Co se v článku dozvíte?
Je opalování tak škodlivé, jak se říká?
V souvislosti s opalováním a pobytem na sluníčku se většinou objevují především informace o negativních účincích slunečního záření na pokožku a celkové zdraví. Je pravda, že souvislost mezi nadměrným působením ultrafialového záření a předčasným stárnutím kůže nebo výskytem některých vážných diagnóz, jako je například rakovina kůže, byla již mnohokrát vědecky prokázána.
Na druhé straně stojí ovšem fakt, že rovnice platí i naopak: nedostatek slunečních paprsků přináší lidskému organismu řadu nepříjemností. Vědci se tak začínají stále více věnovat i této perspektivě a zkoumají, jaký vliv má nedostatek slunečního záření například na výskyt depresí, úzkostí, špatný stav kostí, oslabenou imunitu, hormonální disbalance nebo třeba přejídání. Některé ambiciózní studie se dokonce nebojí nazývat nedostatečnou expozici slunečním paprskům za skutečný problém veřejného zdraví.
S jistotou tedy dnes víme jen to, že vliv slunce na zdraví může být pozitivní i negativní. Záleží to hlavně na tom, jestli dodržujeme zásady zdravého opalování. Zde zjednodušeně platí zlaté pravidlo: ničeho přespříliš a všeho s mírou. Jaké zásady tedy dodržovat?
- Vyhněte se nejostřejšímu slunci. Během léta to je především doba mezi 11 a 15 hodinou.
- Nezapomeňte i u vody dodržovat dostatečný pitný režim.
- Používejte kvalitní kosmetiku s vysokým ochranným faktorem a každých pár hodin se znovu namažte.
Opalováním ku zdraví i dobré náladě
Kromě toho, že získáte svůdný snědý odstín, přináší zdravé opalování i další benefity. Mezi hlavní výhody patří to, že ultrafialové paprsky B (UVB) nastartují v kůži produkci vitamínu D. V lidském těle hraje vitamín D nezastupitelnou roli. Přispívá například ke vstřebávání vápníku a fosforu ze stravy, čímž přispívá k udržování zdravých kostí a brání jejich odvápňování. Dále vitamín D prokazatelně posiluje imunitní systém a podporuje správnou činnost mozku či srdce.
Kromě slunečního záření jsou bohatým zdrojem vitamínu D také některé potraviny jako například losos, tuňák, olej z tresčích jater, hovězí játra či žloutky. Zvláště během měsíců s nižším množstvím slunečního svitu je proto vhodné si tyto suroviny častěji hodit na talíř.
Nejspíš už jste si všimli, že bez ohledu na roční období jsou slunečné dny mnohem příjemnější než dny, kdy je obloha zamračená. Když se směje sluníčko, smějeme se taky a zamračená obloha nám dokáže přivolat na tvář chmury. A není to jen pocit, ale vědecky prokázaná skutečnost: množství slunečního svitu má na naši náladu a duševní rozpoložení mnohem větší vliv než srážky, teplota vzduchu a další vlivy prostředí. Co za tím vězí?
Zase v tom mají prsty hormony. Sluneční paprsky zvyšují v těle hladinu serotoninu, známému hormonu štěstí. Kromě toho, že zlepšuje náladu, napomáhá také k uklidnění a soustředění. Při nedostatku slunečního záření se můžete nejen cítit nárazově více podráždění a unavení, ale v krajním případě hrozí i rozvinutí závažné deprese sezónního charakteru (známé pod zkratkou SAD – seasonal affective disorder).
Tato forma deprese bývá typicky vyvolána měnícími se ročními obdobími. Ne nadarmo se tak k léčbě depresí, výkyvů nálad nebo poruch spánku používá tzv. světelná terapie, která dnes patří mezi oficiálně uznávané léčebné metody.

Serotonin působí v těle v tandemu s hormonem jménem melatonin, který kromě jiných účinků organismus utlumuje a podporuje klidný spánek. Z tohoto důvodu je vhodné dodržovat denní režim s pravidelným střídáním světla a tmy. Optimální hladina serotoninu a melatoninu přispěje k tomu, že budete spát jako miminko.
Ve chvíli, kdy na kůži dopadá sluneční světlo, začne tělo do krve uvolňovat oxid dusnatý, který je jednou z nejdůležitějších molekul v lidském těle. Mezi jeho hlavní přínosy patří, že rozšiřuje cévy a tím zvyšuje průtok krve a zároveň snižuje krevní tlak. Ve výsledku tak tato sloučenina zlepšuje zdraví srdce a redukuje riziko srdečních chorob a mrtvice.
7 potravin pro krásné opálení a zdravou pokožku
Všechny výše uvedené výhody opalování jsou samozřejmě důležité, ovšem stejně tak je příjemné, když dosáhnete vysněného snědého odstínu pokožky. Kromě dodržování zásad zdravého opalování a používání kvalitních kosmetických přípravků můžete opálení podpořit konzumací některých potravin. Co jíst pro krásnější pokožku?

