Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Tyčinkárna

ve čtvrtek 17. 6. | 455x přečteno | 4 minuty čtení


„Můžeme dál?“ ozýváme se zpoza dveří malé výrobny v Břidličné. „Jasně, pojďte,“ vítá nás usměvavá Saša – sestra jednoho z našich majitelů a tyčinková guru celého Světa plodů. Pod jejíma rukama vznikají všechny naše oblíbené ovocné i ořechové tyčinky, proteinky i válečky. Chcete vědět, jak to tam vypadá, kolik tyčinek vyrobí holky z Tyčinkárny za měsíc a kterou mají nejraději?

Sdílet



Tyčinkárna

Od dudlíků k tyčinkám

Saša je nejenom mistryně kuchyně, je to taky máma, co nevydrží posedět na jednom místě. A právě tak se zrodil nápad na vlastní výrobnu tyčinek. „Když jsem byla na mateřské, kluci měli právě nakročeno ke skvělému rozjezdu firmy. Jednou mi brácha (Ota) zavolal, že bych si mohla vzít na starosti výrobu raw tyčinek. No, a bylo to!“ říká trošku s nadsázkou. Od původního nápadu k hotové tyčince to ale byla trnitá cesta. Ota s Tomem, majitelé firmy, měli původně v Břidličné sklad, proto Saša rozjela v roce 2016 Tyčinkárnu tam.

Sklad se kvůli kapacitě v září 2020 přestěhoval do Bruntálu, ale Tyčinkárna zůstala na svém původním místě. V Tyčinkárně vládne hřejivá rodinná atmosféra. „Když má někdo problém, vždycky se snažíme mu pomoct. Zbytečně se neurážíme, nejsme vztahovační a komunikujeme otevřeně. To je základ – nekecat si do věcí a vzájemně se respektovat,“ cení si spolupráce se Světem plodů.

Tyčinky Svět plodů
Tyčinky pro Svět plodů vyrábí Saša už od roku 2016.

Než se jde vyrábět

Saša úzce spolupracuje s Tomem, naším nákupčím, který jí pomáhá s vizí. „Tom mi vždycky řekne, že mu v nabídce typově chybí nějaká tyčinka – na schůzce se pak pobavíme o celém konceptu nové produktové řady. O tom, jaké suroviny by tyčinky měly obsahovat a jak by měly vzhledově vypadat. Pak zamířím do skladu a dívám se po surovinách, které bychom mohli použít. Přemýšlím, které chutě budou k sobě nejlépe ladit a čím tyčinku ozdobit.“ Saša totiž na výrobu tyčinek používá výhradně suroviny ze Světa plodů. Proto jsme si jistí, že vám nabízíme ty nejlepší tyčinky z přírodních surovin.

Pak přichází fáze vymýšlení receptury – to je prý ta nejtěžší část. Všechny nové poměry a postupy musí nejprve Saša pořádně promyslet. „Rozhodně nejedu systém pokus–omyl,“ směje se. Všem tyčinkám, které dnes vyrábí, předcházely týdny až měsíce přemýšlení, příprav a mikrozkoušek. „Dokud nejsem s kvalitou a recepturou stoprocentně spokojená, tyčinka se k zákazníkům vůbec nedostane!“ Mysleli jste si, že se všechny tyčinky vyrábí vždy stejným technologickým postupem? V tomto případě zdání klame! Každé těsto se chová jinak, a proto jsou potřeba i jiné postupy výroby.

Tyčinky Svět plodů
Těsto na tyčinky se vymíchává ve velkém hnětači.

Jak se tyčinky vyrábí

Když Saša s výrobou raw tyčinek začínala, „odvařila“ 7 mixérů, než si vytipovala tu správnou technologii. Teď už má ale technologický postup zmáknutý. I když jí s výrobou tyčinek pomáhá několik strojů, stále je to z větší části ruční práce. V Tyčinkárně stojí hned pod oknem hnětací stroj. Do něj se nasypou všechny ingredience – pomixovaná směs ořechů, datlová pasta, proteiny – prostě všechno, co je zrovna na konkrétní tyčinku potřeba. Těsto se pak hněte, dokud nejsou všechny suroviny dokonale promíchané.

Následně se těsto dávkuje na potřebnou gramáž. Pro většinu firem by práce skončila zabalením do neprůhledného obalu. V Tyčinkárně ale mají nastavený další proces – zkrášlování. „Chtěla jsem mít vzhledově dokonalé tyčinky. Aby zákazníky zaujaly a bylo potěšení si je koupit a zakousnout se do nich!“ Proto se ještě vysekané plátky vkládají se svým posypem do lisu, kde dostane tyčinka svůj nezaměnitelný vzhled.

Tyčinky Svět plodů
Všechny tyčinky ještě prochází lisem.

Nejzáludnější je postup u proteinek. „Obsahují hodně proteinového prášku, těsto je tuhé, takže se musí pečlivě vychytávat čas každého procesu,“ říká Saša. Jakmile je těsto připravené, nasekáme ho podle toho, jestli zrovna chceme vyrábět tyčinky, nebo válečky. Věděli jste, že všechny naše válečky krájí Saša se svými pomocnicemi ručně?

Tyčinky Svět plodů
Věděli jste, že všechny naše válečky krájí Saša se svými pomocnicemi ručně?

Třešnička na každé proteince

Ořechové a ovocné tyčinky jsou tímto připravené k balení, zatímco proteinky a válečky čeká ještě další zkrášlovací procedura! Vyskládají se vedle sebe na velký stůl uprostřed místnosti, vymíchá se čokoláda na polití a ručně se zdobí. Žádné polevy plné dochucovadel a umělých náhražek – i na ozdobu tyčinek používáme jen ty nejkvalitnější suroviny! Třeba takovou čokomeruňku doplňuje kvalitní bílá čokoláda a ta nejzářivější mrazem sušená klikva ze Světa plodů! Na kešukaramelku je zase potřeba karamelová čokoláda a malé kousky kešu oříšků. Nejprve se tyčinky nazdobí čokoládou, a než stihne zaschnout, posypou se ještě ovocem nebo oříšky.

Tyčinky Svět plodů
Všechny tyčinky se ručně zdobí surovinami ze Světa plodů.

I deset tisíc tyčinek za měsíc

Je to opravdu náročná práce. Ale holky z Tyčinkárny nejsou žádná ořezávátka! „Všechny suroviny nám vozí ze skladu. My pak bedny s ořechy, ovocem, čokoládou nebo proteiny nosíme k nám. Jsme na to většinou jen ve třech, nárazově nám pomáhají i brigádníci, když je víc objednávek.“

V průměru v tyčinkárně vyrobí za měsíc 7 tisíc tyčinek. V poslední době se ale čím dál více objevují měsíce, kdy jich odejde do skladu i 10 tisíc. To je v přepočtu půl tuny tyčinek měsíčně! „Býváme občas docela utyčinkovaní,“ směje se s nadsázkou Saša.

Až když jsou tyčinky vyladěné do posledního detailu, nabalí se do průhledných obalů, ručně zataví, nalepí se na ně etikety a jsou vyskládány podle druhu do beden. Suroviny, které do Břidličné přišly na začátku procesu, pak putují v nové podobě zase zpátky do skladu v Bruntále a odtud na naše prodejny nebo k vám domů.

Tyčinky Svět plodů
Vyladěné tyčinky se nabalí do průhledných obalů, ručně zataví a nalepí se na ně etiketa.

Která je nejlepší?

Nemohli jsme se nezeptat na Sašinu nejoblíbenější tyčinku. „Asi hrušková s konopným semínkem. Prostě mi chutná nejvíc,“ odpovídá pokrčením ramen na otázku proč. Její děti zase zbožňují na svačinu do školy malinovou a jahodovou. Chutnat skvěle ale musí všechny. „V Tyčinkárně z každého těsta při výrobě uždibujeme. Pečlivá kontrola je potřeba!“ směje se. Naše tyčinky se hodí nejen pro děti jako svačina do školy. Ocení je i sportovci, vyznavači raw stravování a všichni, kdo si rádi dopřejí kvalitně zpracované suroviny.

Jak vypadá naše tyčinková budoucnost?

Saša ale určitě nechce usnout na vavřínech. Co plánuje ve své kouzelné dílně dál? Třeba takové slané tyčinky jsou zatím jen ve škatulce „inspirace“ a cesta k nim bude ještě trnitá. „Teď mám v hlavě jiný projekt,“ usmívá se tajemně. „Chci se zase vrátit jakoby na začátek a zaměřit se víc na děti.“ Co to bude, ještě nechce prozradit. Ale jak známe Sašu, určitě to bude něco, co na českém trhu ještě není! Taky už se těšíte?

Načítám

Čtěte také

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

24.06.21 | 288x přečteno | 3 minuty

Kde se vzal náš MYX

Kde se vzal náš MYX

21.06.21 | 1739x přečteno | 2 minuty

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

White label: Naše suroviny, vaše etiketa

24.06.21 | 288x přečteno | 3 minuty

Kde se vzal náš MYX

Kde se vzal náš MYX

21.06.21 | 1739x přečteno | 2 minuty

Tým Světa plodů

Tým Světa plodů

02.03.21 | 1040x přečteno

Novoroční předsevzetí 2021

Novoroční předsevzetí 2021

28.12.20 | 183x přečteno | 3 minuty

Proč nabízíme ochutnávky?

Proč nabízíme ochutnávky?

17.12.20 | 1705x přečteno | 2 minuty

Příběh Světa plodů

Příběh Světa plodů

16.12.20 | 386x přečteno | 4 minuty

Cesta surovin ze stromu až k vám

Cesta surovin ze stromu až k vám

09.12.20 | 238x přečteno | 3 minuty

Dražovna: naše kouzelná továrna na čokoládu

Dražovna: naše kouzelná továrna na čokoládu

18.11.20 | 842x přečteno | 3 minuty

Za nás mluví suroviny

Za nás mluví suroviny

19.05.20 | 758x přečteno | 3 minuty

Vypadáme jinak!

Vypadáme jinak!

14.05.20 | 174x přečteno | 2 minuty

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?