90 minut + 3 hodiny na uležení
4–6 porcí
Co budete potřebovat?
Na krém:
- 300 g mascarpone
- 200 g skyru
- 3 žloutky
- 60 g cukru krupice
- 50 g pistáciového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání (s min. 33% obsahem tuku)
Na sestavení tiramisu:
- cukrářské piškoty
- 200 ml silného espressa
- čerstvé nebo lyofilizované maliny
- kousky pistácií
- kakao
Recept a foto: @pani_boruvka
Postup
Nejprve si uvaříme kávu. Nemyslíme tedy vaše pravidelné odpolední capuccino (i když to můžete samozřejmě taky), ale silnou černou kávu, do které budeme namáčet piškoty. Nezapomeňte na to – aby vám stihla vystydnout.
Příprava krému na tiramisu
Pak si připravíme rendlík (hrnec) s asi 2 cm vody a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Dno by se nemělo dotýkat vody. V míse smícháme žloutky s cukrem a položíme na hrnec. Plotnu zapneme na střední teplotu a začneme se šleháním.
Nejlepší je použít ruční šlehač. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny. Zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 stupňů. Díky tomu totiž dojde k pasterizaci vajec. Šleháme a zahříváme, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Měl by nám vzniknout lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavíme stranou a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Pak si stranou vyšleháme vychlazenou smetanu v pevnou šlehačku a v další míse metličkou vyšleháme ještě mascarpone a skyr, přimícháme pistáciové máslo a pro vůni a dokonale nasládlou chuť přidáme ještě vanilkový extrakt. Následně vmícháme vychladlý žloutkový krém. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujeme vyšlehanou šlehačku. A výsledek? Dokonale nadýchaný hladký krém na tiramisu!
Jak sestavit tiramisu?
Nachystáme si středně velkou podlouhlou formu. Můžete použít třeba formu na biskupský chlebíček nebo jakoukoliv jinou vhodnou nádobu.
Jako první do formy vyskládáme cukrářské piškoty, které z obou stran namočíme do kávy. Na vrstvu piškotů nanesme polovinu připraveného krému, zarovnáme, zasypeme nasekanými pistáciemi a přidáme maliny. Na krém opět navrstvíme namočené piškoty. Vrchní vrstva tiramisu by měla být vždy z krému. Můžete ji zahladit, nebo dozdobit pomocí cukrářského sáčku.
Tiramisu by po dokončení mělo odpočívat v chladnu. Nejlépe přes noc, stačit mu budou ale i zhruba 3 hodiny.
Tip! Kakaem a kousky lyofilizovaných malin posypte tiramisu až těsně před servírováním. Suroviny tak nebudou mít čas natáhnout vlhkost.