60 minut + chladnutí
6–8 porcí
15 cm forma
Co budete potřebovat?
Na základ:
- 100 g mandlové mouky
- 40 g másla
- 1 čajovou lžičku perníkového koření
Na cheesecake vrstvu:
- 190 g cream cheese nebo mascarpone
- 140 g řeckého jogurtu
- stévii
- 1 vejce
Na svrchní vrstvu:
- 30 gramů másla
- 3 lžíce mletých pekanových ořechů
- 3 lžíce celých nebo nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- lžičku cejlonské skořice
- stévii podle chuti
Postup
Do misky dáme mandlovou mouku a smícháme ji s perníkovým kořením. Bokem si ve vodní lázni roztopíme máslo a vmícháme ho k mandlové mouce. Měla by nám vzniknout hmota, kterou budeme vtlačovat do formy vystlané pečicím papírem.
Při vtlačování do formy si můžeme pomoci třeba i dnem sklenice. Korpus dáme péct do trouby na 190 °C zhruba na 8 minut a po vytažení necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme prostřední (cheesecake) vrstvu. V misce smícháme cream cheese či mascarpone, řecký jogurt a vejce a vymícháme dohladka. Přidáme ještě sladidlo podle chuti. Hodí se stévie, protože nemá žádné kalorie, a přesto je sladká. Jen pozor na množství – je sladší než klasický bílý cukr! Hotovou hmotu dáme na korpus a vyrovnáme dohladka.
Pak si připravíme svrchní drobenku. Pekanové ořechy rozdělíme na dvě poloviny – jednu část nameleme najemno, druhou pouze nasekáme na větší kousky. Tak dodáme vrstvě strukturu. Přidáme máslo, skořici a dosladíme podle chuti. Pořádně propracujeme a rozdrobíme na krémovou vrstvu.
Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Před nakrájením necháme vychladnout a na závěr můžeme dozdobit bílou čokoládou.
Recept a foto: @iniesomzcukru