💥 Nechce se Ti platit poštovné? Když do košíku hodíš alespoň 2 gurmánské popcorny, máš od nás DOPRAVU ZDARMA. 💥

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Pistáciové tiramisu

v úterý 19. 4. | 2135x přečteno


Co se vám vybaví, když se řekne tiramisu? A co pistáciové tiramisu? Nadýchaný žloutkový krém, svěží zelená barva pistácií a koketně červené maliny. To vše jsme zakomponovali do tradičního italského dezertu. Připravte si s námi tiramisu s mascarpone v originálním receptu od Paní Borůvky! Je svěží, hravé, nadýchané – na jaro jak dělané!

Sdílet



Pistáciové tiramisu
90 minut + 3 hodiny na uležení
4–6 porcí

Co budete potřebovat?

Na krém:

Na sestavení tiramisu:

Recept na tiramisu s mascarpone

Recept a foto:  @pani_boruvka

Postup

Nejprve si uvaříme kávu. Nemyslíme tedy vaše pravidelné odpolední capuccino (i když to můžete samozřejmě taky), ale silnou černou kávu, do které budeme namáčet piškoty. Nezapomeňte na to – aby vám stihla vystydnout. 

Příprava krému na tiramisu

Pak si připravíme rendlík (hrnec) s asi 2 cm vody a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Dno by se nemělo dotýkat vody. V míse smícháme žloutky s cukrem a položíme na hrnec. Plotnu zapneme na střední teplotu a začneme se šleháním.

Nejlepší je použít ruční šlehač. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny. Zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 stupňů. Díky tomu totiž dojde k pasterizaci vajec. Šleháme a zahříváme, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Měl by nám vzniknout lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavíme stranou a za občasného promíchání necháme vychladnout.

Pak si stranou vyšleháme vychlazenou smetanu v pevnou šlehačku a v další míse metličkou vyšleháme ještě mascarpone a skyr, přimícháme pistáciové máslo a pro vůni a dokonale nasládlou chuť přidáme ještě vanilkový extrakt. Následně vmícháme vychladlý žloutkový krém. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme vyšlehanou šlehačku. A výsledek? Dokonale nadýchaný hladký krém na tiramisu!  

Jak sestavit tiramisu?

Nachystáme si středně velkou podlouhlou formu. Můžete použít třeba formu na biskupský chlebíček nebo jakoukoliv jinou vhodnou nádobu. 

Jako první do formy vyskládáme cukrářské piškoty, které z obou stran namočíme do kávy. Na vrstvu piškotů nanesme polovinu připraveného krému, zarovnáme, zasypeme nasekanými pistáciemi a přidáme maliny. Na krém opět navrstvíme namočené piškoty. Vrchní vrstva tiramisu by měla být vždy z krému. Můžete ji zahladit, nebo dozdobit pomocí cukrářského sáčku.

Tiramisu by po dokončení mělo odpočívat v chladnu. Nejlépe přes noc, stačit mu budou ale i zhruba 3 hodiny. 

Tip! Kakaem a kousky lyofilizovaných malin posypte tiramisu až těsně před servírováním. Suroviny tak nebudou mít čas natáhnout vlhkost. 

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?