Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Odrůdy mandlí

v úterý 26. 1. | 2587x přečteno | 5 minut čtení


Při nákupu mandlí nevybírejte jen podle kvality a velikosti, ale také podle odrůdy. Celkem jich existuje přes 30, které se v USA pěstují komerčně, a nespočet dalších, lokálně šlechtěných a pěstovaných odrůd z různých koutů světa. Zajímá vás, jak se od sebe liší? Kterou odrůdu mandlí použít na nugát či marcipán, které mandle jdou snadno loupat nebo jak se liší španělské odrůdy od těch kalifornských? Vytvořili jsme přehledné srovnání běžně dostupných odrůd mandlí, abyste v mandlích měli jednou provždy jasno.

Sdílet



Odrůdy mandlí

Co se v článku dozvíte?

odrůdy mandlí
Neexistují jen jedny mandle! V USA komerčně pěstují více než 30 odrůd.

Jak se liší?

Odrůdy se vzájemně liší obvyklou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí, tvrdostí skořápky a dobou kvetení a dozrávání. Kvůli tomu se každá hodí k něčemu jinému. Některé jdou snadno loupat, a proto je běžně naleznete i blanšírované, jiné jsou zase výjimečné svým tvarem či barvou, takže skvěle dozdobí nejeden zákusek. A co teprve když chceme vyrobit domácí nugát!

Jaké mandle se v sadu pěstují, závisí také na období jejich kvetení a následné sklizně. Jelikož je většina mandloní cizosprašná, musí pěstitelé do svých sadů vysázet odrůdy, které jsou k sobě vzájemně kompatibilní a zároveň kvetou ve stejný čas, aby měli ze stromů co největší výnosy. Pěstování mandlí je docela věda! 

Kalifornské mandle (USA)

O kalifornských mandlích se mluví jako o pokladu údolí Sacramenta. A není se čemu divit – americké mandle představují tři čtvrtiny celosvětové produkce. Jejich odrůdy se na základě vlastností řadí do pěti typů, z nichž nejvýznamnější jsou tři: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle se sem řadí podle obvyklého tvaru, barvy a povrchu slupky a dalších vlastností, proto můžou některé odrůdy spadat do dvou typů.


Nonpareil

Vzhled & Chuť

plochý tvar, hladký povrch, tenká, velmi světlá slupka

přírodní, lehce nasládlá až máslová chuť

Využití

všude, kde je důležitý vzhled; často se blanšírují a sekají na plátky

Pěstování

kvetení: od poloviny února do začátku března

sklizeň: od konce srpna do poloviny září

Zajímavost

Díky vysoké kvalitě se jedná o nejpopulárnější kalifornskou komerční odrůdu. Startuje sezónu sklizně. Tvoří asi 36% podíl na trhu. 

Mezi nejznámější odrůdy patří Nonpareil. Kvete od poloviny února do začátku března a dozrává ze všech odrůd jako první – startuje sezónu sklizně! Jadérka bývají větší, mírně podlouhlá, placatější, mají hladký povrch a tenkou měkkou slupku, kterou lze blanšírováním snadno odstranit. Mandle jsou krásně křupavé, ale stále máslové. Díky snadnému blanšírování a klasickému podlouhlému tvaru se velmi často využívají v gastronomii. Jedná se o nejpopulárnější odrůdu, ačkoliv její pěstování není vůbec jednoduché. Za to jsou pak pěstitelé náležitě oceněni – snadno se sklízí a jadérka se pyšní vysokou kvalitou. Ne nadarmo se jim přezdívá královská odrůda mandlí.


Carmel

Vzhled & Chuť

úzký a podlouhlý tvar, jemně vrásčitá slupka
sladká a krémová chuť

Využití

banšírování, pražení, ideální do cukrovinek

Pěstování

kvetení: 1–2 dny po odrůdě Nonpareil, tedy koncem února
sklizeň: v druhé polovině září

Zajímavost

Snadno se sklepává ze stromu. Často se vysazuje vedle odrůdy Nonpareil, pro jejíž opylování je důležitá.

Americké mandle u nás zastupuje ještě odrůda Carmel, kterou v údolí Sacramenta sklízí asi měsíc po odrůdě Nonpareil. Často se vysazuje vedle odrůdy Nonpareil, pro jejíž opylování je důležitá. Je taktéž podlouhlá, ale užší, má tmavší slupku a vrásčitější povrch. Jádra bývají menší, ale na chuti jim to neubírá! Ba naopak – chuť mají výraznější než Nonpareil. Bývají levnější, nejsou příliš vhodné k blanšírování, ale skvěle se hodí k jinému zpracování v kuchyni – třeba k přípravě  domácího mandlového mléka nebo do pečení.


Monterey

Vzhled & Chuť

velká mandle, podlouhlý a úzký tvar, tmavší, hluboce zvrásněný povrch
bohatá chuť

Využití

k pražení, do pečení, k přímé konzumaci

Pěstování

kvetení: 2 dny po Nonpareil
sklizeň: od druhé poloviny až do konce září

Zajímavost

Častý výskyt dvojjadérek. Druhá nejčastěji pěstovaná odrůda. 

