60 minut
4–6 tartaletek
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 100 g studeného másla
- 25 g moučkového cukru
- 110 g hladké mouky
- 40 g pistáciové mouky
- 2 lžíce ledové vody
- špetku soli
Na náplň:
- 220 g smetany ke šlehání
- 70 g pistáciového másla
- 190 g bílé čokolády
Na ozdobu:
Postup
Nejprve připravte těsto. Ze studeného másla, hladké i pistáciové mouky, moučkového cukru a špetky soli vytvořte rukama či s pomocí robota drobenku. Poté přidejte ledovou vodu a vypracujte hladké, pružné a lehce lepivé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Jakmile je těsto již odpočaté, rozdělte ho dle velikosti vašich formiček na několik kusů – těsto vystačí na 4 velké, nebo 6 menších formiček. Jednotlivé kousky těsta pak rozválejte na lehce pomoučněném povrchu na asi 3 mm silná kolečka. Kolečka by měla být o něco málo větší, než jsou vaše formičky. Nyní těsto opatrně přesuňte do formiček, uhlaďte a okraje těsta lehce zatlačte dolů, ty přebytečné odřízněte. Vložte zpátky do lednice na další hodinu zatuhnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky vytáhněte z lednice a jejich dno párkrát propíchněte vidličkou. Následně košíčky vystelte pevnou vrstvou alobalu a dovnitř nasypte keramické fazole na pečení – postarají se o to, aby se vám těsto během pečení nevzdouvalo. Vložte tartaletky do rozpálené trouby na 15 minut, následně z těsta odstraňte závaží a pečte dalších cca 5 minut. Upečené těsto by mělo být po celém povrchu zlatavé. Hotové korpusy nechte vychladnout ve formičkách, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
Jakmile jsou korpusy vychladlé, připravte náplň. Bílou čokoládu nasypte do misky, smetanu ke šlehání nalijte do kastrůlku, přidejte k ní pistáciové máslo a pomalu zahřívejte pod bod varu. Metličkou promíchejte, aby se smetana s pistáciovým máslem spojila a vznikla hladká zelená omáčka. Jakmile se na směsi objeví první bublinky, ihned ji stáhněte z plotny a nalijte na čokoládu. Nechte minutku odstát, dokud se čokoláda v horké smetaně zcela nerozpustí. Rozmíchejte do hladké a husté čokoládové omáčky.
Tartaletky naplňte po okraj a nechte náplň dojít do pokojové teploty. Následně dejte ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny.
Ztuhlé tartaletky ozdobte čerstvými a lyofilizovanými malinami, nasekanými pistáciemi a sušenými karafiátovými květy.
Recept a foto: @lzickacukru