Co se v článku dozvíte?
Kořeny hledejte u aboriginců
Makadamové ořechy rostou na stromě nazývaném makadamie celolistá. Ta má svůj původ v Austrálii, kde její bohatství znali před příchodem kolonizátorů i původní obyvatelé – aboriginci. Ti strom i jeho lahodné ořechy nazývali Kindal Kindal.
Jak se z toho vývojem jazyka stalo slovo makadam? Nijak. Makadam i makadamie jsou uměle vytvořená botanická pojmenování. Přišli s nimi botanikové Ferdinand Von Mueller a Walter Hill, kteří stromu dali jméno po skotském vědci Johnu Macadamovi.
Makadamie jsou celoročně zelené stromy, které mají asi sedm druhů, z nichž však jen dva – makadamie celolistá a makadamie tetraphylla, plodí makadamové ořechy. Ostatní druhy mají semena hořká a nepoživatelná.
Makadamie kromě Austrálie rostou a plodí i v Jihoafrické republice, Keni nebo na Havaji. V závislosti na odrůdě a klimatických podmínkách dokáže jeden strom vyprodukovat i 100 kilogramů makadamových ořechů! Než však stromy začnou pořádně plodit, trvá to klidně i 7 let.
Jak vypadají makadamy na stromě?
Stromy mohou mít výšku od dvou do osmnácti metrů, a když kvetou, je to zajímavá podívaná. Mohou za to drobné smetanově bílé nebo krémové květy poskládané v dlouhých úzkých hroznovitých květenstvích. Stromy na severní polokouli kvetou od března do května, na jižní pak od konce srpna do září.
Po odkvětu se na dlouhých větvičkách usadí zárodky pozdějších ořechů. Proces je podobný, jaký známe z našich zahrad u vlašských ořechů. Vyzrávání makadamů trvá přibližně 5–7 měsíců a je velmi postupné.
Samotné ořechy – botanicky ale vlastně semínka, jsou uschované v tvrdé skořápce a ještě obalené v kožovitém zeleném obalu. Všechny slupky a skořápky makadamů jsou krásně kulaté, takže na stromě vypadají trošku jako zelené dužnaté bobulky.
Předlouhý sběr
Při dozrávání se na rozdíl od vlašských nebo pekanových ořechů zelené oplodí makadamových ořechů neotevírá úplně. Pouze hnědne a praská. Proto pěstitelé často nedokážou úplně s jistotou odhadnout, které makadamy jsou už zralé a které nikoliv. A tak se čeká. Na co? Až jim spadnou z nebe až do klína!
Když ořechy samovolně spadnou na zem pod strom, sbírají se pomocí strojů s velkými kartáči. Sběr ale není jednorázová záležitost! Vzhledem k tomu, že se poměrně často překrývá doba kvetení a doba zrání makadamů, musí pěstitelé provádět sběr kontinuálně – klidně i půl roku! V posledních letech se sice pěstitelé po vzoru svých kolegů z pistáciových sadů uchylují i k třesení stromy za účelem sklizně, nechat dozrálé makadamy spadnout na zem se ale zdá být stále bezpečnější pro zdraví kořenů i kmenů stromů makadamie.
Pryč se všemi slupkami!
U makadamových ořechů to však vleklým sběrem nekončí. Teprve až mají pěstitelé ořechy hezky pod střechou, začíná ta pravá cesta k pokladu. Nejprve se z ořechů musí odstranit zelená (respektive v té době už hnědá) kožovitá slupka. Pod slupkou se ukrývá tvrdá dřevnatá skořápka. V ní se ořechy na slunci ještě suší, aby se z nich odstranila vlhkost, která by byla živnou půdou pro bakterie nebo případné plísně.
S obyčejným louskáčkem na makadamy nechoďte
Vysušené makadamy pak putují na speciální nářezovou pilu. Jejich skořápka je totiž velmi tvrdá a oříšek uvnitř vyplňuje téměř celý prostor, a tak by se snadno stalo, že by se při manipulaci poškodil. S louskáčkem byste tak u makadamů nejspíše nepochodili.
A proč musí být při odstraňování skořápky makadamů tak opatrní? Jde o obchodní třídy! Ta nejvyšší – obchodní třída 0, totiž musí obsahovat v balení více než 95 % celých nepoškozených jader. Jak se makadamy dělí do obchodních tříd, jsme pro vás podrobně zjistili zde.
Nejkulaťoulinkatější dobrota na světě
Po roztřízení putují makadamy buď přímo na pulty obchodů, kde si je můžete vychutnat v celé jejich smetanové kráse, nebo jedou dělat parádu mezi cukráře a pekaře. Díky vysokému obsahu zdravých tuků z nich máme báječnou, dokonale jemnou makadamiovou pastu, kterou pro nás zpracovává česká značka Lepé. Přidat si ji můžete do ranního jogurtu s granolou, ovesné kaše nebo na palačinky!
Stejně jako ostatní ořechy, i makadamy se dají opražit naslano – s kořením nebo bez něj. Nám ale přišlo nefér přebít jejich dokonalou chuť něčím navíc, a tak je nabízíme k uzobávání v celé jejich přirozené kráse, a to hned ve dvou nejvyšších obchodních třídách. Sáhnete po nejlepších na trhu nebo jich radši chcete mít v dlani o trošku víc?
Ať už si makadamie vychutnáváte v jakékoliv podobě, pamatujte, že mají největší podíl tuku ze všech ořechů. Pro jejich jemnou chuť jim to ale jsme ochotní ve Světě plodů odpustit. Protože co bychom si bez nich počali? A pro nerozhodnuté jsme je přimíchali i do našeho MYXu Exclusivka, kde perfektně křupou vedle kešu, raw mandlí, lískáčů, pistácií, para ořechů a pekanů. Tak co, vezmete si je s sebou na výlet, nebo neodoláte a slupnete je ještě doma? A víte o makadamech nějaké zajímavosti? My ano!