Chystáme pro vás nový web! V neděli 19. 9. od 12:00 proto nepřijímáme objednávky. Od pondělního rána už ale budete moci objednávat v novém.

10 zajímavostí o makadamech

 

Jedna z nejluxusnějších surovin na trhu, která si získá každý mlsný jazýček. Křupavý, máslový, jemný, s vůní připomínající čerstvě upečený dort. Zároveň ale plný výrazné smetanové chuti. Představujeme vám makadamový ořech. Pojďte se makadamu podívat pod skořápku na 10 zajímavostí, které jste o něm nejspíš nevěděli! 

 ikona-hod-ok 8 minut čtení      ikona-klend-ok  5. 8. 2021
makadamy
 

1. Zdroj energie aboriginců

Makadamové ořechy se objevily již před 60 tisíci lety na východě Austrálie. Už australští domorodci si byli vědomi jejich jedinečnosti a ořechů si cenili natolik, že je využívali například jako speciální dary při ceremoniích a obchodovali s nimi mezi dalšími kmeny. Rozhodně to nebyla běžně dostupná potravina!

Makadamie celolistá, na které tyto kulaté poklady rostou, dosahuje po 10–15 letech výšky klidně až 12 metrů. Makadamií je několik druhů, ale jen dvě plodí jedlé oříšky. A právě makadamie celolistá (macadamia integrifolia) je k pěstování a sklizni nejvhodnější.

 

2. Květy a plody zároveň? Na makadamii nic nevídaného

Přirozené prostředí je pro makadamy tropický deštný les. Vlivem jejich kácení se ale makadamie, podobně jako spousta dalších rostlinných i živočišných druhů, stává ohroženou. 

První bílé květy se na severní polokouli začnou objevovat v březnu, na jižní polokouli ke konci srpna. O opylování se starají nám dobře známé včelky. A že mají co na práci. V době největšího rozkvětu jsou na jednom stromě tisíce drobných kvítků poskládané do dlouhých hroznů. Věděli jste, že na Havaji se dokonce prodává jednodruhový med přímo od včel, které opylují makadamiové sady? Je světlý a po chuti prý jemně ořechový. Až budete někdy na Havaji, zkuste ho a dejte nám vědět! 

Doba kvetení makadamií je poměrně dlouhá, stejně jako doba dozrávání, a tak se může stát, že na jednom stromě uvidíte vykvétat první květy nového cyklu a zaráz ještě spatříte neopadané nedozrálé ořechy minulého roku. To je jen jedna z mnoha věcí, která ztěžuje pěstitelům makadamů život.

 

makadamie-kveteni

 Květy makadamie jsou uspořádané do dlouhých hroznovitých květenství.
 

3. Tvrdá obrana před záškodníky i pěstiteli

Protože makadamy dozrávají postupně, musí se i postupně sklízet. Sběr tak probíhá kontinuálně. Je totiž složité odhadnout, kdy jsou oříšky dokonale dozrálé. Může za to jejich tvrdá skořápka, která je ještě obalená v zeleném oplodí. To se v době dozrávání sice mění do hněda a lehce praská, ale ani to často k rozpoznání nestačí. Pěstitelé nechtějí zajíce v pytli!

Skutečně zralý je makadam tehdy, až samovolně spadne na zem. A až tehdy ho sklízí! Nemusíte se ale bát, že by se mu při pádu z výšky něco stalo – je to tvrďák! Kulatá skořápka je tak pevná, že na ni dokonce nestačí obyčejné louskáčky a musí se používat speciální nářezové pily, zvlášť pokud chcete vyloupnout celý oříšek bez poškození.

Pro domácí použití jsou pak lokálně k sehnání i speciální louskáčky na makadamy. Jednu výhodu tvrdá skořápka ale přeci jen má. Všechny tyto vrstvy slouží jako dokonalá ochrana před škůdci a mikroby. Některým jedlíkům ze zvířecí říše se ale makadamové ořechy stejně neubrání – papoušek ara hyacintový, největší papoušek schopný letu, má tak silný zobák, že dokáže rozbít nejen skořápku kokosového ořechu, ale i makadam. 

 

ara-papousek

Jen málo zvířat dokáže rozlousknout skořápku makadamů. Papoušek ara je jedním z nich.
 

4. Dva makadamy a dva M(a)cAdamové

Až vám bude někdo tvrdit, že bude stavět makadamovou cestu, neklepejte si na čelo. Opravdu nebudete jezdit po oříšcích. A až pro makadamy pošlete svůj protějšek, ujistěte se, že dojde do Světa plodů a ne do stavebnin. Makadam je totiž také označení pro stavební materiál – štěrk a hrubé kamenivo, které se používá jako výztuž pod zátěžové plochy. 

Žádnou podobnost ale nehledejte. Makadam (stavební materiál) je pojmenovaný podle významného stavebního inženýra McAdama, který vynalezl a poprvé aplikoval technologický postup stavby silnic právě s pomocí udusání hrubého štěrku, později po něm pojmenovaného. Oříškům byl rodový název macadamia dán na počest vědce a doktora Macadama, makadamového nadšence a významného chemika 19. století, přítele jednoho z prvních botaniků, kteří strom popsali.

Matoucí může být, že oba významní pánové, jak McAdam, tak Macadam, pocházeli ze Skotska a jmenovali se John. 

 

5. Queenslandský poklad

Pokud nejste zběhlí v zeměpise, napovíme, že Queensland je jeden ze spolkových států v Austrálii. Leží na severovýchodě země, největší část obyvatel žije v hlavním městě – Brisbane a kolem jeho pobřeží se vine úchvatný Velký bariérový útes.  

A proč o tom mluvíme? