30 minut + 4 hodiny tuhnutí
8 porcí
Co budete potřebovat na lotuskový cheesecake?
Na základní vrstvu:
- 160 g sušenek Lotus
- 60 g rostlinného másla
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo dle potřeby)
Na krémovou vrstvu:
- 180 g kešu oříšků
- 2 plechovky kokosového mléka
- 3 polévkové lžíce lotus pomazánky
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
Na ozdobu:
- lotus pomazánku
- kokosový olej
- kousky kešu nebo jiných oříšků
Postup přípravy
Den předem
Kešu oříšky si přes noc namočíme do vody. Díky tomu se budou lépe mixovat, vzniklá pasta bude jemnější a její chuť výraznější.
V den (ne)pečení
Do mixéru nebo kuchyňského robota vložíme lotus sušenky a rozmixujeme. Vysypeme je do misky a přidáme rozpuštěné rostlinné máslo a kokosový olej. Mícháme, dokud směs nedrží pohromadě.
Dortovou formu vysteleme papírem na pečení a dovnitř natlačíme směs sušenek. Bude tvořit základ lotuskového cheesecaku. Vtlačit hmotu můžete lžící, nebo si pomozte skleničkou. Poté základ vložíme odležet do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Namočené kešu scedíme a dáme do mixéru (či robota). Přidáme (pouze!) hustou část z kokosového mléka, lotus pomazánku a rozpuštěný kokosový olej. Mixujeme na nejvyšší stupeň zhruba 5 minut, dokud nebude krém úplně hladký.
Náplň nalijeme do formy, uhladíme a vložíme do lednice alespoň na 4 hodiny, aby lotuskový cheesecake dokonale ztuhnul.
Jdeme podávat!
Cheesecake vytáhneme z ledničky, posypeme rozdrobenými lotus sušenkami a oříšky, případně můžeme připravit polevu z lotus pomazánky a rozpuštěného kokosového oleje. Na závěr posypeme nasekanými kešu oříšky a pak už jen koukáme, jak se strávníci olizují až za ušima! Dobrou chuť.
Recept a foto: @ivka_veggierecipes