Spolu s předchozími patří ke kalifornskému typu ještě i odrůda Monterey. Ta má tvrdou světlou skořápku, jadérka v ní jsou velká, podlouhlá a mají vrásčitý povrch. Tato odrůda také obsahuje velké množství tzv. doubles, což jsou zdvojená jadérka. V jedné skořápce tak najdeme místo jedné mandle dvě – jedna je vypouklá a druhá má jednu stranu plochou nebo vpadlou dovnitř. To je jeden z faktorů, podle nichž se posuzuje obchodní třída mandlí.


Butte

Vzhled & Chuť

krátký a baculatý tvar, tmavě hnědá barva, zvrásněný povrch
máslová chuť

Využití

pražení, výroba mandlového másla nebo mléka, k přímé konzumaci

Pěstování

kvetení: 4 dny po Nonpareil
sklizeň: cca od 18. září do 3. října

Zajímavost

Pravděpodobně nejúrodnější odrůda. Často se vysazuje s odrůdou Padre, která má podobné vlastnosti.

Mezi další odrůdy se řadí například Butte nebo Padre, které patří k typu Mission, kam spadají odrůdy s tvrdou skořápkou. Tyto mandle jsou menší, baculaté a jejich slupka je vrásčitá a silná, což zvyšuje přilnavost soli při pražení, avšak velmi znesnadňuje blanšírování. Proto je většinou v obchodech najdete se slupkou.  


Odrůdy amerických mandlí
Tabulka uvádí vybrané odrůdy amerických mandlí, jejich typický vzhled, chuť a použití v kuchyni.

Evropa

A jak je to s pěstováním mandlí v Evropě? Starý kontinent sice za Amerikou v produkci mandlí zaostává, to však určitě neznamená, že by zdejší mandle byly méně kvalitní! Evropské mandle mívají plnější chuť, jedná se často o prémiovou surovinu a na trhu je můžete najít v RAW kvalitě. Nemusí se fumigovat (ošetřovat plynem), protože to k nám mají co by kamenem dohodil, takže si můžete vychutnat jejich čistou přírodní chuť. V Evropě se komerčně pěstují především ve Španělsku, ale sady najdete i v Itálii nebo Řecku. Daří se tu jiným odrůdám než v Americe.

Valencia

Vzhled & Chuť

plochý povrch s jemně chlupatou slupkou
výrazná chuť, ale stále sladká

Využití

na výrobu domácího mandlového mléka nebo do pečení

Pěstování

kvetení: pozdní, v průběhu března
sklizeň: v průběhu září

Zajímavost

Jemně chlupatá slupka ukrývá spoustu vlákniny. 

Z evropských mandlí často v obchodech najdete odrůdu Valencia, která se vyznačuje podobnými vlastnostmi jako Nonpareil. Pochází ze Španělska z oblasti Valencie. Jadérka jsou přirozeně sladká, plochá a mají jemně chlupatou slupku, která v sobě ukrývá spoustu vlákniny! U nás si je můžete vychutnat v RAW kvalitě.


Marcona

Vzhled & Chuť

plochý, kulatý tvar, drsnější povrch
sladká a šťavnatá chuť

Využití

nejčastěji pro zdobení dezertů

Pěstování

kvetení: začátkem března
sklizeň: pozdní, začátkem října

Zajímavost

Bohatá na zdravý tuk. Pochází ze španělské provincie Alicante.

Z této země, konkrétně z provincie Alicante, pochází také oblíbená odrůda Marcona, která je typická svým kulatějším tvarem, pro který si ji oblíbili lidé po celém světě. Mandle jsou uzavřené v malé, tmavé a tvrdé skořápce, proto není tak snadné je získat. Jadérka bývají menší, ale velikost dohání svou sladkou chutí. Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků.  


Largueta

Vzhled & Chuť

prodloužený, špičatý tvar
převládá sladká chuť

Využití

často se upravuje naslano a podává se ke španělskému tapas

Pěstování

kvetení: koncem února
sklizeň: pozdní, začátkem října

Zajímavost

Větve mandloně jsou převislé, nerostou vzhůru.

Další španělskou odrůdou pěstovanou komerčně je Largueta, ploché mandle, které se hodí pro dražování a pražení. Španělé si je rádi dávají se svými oblíbenými tapas. Zajímavostí je, že větve této mandloně nerostou vzhůru, ale jsou povislé. 


Guara

Vzhled & Chuť

zakulacená jádra se světle hnědou slupkou
výrazně sladká chuť

Využití

velmi vhodné pro výrobu marcipánu nebo nugátu

Pěstování

kvetení: v první polovině března
sklizeň: brzká, na konci srpna

Zajímavost

Je to jedna z nejpěsovanějších odrůd ve Španělsku. 

Nesmíme opomenout ani odrůdu Guara, která plodí šťavnatá sladká jádra. Ta jsou vhodná k přípravě marcipánu, nugátu a sladkých dezertů. Už se vám sbíhají sliny? Díky své chuti si tato odrůda získala srdce temperamentních Španělů a je v zemi jednou z nejpěstovanějších.  


Tabulka uvádí vybrané odrůdy španělských mandlí, jejich typický vzhled, chuť a použití v kuchyni.

Teď už víte, jak se od sebe jednotlivé odrůdy liší. Ať už se tedy chystáte zdobit péct, připravit domácí mandlové mléko nebo si mandle upražit k večernímu křupání, dokážete vybrat přesně ty, které zrovna potřebujete! Tak schválně – které nejvíce přirostou k srdci vám?

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?