Hořká 47% čokoláda jemně mletá

729 Kč 634 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Jsem jemně nastrouhaná hořká čokoláda. Vykouzlíš se mnou lahodný horký nápoj a využiješ mě i k posypání jakékoliv dobroty. Jsem lehce sladká, krásné hořká a voním přímo nebesky. Zkrátka belgická kvalita.

          • intenzivní plná chuť
          • horká čokoláda bez hrudek
          • vhodná pro vegany

Detailní informace

1kg
Skladem
729 Kč
634 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Hořká 47% čokoláda jemně mletá

Informace a výživové hodnoty 

Horká čokoláda jako z kavárny? Klidně i u vás doma! Máme pro vás hořkou, jemně strouhanou belgickou čokoládu v praktickém balení pro celou rodinu. K vykouzlení jemného nápoje vám stačí smíchat čokoládu s horkým mlékem. A kdo si rád přidá šlehačku, může jí mletou čokoládou posypat. To je teprve slast! 

Kakaové boby, použité na výrobu, jsou dováženy ze západní Afriky, kde nákupem podporujeme tamní farmáře, aby měli lepší pracovní i životní podmínky. Boby následně putují do Belgie, kde jsou zpracovány v jedné z nejznámějších a nejlepších továren na čokoládu. Ve výsledku se můžeme těšit z plné nepřeslazené čokoládové chuti a sametově jemného prášku. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?

 

vyroba-cokolady

 

Použití

Do 200 mililitrů horkého mléka přidejte 1,5 až 2 odměrky čokoládového prášku a důkladně promíchejte. Vznikne vám jemný horký nápoj. Horká čokoláda bude ještě lepší s domácí šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami. Pro zajímavou obměnu můžete při přípravě zkusit přidat špetku chili, nebo lžičku prášku z lyofilizovaných malin. 

Čokoláda je určena primárně pro přípravu horkých nápojů, nicméně kouzlit s ní můžete i při pečení. Přidejte ji do krému, koláče nebo ji využijte jako posypku dezertu či teplé ranní kaše – její sladká, plná chuť vás ohromí v jakémkoli skupenství.

 

5 věcí, které jste o surovině nevěděli

  1. Z jednoho kilogramu čokoládového prášku je možné vyrobit 4–6 litrů nápoje.
  2. V každé dóze je odměrka pro snadnější přípravu horké čokolády.
  3. Šálek denně zajistí dostatečný přísun kakaových flavanolů.
  4. Hořká čokoláda působí jako přírodní antioxidant.
  5. Aby mohla být hořká čokoláda považována za hořkou, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny.
 
Poznámka nákupčího

„Proč sáhnout po práškové čokoládě místo kakaa? Čokoláda má krásně silnou chuť bez hořké nebo kyselé pachuti kakaa. Jemný prášek, který na rozdíl od kakaa nehrudkovatí, se snadno vmíchá do tekutiny, či do těsta nebo kaše, a produkt tak nabude plnou a výraznou chuť čokolády během sekundy. Kakaové boby na výrobu této čokolády pocházejí ze států západní Afriky, kde se pěstují v tzv. udržitelném zemědělství. Toto hospodaření umožňuje pěstovat plodiny bez poškození půdy a okolní přírody, čehož si na každém takovém produktu cením.“

 

horka-bila-cokolada-poznamka

 

Jak se zpracovávají kakaové boby?

V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, másloprášek nebo čokoláda.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energie 2045 kJ / 489 kcal
Tuky 26,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny 15,7 g
Sacharidy 50,9 g
z toho cukry 47,7 g
Vláknina 10,2 g
Bílkoviny 6,8 g
Sůl 0,01 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápník 37,8 mg
Železo 16,06 mg
Hořčík 136,3 mg
Fosfor 216 mg
Draslík 599,5 mg
Sodík 5,8 mg

 

 

Základní specifikace
Složení 47 % kakaová hmota, 47,5 % cukr, 5,5 % kakaový prášek se sníženým obsahem tuku
Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením.
Může obsahovat stopy mléka.
Země původu Belgie
Trvanlivost 3-8 měsíců
Skladování do 22 °C s vlhkostí vzduchu do 40 %,
chraňte před přímým slunečním zářením
Balení dóza
Velikost 1 kg
Úprava prášek
Obchodní třída nespecifikované
Odrůda nespecifikované

  

jak-se-vyrabi-cokolada 

Doplňkové parametry

Kategorie: Čokoláda a kakao
Základní specifikace: #oddelovac#
Složení: cukr 47,5 %, kakaová hmota 47 %, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 5,5 %
Alergeny: Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy mléka.
Země původu: Francie
Trvanlivost: 3–8 měsíců
Skladování: do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením
Balení: kovová tuba
Typ sušení: -
Velikost: -
Úprava: prášek
Obchodní třída: -
Odrůda: -
Makroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Energetická hodnota: 2045 kJ / 489 kcal
Tuky: 26,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 15,7 g
Sacharidy: 50,9 g
z toho cukry: 47,7 g
Vláknina: 10,2 g
Bílkoviny: 6,8 g
Sůl: 0,01 g
Mikroživiny ve 100 g: #oddelovac#
Vápník: 37,8 mg
Železo: 16,06 mg
Hořčík: 136,3 mg
Fosfor: 216 mg
Draslík: 599,5 mg
Sodík: 5,8 mg
Zinek: 1,9 mg
Měď: -
Selen: -
Vitamín C: 0 mg
Vitamín B6: 0,058 mg

Příprava horké čokolády

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: