Kešu ořechy

14 položek celkem
Kešu ořechy natural 1 image
od 178 Kč bez DPH
od 205 Kč
Kešu ořechy JUMBO 1 image
od 31 Kč bez DPH
od 36 Kč
MYX OŘECHY EXCLUSIVE 1 image
od 32 Kč bez DPH
od 37 Kč
MYX SALTY 1
od 144 Kč bez DPH
od 166 Kč
Kešu ořechy pražené solené 1
od 207 Kč bez DPH
od 238 Kč
Kešu ořechová pasta 1 image
173 Kč bez DPH
199 Kč
MYX SPORTOVEC 2
od 26 Kč bez DPH
od 30 Kč
Pražené kešu v pepři 1
od 268 Kč bez DPH
od 308 Kč
MYX PŘÍRODNÍ OŘECHY 1 image
od 129 Kč bez DPH
od 148 Kč
Kešu ořechy drcené 1
od 222 Kč bez DPH
od 255 Kč
MYX Cestovatelka - ořechy a sušené ovoce 1 image
od 30 Kč bez DPH
od 35 Kč
Kešu máslo 1 image
412 Kč bez DPH
474 Kč
Kešu ořechy MAXI 1 image
od 30 Kč bez DPH
od 35 Kč

Kešu ořechy informace a zajímavosti

                                                

Kešu jsou olejnaté ořechy ledvinkovitého tvaru, s jemnou chutí. Patří mezi oblíbená občerstvení, podávají se ve všech formách. Nejoblíbenější jsou kešu natural, pražené, solené. Tyto lze snadno najít na kterémkoliv tržišti, anebo obchodu. Vyrábí se z nich také chutné máslo, a používá se také jako přísada do salátů. Kromě skvělé chuti jsou zároveň prospěšné lidskému zdraví, obsahují důležité minerály a vitamíny. Doporučená denní dávka je asi 30 – 50g , což je asi jedna hrst kešu oříšků.

Kešu ořechy jsou plody stromu Ledvinkovníku západního, stromu, rostoucího v tropických oblastech, stromu dorůstajícímu do výšky 10 – 15 metrů.

Pro potřeby produkce ale byly vyšlechtěny menší, trpasličí, kešu stromky, vysoké 5 – 6 metrů, které začínají rodit v prvním roce a ve třetím roce se produkce z ekonomického hlediska vyplatí, výnosnost v tomto roce bývá zhruba tuna na hektar. Plodem tohoto stromu jsou jablka, oříšky kešu jsou semena těchto jablek. Stromům se daří v tropických a subtropických oblastech, kde bývá nedostatek ročních srážek.

Strom pochází z pobřežních oblastí Brazílie. V 16. století byl rozšířen na další kontinenty Portugalci, kteří oblast Brazílie kolonizovali. Strom byl rozšířen nejdříve do Portugalských kolonií v západní Africe, kde začal být pěstován kvůli svému drahému dřevu, jablkům a kešu oříškům. Postupně byl zavlečen do dalších zemí, kde měli Portugalci své obchodní zájmy, do dalších Afrických zemí a zejména Indie, která je v současnosti hlavním světovým producentem kešu ořechů.

Co se produkce kešu týče, první místo v produkci patří Indii, druhé místo patří Pobřeží slonoviny. Důležitými světovými producenty jsou také Vietnam a Brazílie.

Kešu ořechy a zdraví

Je mnohokrát prokázáno, že kešu ořechy mají velmi kladné účinky na naše zdraví. A dokážou být skvělým pomocníkem k prevenci mnoha neduhů. 

S kešu ořechy ke zdravému srdíčku

Obsahují oproti ostatním oříškům nižší obsah tuku. Kromě toho, zhruba 66% tuků kešu tvoří nenasycené mastné kyseliny, podobné těm co jsou v olivovém oleji, které jsou pro srdce velmi prospěšné, regulují hladinu krevních tuků, čímž snižuje riziko onemocnění srdce.

Chcete-li snížit riziko onemocnění srdce a cév, vychutnejte si hrstku nejlépe nepražených kešu nejméně čtyřikrát týdně.

