Kešu ořechy

Nejprodávanější

KESU 320 1
 
od 194 Kč
(od 169 Kč bez DPH)
EXCLUSIVE 1
 
od 38 Kč
(od 33 Kč bez DPH)
BASIC 1
 
od 155 Kč
(od 135 Kč bez DPH)
KESU JUMBO 1
 
od 37 Kč
(od 32 Kč bez DPH)
Kešu ořechy pražené solené 1 image
 
od 231 Kč
(od 201 Kč bez DPH)
SALTY 1
Skladem
 
od 151 Kč
(od 131 Kč bez DPH)
SPORTOVEC 1
 
od 30 Kč
(od 26 Kč bez DPH)
NA CESTY 1
 
od 31 Kč
(od 27 Kč bez DPH)
KESU MOUKA 1
 
od 214 Kč
(od 186 Kč bez DPH)
Kešu ořechy v 30% mléčné čokoládě 4 image
 
od 190 Kč
(od 165 Kč bez DPH)
13 položek celkem
KESU 320 1
od 169 Kč bez DPH
od 194 Kč
KESU JUMBO 1
od 32 Kč bez DPH
od 37 Kč
EXCLUSIVE 1
od 33 Kč bez DPH
od 38 Kč
SALTY 1
Skladem
od 131 Kč bez DPH
od 151 Kč
Kešu ořechová pasta 1 image
165 Kč bez DPH
190 Kč
43788628 1076870899146911 8120424121709363200 n
392 Kč bez DPH
451 Kč
SPORTOVEC 1
od 26 Kč bez DPH
od 30 Kč
Kešu ořechy pražené solené 1 image
od 201 Kč bez DPH
od 231 Kč
NA CESTY 1
od 27 Kč bez DPH
od 31 Kč
KESU MOUKA 1
od 186 Kč bez DPH
od 214 Kč
BASIC 1
od 135 Kč bez DPH
od 155 Kč

Kešu ořechy

Ve Světě plodů najdete nejeden druh kešu ořechů. Nabízíme Vám např. Kešu ořechy RAW JUMBO přímo z Afriky, pak kešu ořechy v čokoládě, kešu ořechovou pastu nebo i pražené solené kešu ořechy... Vyberte si ty své a napište nám, jak Vám chutnalo!

Kešu oříšky

Kešu jsou olejnaté oříšky ledvinkovitého tvaru, s jemnou chutí. Patří mezi oblíbená občerstvení, podávají se ve všech formách, sušené, pražené, solené a lze je snadno najít na kterémkoliv tržišti, anebo obchodu. Z kešu se vyrábí chutné máslo, a používá se také jako přísada do salátů. Kromě skvělé chuti jsou zároveň prospěšné lidskému zdraví, obsahují důležité minerály a vitamíny. Doporučená denní dávka je asi 30 – 50g , což je asi jedna hrst kešu oříšků.

O kešu

Kešu ořechy jsou plody stromu Ledvinkovníku západního, stromu, rostoucího v tropických oblastech, stromu dorůstajícímu do výšky 10 – 15 metrů.

Pro potřeby produkce ale byly vyšlechtěny menší, trpasličí, kešu stromky, vysoké 5 – 6 metrů, které začínají rodit v prvním roce a ve třetím roce se produkce z ekonomického hlediska vyplatí, výnosnost v tomto roce bývá zhruba tuna na hektar. Plodem tohoto stromu jsou jablka kešu, oříšky kešu jsou semena těchto jablek. Stromům se daří v tropických a subtropických oblastech, kde bývá nedostatek ročních srážek.

Strom kešu pochází z pobřežních oblastí Brazílie. V 16. století byl rozšířen na další kontinenty Portugalci, kteří oblast Brazílie kolonizovali. Strom byl rozšířen nejdříve do Portugalských kolonií v západní Africe, kde začal být pěstován kvůli svému drahému dřevu, kešu jablkům a kešu oříškům. Postupně byl zavlečen do dalších zemí, kde měli Portugalci své obchodní zájmy, do dalších Afrických zemí a zejména Indie, která je v současnosti hlavním světovým producentem kešu ořechů.

Co se produkce kešu týče, první místo v produkci kešu ořechů patří Indii, druhé místo patří Pobřeží slonoviny. Důležitými světovými producenty jsou také Vietnam a Brazílie.

Pro zdravé srdce

Kešu ořechy obsahuje oproti ostatním oříšků nižší obsah tuku. Kromě toho, zhruba 66% tuků kešu oříšků tvoří nenasycené mastné kyseliny, podobné těm co jsou v olivovém oleji, které jsou pro srdce velmi prospěšné, regulují hladinu krevních tuků, čímž snižuje riziko onemocnění srdce.

