé náležitě oceněni – snadno se sklízí a jadérka se pyšní vysokou kvalitou. Ne nadarmo se jim přezdívá královská odrůda mandlí.
Carmel
Vzhled & Chuť
úzký a podlouhlý tvar, jemně vrásčitá slupka
sladká a krémová chuť
Využití
banšírování, pražení, ideální do cukrovinek
Pěstování
kvetení: 1–2 dny po odrůdě Nonpareil, tedy koncem února
sklizeň: v druhé polovině září
Zajímavost
Snadno se sklepává ze stromu. Často se vysazuje vedle odrůdy Nonpareil, pro jejíž opylování je důležitá.
Americké mandle u nás zastupuje ještě odrůda Carmel, kterou v údolí Sacramenta sklízí asi měsíc po odrůdě Nonpareil. Často se vysazuje vedle odrůdy Nonpareil, pro jejíž opylování je důležitá. Je taktéž podlouhlá, ale užší, má tmavší slupku a vrásčitější povrch. Jádra bývají menší, ale na chuti jim to neubírá! Ba naopak – chuť mají výraznější než Nonpareil. Bývají levnější, nejsou příliš vhodné k blanšírování, ale skvěle se hodí k jinému zpracování v kuchyni – třeba k přípravě domácího mandlového mléka nebo do pečení.
Monterey
Vzhled & Chuť
velká mandle, podlouhlý a úzký tvar, tmavší, hluboce zvrásněný povrch
bohatá chuť
Využití
k pražení, do pečení, k přímé konzumaci
Pěstování
kvetení: 2 dny po Nonpareil
sklizeň: od druhé poloviny až do konce září
Zajímavost
Častý výskyt dvojjadérek. Druhá nejčastěji pěstovaná odrůda.
Spolu s předchozími patří ke kalifornskému typu ještě i odrůda Monterey. Ta má tvrdou světlou skořápku, jadérka v ní jsou velká, podlouhlá a mají vrásčitý povrch. Tato odrůda také obsahuje velké množství tzv. doubles, což jsou zdvojená jadérka. V jedné skořápce tak najdeme místo jedné mandle dvě – jedna je vypouklá a druhá má jednu stranu plochou nebo vpadlou dovnitř. To je jeden z faktorů, podle nichž se posuzuje obchodní třída mandlí.
Butte
Vzhled & Chuť
krátký a baculatý tvar, tmavě hnědá barva, zvrásněný povrch
máslová chuť
Využití
pražení, výroba mandlového másla nebo mléka, k přímé konzumaci
Pěstování
kvetení: 4 dny po Nonpareil
sklizeň: cca od 18. září do 3. října
Zajímavost
Pravděpodobně nejúrodnější odrůda. Často se vysazuje s odrůdou Padre, která má podobné vlastnosti.
Mezi další odrůdy se řadí například Butte nebo Padre, které patří k typu Mission, kam spadají odrůdy s tvrdou skořápkou. Tyto mandle jsou menší, baculaté a jejich slupka je vrásčitá a silná, což zvyšuje přilnavost soli při pražení, avšak velmi znesnadňuje blanšírování. Proto je většinou v obchodech najdete se slupkou.
Evropa
A jak je to s pěstováním mandlí v Evropě? Starý kontinent sice za Amerikou v produkci mandlí zaostává, to však určitě neznamená, že by zdejší mandle byly méně kvalitní! Evropské mandle mívají plnější chuť, jedná se často o prémiovou surovinu a na trhu je můžete najít v RAW kvalitě. Nemusí se fumigovat (ošetřovat plynem), protože to k nám mají co by kamenem dohodil, takže si můžete vychutnat jejich čistou přírodní chuť. V Evropě se komerčně pěstují především ve Španělsku, ale sady najdete i v Itálii nebo Řecku. Daří se tu jiným odrůdám než v Americe.
Valencia
Vzhled & Chuť
plochý povrch s jemně chlupatou slupkou
výrazná chuť, ale stále sladká
Využití
na výrobu domácího mandlového mléka nebo do pečení
Pěstování
kvetení: pozdní, v průběhu března
sklizeň: v průběhu září
Zajímavost
Jemně chlupatá slupka ukrývá spoustu vlákniny.
Z evropských mandlí často v obchodech najdete odrůdu Valencia, která se vyznačuje podobnými vlastnostmi jako Nonpareil. Pochází ze Španělska z oblasti Valencie. Jadérka jsou přirozeně sladká, plochá a mají jemně chlupatou slupku, která v sobě ukrývá spoustu vlákniny! U nás si je můžete vychutnat v RAW kvalitě.
Marcona
Vzhled & Chuť
plochý, kulatý tvar, drsnější povrch
sladká a šťavnatá chuť
Využití
nejčastěji pro zdobení dezertů
Pěstování
kvetení: začátkem března
sklizeň: pozdní, začátkem října
Zajímavost
Bohatá na zdravý tuk. Pochází ze španělské provincie Alicante.
Z této země, konkrétně z provincie Alicante, pochází také oblíbená odrůda Marcona, která je typická svým kulatějším tvarem, pro který si ji oblíbili lidé po celém světě. Mandle jsou uzavřené v malé, tmavé a tvrdé skořápce, proto není tak snadné je získat. Jadérka bývají menší, ale velikost dohání svou sladkou chutí. Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků.
Largueta
Vzhled & Chuť
prodloužený, špičatý tvar
převládá sladká chuť
Využití
často se upravuje naslano a podává se ke španělskému tapas
Pěstování
kvetení: koncem února
sklizeň: pozdní, začátkem října
Zajímavost
Větve mandloně jsou převislé, nerostou vzhůru.
Další španělskou odrůdou pěstovanou komerčně je Largueta, ploché mandle, které se hodí pro dražování a pražení. Španělé si je rádi dávají se svými oblíbenými tapas. Zajímavostí je, že větve této mandloně nerostou vzhůru, ale jsou povislé.
Guara
Vzhled & Chuť
zakulacená jádra se světle hnědou slupkou
výrazně sladká chuť
Využití
velmi vhodné pro výrobu marcipánu nebo nugátu
Pěstování
kvetení: v první polovině března
sklizeň: brzká, na konci srpna
Zajímavost
Je to jedna z nejpěsovanějších odrůd ve Španělsku.
Nesmíme opomenout ani odrůdu Guara, která plodí šťavnatá sladká jádra. Ta jsou vhodná k přípravě marcipánu, nugátu a sladkých dezertů. Už se vám sbíhají sliny? Díky své chuti si tato odrůda získala srdce temperamentních Španělů a je v zemi jednou z nejpěstovanějších.
Teď už víte, jak se od sebe jednotlivé odrůdy liší. Ať už se tedy chystáte zdobit péct, připravit domácí mandlové mléko nebo si mandle upražit k večernímu křupání, dokážete vybrat přesně ty, které zrovna potřebujete! Tak schválně – které nejvíce přirostou k srdci vám?