Shop roku 2024 - Hlasování

🍓 20 % sleva na ovoce sušené mrazem 👉 kód: KRUPNITO20 🍍 Doprava ZDARMA nad 1299 Kč. 

Mrkvový dort

v úterý 3. 11. | 11429x přečteno


Už vás zebe v kostech z pochmurného počasí a deštivých dnů? Hodil by se nějaký výrazný, kořeněný dort na zlepšení nálady, co říkáte? Máme pro Vás připravený recept na mrkvový dort plný skořice a ořechů, který navíc upečete bez vážení! Že jste o dortu z mrkve ještě neslyšeli? Přihoďte v obchodě do košíku mrkev navíc a uvidíte, že piškot díky ní bude krásně šťavnatý a jemný. Z vůně čerstvě upečeného mrkvového dortu se budou sbíhat sliny i sousedům!

Sdílet



Mrkvový dort

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek třtinového nebo kokosového cukru
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice nebo 20 kapek skořicového extraktu
  • ¾ hrnku kokosového oleje
  • 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nasekaných vlaššských ořechů
  • na provonění: 5 kapek extraktu z pomerančové kůry

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • kůra a šťáva z limetky, podle chuti

Postup

Než začneme, předehřejeme si troubu na 175 °C. Nejprve smícháme všechny sypké ingredience. Vajíčka vyšleháme s cukrem a postupně je spojíme se sypkou směsí. Vmícháme ¾ šálku kokosového oleje, jemně nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy – část ořechů si necháme na pozdější zdobení.

Připravené těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme přibližně 60 minut. Jestli je dort hotový, zjistíme s pomocí špejle, kterou zapíchneme do středu –  pokud je po vytažení suchá, máme hotovo. Piškot necháme vychladnout.

Zatímco nám korpus chladne, připravíme si krém. Rozmícháme mascarpone s cukrem a limetkovou kůrou do hladké konzistence, šťávu z limetky přidáváme podle chuti. Chuť krému by měla být sladká, ale zároveň osvěžující a lehce nakyslá po limetce.

Po vychladnutí piškot vyklopíme z formy a podélně rozřízneme. Spodní patro potřeme silnou vrstvou krému a zase obě poloviny spojíme. Zbytek krému využijeme na strany a vršek dortu. Na ozdobu použijeme odložené vlašáky, ale parádu udělají i pekanové ořechy, mrkev nebo jablíčko.

Dort je nejlepší čerstvý a s dobrým čajem nebo kávou zahřeje na duši i v tom nejdeštivějším dnu! Tak rychle na něj, než zmizí poslední kousek!

mrkvový dort na lžičce

Tip pro gurmány!

Pokud chcete krém dortu ještě lepší, přidejte k mascarpone dvě lžíce mandlové nebo kešu pasty. Vznikne krásně jemný a svěží krém s oříškovými tóny!


Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?