1. Mrkev
Díky obsahu žlutočerveného barviva betakarotenu napomáhá snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení. Pozor ale na „předávkování“ mrkví, které se projevuje žlutooranžovým zbarvením pokožky především na dlaních, chodidlech anebo na kolenou. Pokud na křupavou mrkvičku nedáte dopustit, doporučujeme vyzkoušet kousky lyofilizované mrkve, která si díky šetrnému sušení mrazem zachovala nejen oranžovou barvu, ale i všechny vitamíny a živiny.
2. Meruňky
Další potravinou s vysokým obsahem betakarotenu jsou meruňky. Kromě toho, že podporují pigmentaci kůže, chrání ji také před volnými radikály a brání jejímu předčasnému stárnutí. Třeba takové divoké sušené meruňky, které dozrály pod žhavým tureckým sluncem bez použití siřičitanů, jsou úžasně měkké, šťavnaté a lehce kyselé. Mňam! Vůbec se nedivíme, že si sušené meruňky berou s sebou do kosmických lodí i astronauti! Nevěříte? Mrkněte na video!
3. Vlašské ořechy
Stejně jako některé další druhy ořechů jsou vlašáky zásobárnou vitamínu E. Jedná se o silný antioxidant, který chrání pokožku před poškozením i projevy přibývajících let. Máte rádi velké půlky? Vlašáky jsme pro vás vylouskali v prémiové kvalitě, a tak si jejich jemnou vláčnou chuť a krémovou texturu můžete vychutnat zcela bez námahy.
4. Vejce
Kolagen je nejvíce zastoupenou bílkovinou v lidském těle. Kromě svalů jej najdeme v kostech, vazech, krevních cévách nebo právě v kůži. Množství kolagenu v těle se postupem času snižuje, což přispívá ke vzniku vrásek a oslabení svalů či kloubů. Skvělým zdrojem kolagenu jsou vajíčka, která navíc obsahují také vysokou koncentraci vitamínu A, který je nepostradatelný pro zdraví pokožky a zajistí i trvalejší opálení.

5. Brokolice
Některé druhy potravin vykazují potenciál v boji proti rakovině. Patří mezi ně i brokolice, která obsahuje značné množství sloučeniny sulforafan, což je enzym zajišťující detoxikaci organismu. Sulforafan podporuje i vyplavování některých látek způsobujících rakovinu, která je asi největším rizikem nadměrné expozice slunci. Naše mrazem sušená brokolice vám kromě sulforafanu dodá spoustu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
6. Borůvky
Svou typickou fialovomodrou barvu mají borůvky díky obsahu pigmentů zvaných antokyany. Tyto rostlinné sloučeniny jsou zároveň silnými antioxidanty, které chrání pokožku před volnými radikály produkovanými ultrafialovým zářením ze slunce i ze solária. Borůvky navíc podporují cirkulaci krve. Díky tomu se do pokožky i dalších tkání rychleji dostávají živiny a kyslík, což odporuje celkové zdraví kůže. Zkuste, jak křupou naše divoké borůvky!

7. Voda
Dostatečný pitný režim je důležitý neustále a v teplejších měsících to platí dvojnásob. Při pobytu na sluníčku proto nezapomínejte pravidelně pít a dodávat tak pokožce a celému tělo dostatek hydratace. Jak moc je voda důležitá a kolik toho denně vypít? Poradíme!
Pokud budete dodržovat zásady zdravého opalování, můžete své tělo bez obav vystavit slunečním paprskům. Ale pamatujte, že jenom padesátka opalovák vaši pokožku zdravou neudrží. Zkuste během léta zařadit do jídelníčku i potraviny, které nejen usnadní získávání vysněného opálení, udrží také vaši pokožku zdravou a svůdně jemnou. Obdivné pohledy na vaše opálení pak budou jen třešničkou na dortu!