Chcete-li snížit riziko onemocnění srdce a cév, vychutnejte si hrstku kešu nejméně čtyřikrát týdně.

Prevence onemocnění krve

Pravidelná konzumace kešu v omezeném množství pomáhá při prevenci krevních onemocnění. Kešu oříšky obsahují velké množství mědi, právě jeho nedostatek, společně s železem způsobuje chudokrevnost, snížené množství hemoglobinu, červeného proteinu obsaženého v krvi, důležitého pro transport kyslíku z plic do orgánů a buněk.

Zdravé vlasy a pleť

Kešu jsou velmi zdravé i pro naši pleť a vlasy, co se pleti týče, platí to zejména pro olej z kešu oříšků, který obsahuje množství selenu, důležitého oxidantu chránícího buňky, zabraňující pleťovým neduhům jako je například akné, zinku a fosforu. Konzumace kešu ořechů je zároveň prospěšná pro zdravou pokožku hlavy a vlasů. Měď obsažená v kešu pomáhá při tvorbě pigmentu, melaninu, chránícího pokožku před UV zářením. Také zvyšuje barvu vlasů a zlepšuje jejich strukturu.

Pomoc při hubnutí

Kešu oříšky jsou všeobecně považovány za velmi tučné ořechy a jsou spojeny s přibíráním váhy. Opak je ale pravdou. Kešu ořechy obsahují omega 3 mastné kyseliny, které urychlují metabolismus a pomáhají spalování tuků, proto nezpůsobují buď žádné, nebo jen minimální přírůstky hmotnosti. Jsou proto ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout, protože dodávají velké množství energie už při malém množství, a udrží nás syté, měli by ale být konzumovány v syrové podobě.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, zlepšuje paměť, celkové podporuje mozkovou činnost a zároveň pomáhá i s překováváním drobných psychických problémů, jako je nepozornost a zmatenost. Tento vitamín neumí naše tělo „skladovat“ proto je vhodné ho čas od času doplňovat.

B3 – Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, hodí se jako prevence srdečních onemocnění a pomáhá při stresových situacích

B5 - Důležitý pro tvorbu nových buněk, zdravé pokožky, vlasů a nehtů, kloubů, podporuje imunitu

B6 – pomáhá urychlovat reakce v buňkách, důležitý pro přeměnu zásob cukru na energii

E - Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, prevence proti mutacím buněk a nádorovým onemocnění, zvyšuje plodnost

K - Prevence poruch krevní, podporuje srážlivost krve, zamezuje řídnutí kostí a zubů

Kyselina listová - Důležitý pro těhotné ženy, podporuje vývoj plodu, zároveň podporuje růst

Kešu Speciality

Sušené kešu, pražené, solené, či obalované čokoládě známe každý, prodávají se v každém obchodě a každý z nás je určitě jedl, proto pro vás máme pár dalších tipů na to, jak si kešu oříšky pořádně vychutnat:

  • Kombinace kešu a jiných oříšků je dobrá volba, pokud chceme zdravou svačinu, která dodá energii a uspokojivě zasytí i v malých dávkách.
  • Namočte ½ šálku kešu oříšků do ¾ šálku vody na 15 minut. Rozemelte na kaši. Přidejte kaši k jakémukoliv dušenému masu, nebo ke kari
  • Přidejte si kešu s medem, případně ještě mandlemi do vašich snídaňových cereálií
  • Užijte si kešu ořechy ‚mléko‘ - nechte rozmočit ½ hrníčku kešu ve vodě asi 8 hodin, poté smíchejte s dvěma šálky filtrované vody a rozmixujte, pro sladší verzi mléka přidejte trochu medu, či javorový sirup
  • Pokud jste fanda asijské kuchyně, nebojte se přidat rozdrcené kešu oříšky do thajských a čínských pokrmů

Zajímavosti o kešu:

Kešu oříšky nejsou oříšky, z technického hlediska se jedná o semena kešu jablek, která jsou poživatelné jako normální ovoce, vyrábí se z nich marmeláda, a dají se jíst i syrová, člověk by si měl však dát pozor na jedovatý obal, obalující semena těchto jablek.

Kešu můžete najít i ve svém autě, kešu oříšky jsou obaleny v obalu pryskyřice, která je sice jedovatá, ale našla své využití v průmyslu, kde se používá na výrobu brzdových vložek a jako aditivum do barev a auto laku.