Co se v článku dozvíte?
Exotika do každé domácnosti
Kokosový olej je rostlinný tuk, který se získává ze zralých kokosových ořechů. Žádné překvápko, co? Zatímco v tropických oblastech je hlavním zdrojem tuků už po staletí, k nám se ve velkém stylu přikutálel poměrně nedávno. A hned způsobil pořádný uragán. Experti na výživu ho začali opěvovat pro jeho všeobjímající genialitu a kdyby mohli, jedli by ho od rána do večera.
Jenže jak už to tak bývá, nic není černé nebo bílé. Kokosový olej sice má skvělé vlastnosti, kvůli kterým stojí za povšimnutí, ale nejedná se o zázračnou potravinu, kterou bychom měli nábožensky uctívat. Pojďme se na něj podívat blíže.
Vysoké teploty ho nerozhodí
V čem tedy tkví výhody kokosového oleje? Především v jeho termostabilitě neboli vysokém kouřovém bodě. V praxi to znamená, že snese poměrně vysoké teploty (okolo 180 °C), aniž by se začal přepalovat a vytvářel nezdravé transmastné kyseliny. Je proto ideální pro tepelnou úpravu.
Kokosový olej se navíc pyšní velkým množstvím antioxidantů a nechybí mu ani nějaké ty vitamíny či minerály.
Na čem se ale odborníci neshodnou, je často zmiňované tvrzení, že kokosový olej snižuje cholesterol. Také jeho údajné antimikrobiální účinky pořád ještě čekají na neprůstřelné potvrzení.
Někteří výživáři však nerafinovaný kokosový olej stále vyzdvihují jako jeden z nejzdravějších tuků. Obsahuje totiž převážně nasycené mastné kyseliny se středním řetězcem (tzv. MCT tuky), které se dostávají přímo do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii, namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej zároveň dokáže zvýšit pocit sytosti a pomáhá vstřebávat potřebné živiny – v rozumném množství tak může být vhodnou součástí zdravého, případně i redukčního jídelníčku.
Důraz na rozumné množství je ale opravdu zásadní. Jde totiž o vysoce kalorickou potravinu, která navíc obsahuje nasycené tuky, jež by podle platných doporučení měly pokrývat maximálně 10 % našeho celkového energetického příjmu.
TIP: Nevíte, po kterém tuku sáhnout? Seznamte se s nejzdravějšími oleji.
Jak kokosový olej vybrat?
Hlavním rozcestníkem při výběru kokosového oleje je volba mezi tím panenským a rafinovaným. Záleží přitom na požadovaných vlastnostech.
Za studena lisovaný panenský kokosový olej si zachovává veškeré zdraví prospěšné živiny. Chutná lehce nasládle a intenzivně voní po kokosu. Pomyslnou třešničkou na dortu pak může být jeho biokvalita, která zaručuje absenci škodlivých chemikálií běžně používaných v konvenčním zemědělství.
TIP: Patříte ke skalním fanouškům kokosu? Vyberte si ze široké nabídky kokosových produktů na našem e-shopu.
Rafinovaný kokosový olej se naopak „čistí“ za vysokých teplot. Prodlouží se tím jeho trvanlivost a zvýší odolnost vůči přepalování – kouřový bod tak stoupne až k 230 °C. Zároveň ale dochází ke ztrátám cenných živin a olej přichází i o svou typickou chuť a vůni.
Jak tedy kokosový olej využít v kuchyni?
Kokosový olej se skvěle hodí do moučníků, sušenek, domácí granoly či sladkých pokrmů typu crumble. A když na něm připravíte palačinky či lívance, získají fajnový exotický šmrnc.
Zpříjemnit umí i výrobu nepečených dezertů, náplní a polev. Kokosový olej totiž při nižší než pokojové teplotě tuhne. V polevách a krémech vám tak po vychlazení udělá skvělou službu.
TIP: Vyzkoušejte naše oblíbené sladké recepty s kokosovým olejem:
Kokosový tuk si ale rozumí i se slanými pokrmy. Do asijských jídel typu kari je vhodná jeho „nevykastrovaná“ aromatická verze, zatímco nad řízkem s kokosovou příchutí by asi zdvihl obočí i Jirka Babica.
V takových případech proto raději sáhněte po dezodorizované rafinované variantě, která poslouží jako náhrada sádla. Se smažením a fritováním to však v zájmu svého zdraví raději moc nepřehánějte.
10 rychlých tipů, co s kokosákem v kuchyni, když není času nazbyt
Kokosový olej můžete použít:
- na smažení lívanců,
- jako tuk do domácí granoly,
- při rozpouštění čokolády na polevu,
- do raw dezertů jako „pojivo“,
- k přípravě asijských pokrmů,
- místo másla/ghee při přípravě zlatého mléka (přírodní protizánětlivý nápoj),
- k dochucení ovesné kaše,
- do „neprůstřelné “ bulletproof kávy (nejlépe ve formě kokosového MCT oleje)
- k přípravě domácího popcornu,
- jako základ zálivky do salátů.
Luxusní péče k sežrání
Kromě kuchyně má kokosový olej své místo také v koupelně. Obzvlášť vhodný je pro citlivou pleť, které umí poskytnout jemnou a laskavou péči. Zklidňuje také pokožku podrážděnou nadměrným opalováním.
Z kokosového oleje si můžete vyrobit i domácí peeling (stačí přidat trochu třtinového cukru či mleté kávy) nebo třeba domácí zubní pastu. Skvěle poslouží také při odličování make-upu, a dokonce prý funguje jako přírodní lubrikant.
Pokud však od kokosového oleje očekáváte hydrataci, vezměte si na pomoc ještě další přírodní asistenty. Hlavně vodu. Kokosák totiž sám o sobě spíše vysušuje, proto ho vždy aplikujte na vlhkou a umytou pokožku.
I v kombinaci s jinými oleji dokáže vykouzlit luxusní a voňavé hýčkání – třeba v podobě výživné masky na konečky vlasů. Jen pozor, olejové kúry byste měli vždy vmasírovat do ještě vlhkých vlasů, pročesat a nechat volně uschnout.
Suma sumárum, kokosový olej je skvělým parťákem, ale v kuchyni ani v koupelně by neměl hrát one man cocconut show. A to je vlastně skvělá zpráva – ke slovu se tak dostává pestrost, která je spolehlivou prevencí nudy.