60 minut
4 porce
Co budete potřebovat?
- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce hustého bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- ½ lžičky kurkumy
- sůl
Na korma pastu:
- 50 g kešu oříšků
- 1 lžíce ghí
- 2 středně velké cibule
- 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky fenyklových semínek
- 80 g kokosového mléka (hustého mléka z plechovky)
- 2 lžíce vody
Dále potřebujete:
- 1 lžíce ghí
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 2 bobkové listy
- 1 rulička skořice
- ¼ lžičky mletého kardamonu
- ¼–½ lžičky kajenského pepře (podle chuti)
- sůl
K podávání:
- jasmínová rýže nebo chlebové placky
- sezamová semínka
- čerstvý koriandr
Postup
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky.
V míse promíchejte ingredience na marinádu – jogurt, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, zázvor, garam masalu, kurkumu a sůl. Promíchejte s kuřecím masem, zakryjte mísu fólií a nechte v lednici hodinu marinovat.
Kešu ořechy je dobré předem namočit – ideálně na 4 hodiny. V hrnci rozehřejte ghí. Cibuli nakrájejte nadrobno a na přepuštěném másle ji opékejte do zlato-hněda. K cibuli přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a fenykl. Opékejte jen pár vteřin, česnek se rychle připaluje. Poté obsah pánve přendejte do mixéru, přidejte kešu ořechy, kokosové mléko, podle potřeby trochu vody a vše společně rozmixujte do hladké pasty.
V hrnci (použít můžete ten samý, jako na cibuli) rozehřejte další lžíci ghí a přisypte koření – koriandr, římský kmín, kurkumu, bobkový list, skořici, kardamom, kajenský pepř a asi půl minutky míchejte, aby se koření rozvonělo. Do hrnce přidejte marinované maso a za občasného míchání nechte zatáhnout.
Do hrnce přidejte korma pastu a ¾ hrnku vody. Osolte, promíchejte a pod poklicí vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Maso změkne a omáčka se zredukuje. Pokud byste vařili na větším ohni, může se vám omáčka připalovat. Nakonec přidejte garam masalu, podle potřeby dosolte a odstavte z plotny.
Kuřecí kormu naservírujte do misek, ozdobte sezamem a koriandrem a podávejte s rýží nebo různými chlebovými plackami.
Recept a foto: @zdrave_zivena