Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 hrnek třtinového nebo kokosového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice nebo 20 kapek skořicového extraktu
- ¾ hrnku kokosového oleje
- 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve
- 1 hrnek nasekaných vlaššských ořechů
- na provonění: 5 kapek extraktu z pomerančové kůry
Na krém:
- 500 g mascarpone
- ½ hrnku moučkového cukru
- kůra a šťáva z limetky, podle chuti
Postup
Než začneme, předehřejeme si troubu na 175 °C. Nejprve smícháme všechny sypké ingredience. Vajíčka vyšleháme s cukrem a postupně je spojíme se sypkou směsí. Vmícháme ¾ šálku kokosového oleje, jemně nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy – část ořechů si necháme na pozdější zdobení.
Připravené těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme přibližně 60 minut. Jestli je dort hotový, zjistíme s pomocí špejle, kterou zapíchneme do středu – pokud je po vytažení suchá, máme hotovo. Piškot necháme vychladnout.
Zatímco nám korpus chladne, připravíme si krém. Rozmícháme mascarpone s cukrem a limetkovou kůrou do hladké konzistence, šťávu z limetky přidáváme podle chuti. Chuť krému by měla být sladká, ale zároveň osvěžující a lehce nakyslá po limetce.
Po vychladnutí piškot vyklopíme z formy a podélně rozřízneme. Spodní patro potřeme silnou vrstvou krému a zase obě poloviny spojíme. Zbytek krému využijeme na strany a vršek dortu. Na ozdobu použijeme odložené vlašáky, ale parádu udělají i pekanové ořechy, mrkev nebo jablíčko.
Dort je nejlepší čerstvý a s dobrým čajem nebo kávou zahřeje na duši i v tom nejdeštivějším dnu! Tak rychle na něj, než zmizí poslední kousek!
Tip pro gurmány!
Pokud chcete krém dortu ještě lepší, přidejte k mascarpone dvě lžíce mandlové nebo kešu pasty. Vznikne krásně jemný a svěží krém s oříškovými tóny!