⏳ Doprava do Parcelshopu za 1 Kč už jen do 30. listopadu! ⏳

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Makovo-švestkový závin z tvarohového těsta

v úterý 1. 11. | 583x přečteno


Švestky a mák. Zná někdo víc sladěnou dvojku? Gazdina je zavinula do božského štrúdlu z tvarohového těsta, aby dělali radost při odpolední kávě nebo nedělní návštěvě u rodičů. Tvarohové těsto je krásně vláčné a pokud budete chtít, zvládnete štrúdl upéct úplně bez cukru. Tak štrúdlu zdar – a makovému obzvlášť!

Sdílet



Makovo-švestkový závin z tvarohového těsta
60 minut
12–15 kusů

Co budete potřebovat?

Na tvarohové těsto:

  • 200 g měkkého tvarohu z celofánu (ne vanička)
  • 200 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetku soli

Na náplň do závinu:

Na ozdobu:

  • žloutek na potření závinu
  • 1–2 hrsti mandlových plátků na posypání

Postup přípravy

Tvarohové těsto

Tvarohové těsto si připravíme ze tří surovin ve stejném poměru: polohrubá mouka, tvaroh a máslo. Do mouky přidáme špetku soli. Nejlépe elektrickým hnětačem propracujeme v kompaktní těsto

Tip! Máslo si rozkrájejte na menší kostičky, aby se vám lépe zapracovávalo, a nechte pár minutek povolit v pokojové teplotě. 

Možná se vám bude tvarohové těsto trochu lepit, ale ničeho se nebojte a dejte ho aspoň na čtvrt hodinky do lednice odpočinout. Pokud by se těsto i po vyndání z lednice příliš lepilo, přidejte trochu mouky a krátce propracujte na pomoučeném vále. 

Náplň

Švestky si omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. V misce si smícháme cukr se skořicí a ve vzniklém skořicovém cukru obalíme připravené půlky švestek. Mák si pomeleme.

Jak závin sestavit

Bochánek tvarohového těsta si přendáme na pomoučený vál a rozválíme ho v 0,5 cm tenkou obdélníkovou placku. Tuto placku si přendáme na pečicí papír kratší stranou k sobě a rozdělíme si ho pomyslně zleva doprava na 3 části – plnit budeme prostředek, pravou a levou stranu si necháme na zavinutí.

Jako první do středu rozetřeme švestková povidla a ta posypeme vrstvou pomletého máku. Poté vyskládáme půlky švestek obalených ve skořicovém cukru. 

makový závin recept

Recept a foto:  @gazdina.cz

Jak zavinout těsto

Můžeme štrúdl zavinout klasicky – přehnout horní a spodní hranu a poté pravou a levou stranu přes náplň.

Nebo uděláme náš makovo-švestkový závin zajímavější. Na bočních stranách tvarohového těsta nožem lehce vytvoříme šikmé zářezy směrem od náplně. Pozor! Nenařezávejte těsto až k náplni – vytekla by vám a připálila se. Nechte okolo cca 1 cm „volný“.

Vzniknou nám tak pruhy těsta, které pak budeme překládat přes náplň střídavě z levé a pravé strany.

Pečení

Makový závin spolu s pečicím papírem přeneseme na plech, potřeme jej rozkvedlaným žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme na 180 °C 35–45 minut, dokud nám závin nezezlátne a mandličky nezrůžoví.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout a před podáváním ještě lehce 
pocukrujeme moučkovým cukrem nebo sladidlem.

Dobrou chuť!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?