Kokos strouhaný z Vietnamu

od 107 Kč od 93 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Detailní informace

1kg
Skladem
107 Kč
93 Kč bez DPH
25kg (karton)
Skladem
1 691 Kč
1 470 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Kokos strouhaný

Nechápu proč do mě všichni řežou a strouhají mě, ale prý jsem tak nejlepší. Takže mi tedy říkej kokos strouhaný, doufám že ti padne má cena do oka a budu ti chutnat, jinak ta bolest za tohle nestála!

 
   RAW produkt = surovina byla zpracována do teploty 42°C
   bez dalších přidaných aditiv
 
 

Základní specifikace

  Složení
100% přírodní kousky strouhaného kokosu
  Země původu
Vietnam
  Trvanlivost
min. 3–18 měsíců*
  Balení
zipový znovuuzavíratelný sáček
  Úprava
nastrouhaný kokos
  Velikost nespecifikováno
  Obchodní třída
nespecifikováno
  Odrůda nespecifikováno

*přesné datum na vyžádání po mailu, popř. telefonu EXPEDICE & KANCELÁŘ

 

Poznámka nákupčího

Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní. Výsledek obrázku pro thumbs up emoji png


 

Výživové hodnoty kokos strouhaný na 100 g 

MAKROŽIVINY 
 
   Energie 2761 kJ / 660 kcal 
   Tuky
64,5 g 
   z toho nasycené mastné kyseliny
57,2 g 
   Sacharidy
23,7 g 
   z toho cukry
7,4 g 
   Vláknina 14 g 
   Bílkoviny 6,9 g 
   Sůl 0 g 
MIKROŽIVINY
 
   Vápník
18 mg 
   Železo
168 mg 
   Draslík
92 mg 
   Sodík
1,75 mg 

 

Víte, že...

Kokosové plátky a kokos strouhaný

Ačkoli byste si nejspíše mysleli, že kokos je ořech, z botanického hlediska se jedná o ovoce (plod peckovice). Zavádějící je také název rostliny, která kokos nese - kokosovník ořechoplodý. Tato rostlina roste převážně v tropech, lidově se jí také říká kokosová palma, plody na ní nalezneme až na samotném vrcholku. Kokos je největším semenem na světě, může dosahovat průměru až 30 cm a vážit až 2 500 g.

O kokosu

Zajímavostí je, že není známo, odkud přesně kokosová palma pochází. Odborníci se domnívají, že by mohla mít původ na malajském souostroví. Kokos, který si běžně můžete koupit v obchodě je již pouhou peckou celého kokosového plodu. Kokos obsahuje kůru, ze které je možné vyrobit kokosové textilní vlákno, bílou dužinu a kokosovou vodu.

Výrobky z kokosu a co vlastně jsou

Kokosovou vodu najdeme v duté části plodu. Získává se raději z mladých nezralých kokosů, protože s procesem dozrávání přibývá dužina a výrazně ubývá voda. Ta bývá také nazývána jako posilovač mozku, vzhledem k vysokému obsahu vitaminů B a dalších mikronutrientů. Vhodná je také proti zažívacím obtížím či nemocem močového měchýře.

Kokosová kopra je sušená dužina kokosu.

Kokosový olej se získává vylisováním kokosové kopry. Má široké uplatnění jak v potravinářství, tak v kosmetice. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin bývá olej označovaný spíše za nezdravý. Na druhou stranu je ale nejstabilnější ze všech tuků a olejů vůči tepelné úpravě. Při smažení tak nevzniká nebezpečná trans - forma tuku.

Kokosové mléko je smíchaná kopra s kokosovou vodou.

Vliv na člověka

Vzhledem k významnému obsahu vápníku kokos pomáhá působit proti odvápnění kostí a je vhodnou pomocí také při osteoporóze. Působí příznivě také na pokožku a pleť, vlasy a nehty, pomáhá odstraňovat jejich lámavost. Může být také pomocí při bolestech pohybového systému z přetížení.

Nervový systém

Kokos působí příznivě na nervový systém, pomoci může například při ztrátách paměti.

Imunitní systém

Kokos podporuje imunitní systém a má také antiseptické (protizánětlivé účinky).

Metabolismus

Kokos podporuje trávení, zrychluje metabolismus a zlepšuje také vyprazdňování. Díky tomu, že pomáhá působit proti vysokému množství nezdravého HDL cholesterolu a normalizuje glykémii (hladinu cukru v krvi), je také prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

Obsah živin

Sušená kokosová dužina je složena (stejně jako většina ořechů) převážně z tuků. Kokos však obsahuje také velké množství vlákniny (až 21 g/ 100 g), což působí příznivě na trávení.

Obsahuje také celé spektrum vitaminu B (B1, B2, B5, B6, niacin a kyselinu listovou), které mají příznivý účinek na náš nervový systém, paměť, kognitivní funkce a metabolismus.

Z dalších vitaminů v kokose nalezneme také vitamin A, C a E.

Co se týče minerálních látek, je kokos významný zejména svým obsahem vápníku (32 mg/ 100 g). Vápník má příznivý vliv na stavbu kostí a zubů, kokos je tak vhodný pro pacienty s osteoporózou.

Z dalších minerálních látek kokos obsahuje fosfor, jod, sodík, draslík, selen, železo, měď, zinek, mangan a hořčík.

Gastronomie

Vzhledem ke své výrazné chuti a vůni se kokos s oblibou využívá v gastronomii, zejména při přípravě sladkých pokrmů.

Kokosové plátky jsou voleny spíše na dozdobování vzhledem ke své estetičnosti. Strouhaný kokos se hodí spíše do těst nebo na posypání koláčů. Bez kokosu si nejspíš ani nedokážeme představit pravé Vánoční cukroví. Kokos ale můžeme využít celoročně například k obalení nebo zahuštění zdravých raw kuliček, jejichž základem můžou být rozmixované, předem namočené datle nebo švestky.

Pokud nejste příznivci zdravého mlsání, upečte si výborné rafaelo řezy. Piškotové těsto doplníme kokosem, kterým také buchtu posypeme. Na závěr po upečení polijeme celou buchtu rovnoměrně šlehačkou. Tento zákusek se potom přímo rozplývá na jazyku.

TIP! Vyzkoušejte si své smoothie zahustit strouhaným kokosem. Nápoji dodáte další mikroživiny a mnohem více Vás zasytí. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: