60 minut
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na tvarohové těsto:
- 200 g měkkého tvarohu z celofánu (ne vanička)
- 200 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- špetku soli
Na náplň do závinu:
- půl kila švestek
- 3 lžíce švestkových povidel
- 40 g mletého máku
- 2 lžíce cukru krupice nebo přírodního sladila (xylitol, stévie)
- 1 lžička cejlonské skořice
Na ozdobu:
- žloutek na potření závinu
- 1–2 hrsti mandlových plátků na posypání
Postup přípravy
Tvarohové těsto
Tvarohové těsto si připravíme ze tří surovin ve stejném poměru: polohrubá mouka, tvaroh a máslo. Do mouky přidáme špetku soli. Nejlépe elektrickým hnětačem propracujeme v kompaktní těsto.
Tip! Máslo si rozkrájejte na menší kostičky, aby se vám lépe zapracovávalo, a nechte pár minutek povolit v pokojové teplotě.
Možná se vám bude tvarohové těsto trochu lepit, ale ničeho se nebojte a dejte ho aspoň na čtvrt hodinky do lednice odpočinout. Pokud by se těsto i po vyndání z lednice příliš lepilo, přidejte trochu mouky a krátce propracujte na pomoučeném vále.
Náplň
Švestky si omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. V misce si smícháme cukr se skořicí a ve vzniklém skořicovém cukru obalíme připravené půlky švestek. Mák si pomeleme.
Jak závin sestavit
Bochánek tvarohového těsta si přendáme na pomoučený vál a rozválíme ho v 0,5 cm tenkou obdélníkovou placku. Tuto placku si přendáme na pečicí papír kratší stranou k sobě a rozdělíme si ho pomyslně zleva doprava na 3 části – plnit budeme prostředek, pravou a levou stranu si necháme na zavinutí.
Jako první do středu rozetřeme švestková povidla a ta posypeme vrstvou pomletého máku. Poté vyskládáme půlky švestek obalených ve skořicovém cukru.
Recept a foto: @gazdina.cz
Jak zavinout těsto
Můžeme štrúdl zavinout klasicky – přehnout horní a spodní hranu a poté pravou a levou stranu přes náplň.
Nebo uděláme náš makovo-švestkový závin zajímavější. Na bočních stranách tvarohového těsta nožem lehce vytvoříme šikmé zářezy směrem od náplně. Pozor! Nenařezávejte těsto až k náplni – vytekla by vám a připálila se. Nechte okolo cca 1 cm „volný“.
Vzniknou nám tak pruhy těsta, které pak budeme překládat přes náplň střídavě z levé a pravé strany.
Pečení
Makový závin spolu s pečicím papírem přeneseme na plech, potřeme jej rozkvedlaným žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180 °C 35–45 minut, dokud nám závin nezezlátne a mandličky nezrůžoví.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a před podáváním ještě lehce
pocukrujeme moučkovým cukrem nebo sladidlem.
Dobrou chuť!