Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Jak poznat kvalitní skořici

ve středu 19. 5. | 283x přečteno | 4 minuty čtení


Skořice je od pradávna ceněným kořením, bez kterého se neobejde spousta receptů napříč kuchyněmi z celého světa. A není se čemu divit – k jedinečné chuti a vůni nesmíme zapomenout přičíst zdraví prospěšné látky, které skořice obsahuje. Druhů skořice ovšem existuje víc a liší se vlastnostmi i složením. V tomto článku vám poradíme, jak poznáte pravou skořici. Ta je totiž nejchutnější, nejvoňavější a především nejzdravější.

Sdílet



Jak poznat kvalitní skořici

Co se v článku dozvíte?

Jak poznat tu pravou

Co to vlastně skořice je? Jedná se o sušenou kůru stálezeleného exotického stromu skořicovníku. Tato kůra se během sušení balí do typických svitků, které mohou být následně ještě zpracovány na prášek, extrakt nebo třeba olej. Odrůd skořicovníku je ale hned několik, a stejně tak je i několik druhů voňavého koření. Nejdůležitější je rozlišovat mezi skořicí pravou a těmi ostatními.

Nepravá skořice

Na pultech českých obchodů se ve většině případů setkáte se skořicí cassia, která se nejčastěji pěstuje v Číně, Indonésii, Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie. U skořice cassia se sklízí celá vrchní kůra skořicovníku. Během tohoto procesu dochází často ke snižování kvality koření, protože se spolu s vrchní kůrou často zpracovává i její nehodnotná část a kousky dřeva. Chuť skořice cassia je ostřejší a štiplavější, svitky jsou tmavě hnědé a na dotek tvrdé. Mají tvar dutých jednovrstvých rourek. Pokud je ovšem koření namleté, bývá poměrně těžké druhy od pohledu rozeznat.

Pravá skořice

Když se řekne pravá skořice, máme na mysli koření pocházející ze skořicovníku cejlonského (cinnamomum zeylonicum). Kromě chuťových a aromatických vlastností spočívá rozdíl mezi pravou a nepravou skořicí ve způsobu sklizně. U cejlonské skořice se zpracovává pouze velmi tenká vrstva vnitřní kůry. Nejdříve je tedy nutné precizně oškrábat vrchní část kůry až do míst, kde se nachází její zhruba 1 mm silná primární vrstva. Právě ta se následně sklízí a balí do jednotlivých vřeten, která jsou zarolovaná podobně jako ubalený doutník. Tyto tyčinky jsou oproti ostatním druhům skořice velmi křehké a snadno je rozdrtíte mezi prsty. Pravá skořice se liší i světlejší barvou. Vzhled ale není to jediné, co obě skořice odlišuje. Cejlonská skořice má opravdu delikátní chuť, je nasládlá, jemná a doplňuje ji jedinečné aroma, které nesmí chybět v mnoha pokrmech či nápojích.

Srovnání skořice
Jak poznat tu pravou skořici? Stačí se řídit jednoduchými signály.

Nenechte se v obchodě nachytat

Hledání pravé skořice na pultech obchodů může být poměrně náročný úkol. Mnohdy vám v tom nepomůžou ani údaje na obalu, kde často vyčtete maximálně zemi původu. Pravá skořice pochází jen a pouze ze skořicovníku cejlonského. Může se tedy klidně stát, že na balení bude jako země původu uveden Cejlon, ale koření bude pocházet z jiné odrůdy skořicovníku. Nenechte se zmást ani obrázky na obalech, které kolikrát neodpovídají realitě a jsou pouze ilustrační. Jistým vodítkem pro vás může být cena – ta je totiž u pravé skořice výrazně vyšší.

Pokud potřebujete koření v mleté podobě a nejste si jistí původem, kupte celé tyčinky a ty si doma namelte. Nebo si jednoduše vyberte cejlonskou mletou skořici přímo ve Světě plodů – je pravá, voní a chutná přímo božsky. A navíc je v bio kvalitě!

Cejlonská skořice
Cejlonská skořice ze Světa plodů je jemně namletá, a navíc v BIO kvalitě.

Pozor na kumarin

Odlišnosti v chuti, vůni či struktuře nejsou zdaleka jedinou příčinou, proč byste měli v kuchyni preferovat pravou skořici. Hlavním důvodem je obsah látky jménem kumarin. Tento přírodní toxin spojují vědecké výzkumy s negativními dopady na játra, srážlivost krve, závratěmi či bolestmi hlavy. Množství kumarinu v jednotlivých druzích skořice se přitom výrazně liší. Pouze pravá cejlonská skořice této látky obsahuje jen nízké množství, ostatní druhy mají naopak hladinu kumarinu vysokou. Denní příjem kumarinu by neměl být vyšší než 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.

tabulka srovnání skořice
Denní příjem kumarinu by neměl být vyšší než 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.

Obsahu kumarinu ve skořici na pultech českých obchodů se věnovala studie porovnávající 60 vzorků od 12 značek. Výsledkem analýzy bylo, že hladina kumarinu v koření pocházejícího z Indonésie, Indie a Vietnamu (nebo v produktech bez uvedené země původu) byla v rozmezí od 2,650 g/kg do 7,017 g/kg. Oproti tomu jediný zkoumaný vzorek pravé skořice z Cejlonu neobsahoval kumarin žádný.

Až budete příště vybírat skořici, už budete vědět, která je ta nejlepší! Nejen, že božsky chutná a provoní váš dům hřejivě jemnou vůní, navíc se nemusíte bát si s ní život pořádně okořenit! Pravá skořice má totiž hned několik přínosů pro vaše zdraví! Je prospěšná pro srdce, zklidňuje mysl a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Tak kam si ji přidáte jako první?

Načítám

Zdroj dat

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?