Prevence onemocnění krve

Pravidelná konzumace kešu ořechů v omezeném množství pomáhá při prevenci krevních onemocnění. Obsahují velké množství mědi, právě jeho nedostatek, společně s železem způsobuje chudokrevnost, snížené množství hemoglobinu, červeného proteinu obsaženého v krvi, důležitého pro transport kyslíku z plic do orgánů a buněk.

Kešu oříšky pro zdravé vlasy a pleť 

Kešu oříšky jsou velmi zdravé i pro naši pleť a vlasy, co se pleti týče, platí to zejména pro olej, který obsahuje množství selenu, důležitého oxidantu chránícího buňky, zabraňující pleťovým neduhům jako je například akné, zinku a fosforu. Konzumace kešu ořechů je zároveň prospěšná pro zdravou pokožku hlavy a vlasů. Měď obsažená v oříšcích pomáhá při tvorbě pigmentu, melaninu, chránícího pokožku před UV zářením. Také zvyšuje barvu vlasů a zlepšuje jejich strukturu.

Pomoc při hubnutí

Jsou všeobecně považovány za velmi tučné ořechy a jsou spojeny s přibíráním váhy. Opak je ale pravdou. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které urychlují metabolismus a pomáhají spalování tuků, proto nezpůsobují buď žádné, nebo jen minimální přírůstky hmotnosti. Kešu jsou proto ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout, protože dodávají velké množství energie už při malém množství, a udrží nás syté, měli by ale být konzumovány v syrové podobě.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, zlepšuje paměť, celkové podporuje mozkovou činnost a zároveň pomáhá i s překováváním drobných psychických problémů, jako je nepozornost a zmatenost. Tento vitamín neumí naše tělo „skladovat“ proto je vhodné ho čas od času doplňovat.

B3 – Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, hodí se jako prevence srdečních onemocnění a pomáhá při stresových situacích

B5 - Důležitý pro tvorbu nových buněk, zdravé pokožky, vlasů a nehtů, kloubů, podporuje imunitu

B6 – pomáhá urychlovat reakce v buňkách, důležitý pro přeměnu zásob cukru na energii

E - Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, prevence proti mutacím buněk a nádorovým onemocnění, zvyšuje plodnost

K - Prevence poruch krevní, podporuje srážlivost krve, zamezuje řídnutí kostí a zubů

Kyselina listová - Důležitý pro těhotné ženy, podporuje vývoj plodu, zároveň podporuje růst

Speciality

Sušené kešu, pražené, solené, či obalované v čokoládě známe každý, prodávají se v každém obchodě a každý z nás je určitě jedl, proto pro vás máme pár dalších tipů na to, jak si kešu oříšky pořádně vychutnat:

  • Kombinace kešu a jiných oříšků je dobrá volba, pokud chceme zdravou svačinu, která dodá energii a uspokojivě zasytí i v malých dávkách.
  • Namočte ½ šálku oříšků do ¾ šálku vody na 15 minut. Rozemelte na kaši. Přidejte kaši k jakémukoliv dušenému masu, nebo ke kari
  • Přidejte si kešu s medem, případně ještě mandlemi do vašich snídaňových cereálií
  • Užijte si mléko z kešu ořechů - nechte rozmočit ½ hrníčku kešu ve vodě asi 8 hodin, poté smíchejte s dvěma šálky filtrované vody a rozmixujte, pro sladší verzi mléka přidejte trochu medu, či javorový sirup
  • Pokud jste fanda asijské kuchyně, nebojte se je rozdrtit a přidat do thajských a čínských pokrmů

Zajímavosti o kešu

Kešu nejsou ořechy, z technického hlediska se jedná o semena jablek, která jsou poživatelné jako normální ovoce, vyrábí se z nich marmeláda, a dají se jíst i syrová, člověk by si měl však dát pozor na jedovatý obal, obalující semena těchto jablek.

Můžete je najít i ve svém autě, kešu oříšky jsou obaleny v obalu pryskyřice, která je sice jedovatá, ale našla své využití v průmyslu, kde se používá na výrobu brzdových vložek a jako aditivum do barev a auto laku.