celkový čas cca 4 hodiny
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 140 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 polévkovou lžíci lněných semínek
- 80 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
- 150 ml kokosového oleje
- 60 ml aquafaby
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1 lžičku jablečného octa
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 g moučkového cukru
Na kaštanovou náplň:
- 200–250 g kaštanového pyré
- 150 g kokosové smetany nebo rostlinné šlehačky
Na ozdobu rolády:
- 70 % vegan čokoláda
- oblíbené oříšky na posypání
Postup
Smícháme všechny suché ingredience v misce a mícháme, dokud se nespojí.
Přidáme kokosový olej, mléko, vanilkový extrakt a jablečný ocet a dobře promícháme pomocí ručního mixéru.
Vyšleháme si aquafabu a jemně ji vmícháme do těsta. Měla by se dokonale spojit se směsí. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 170 °C 12–15 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme piškot asi 3 minutky vychladnout. Mezitím si poprášíme kuchyňskou utěrku moučkovým cukrem (to aby se nám roláda nepřilepila).
Těsto z plechu vyklopíme na utěrku a stáhneme z něj pečicí papír. Pak jej opatrně zarolujeme a necháme roládu alespoň 1 hodinu vychladnout.
Mezitím si připravíme nádivku. Kaštanové pyré, kokosovou smetanu nebo šlehačku utřeme v misce do hladka.
Až směs vychladne, rozvineme piškotové těsto tak, aby bylo úplně ploché. Jednu polovinu kaštanového pyré pomocí stěrky rozetřeme rovnoměrně do tenké vrstvy po celém povrchu. Opatrně zavineme roládu do pevné spirály.
Položíme roládu na talíř či podnos a dáme ztuhnout do lednice minimálně na 1–2 hodiny. Potom stěrkou rozetřeme druhou část nádivky do rovnoměrné hladké vrstvy na vnější stranu. Roládu dáme opět vychladit.
Na závěr ji polijeme čokoládovou polevou – na rozpuštění 100 gramů hořké čokolády budete potřebovat 100 gramů rostlinné smetany a lžičku rostlinného oleje (třeba kokosového). Na závěr roládu posypeme oblíbenými oříšky.
Dobrou chuť'!
Pokud nevíte, jak správně rozpustit čokoládu, mrkněte na přeledný fotonávod!
Recept a foto: @ivka_veggierecipes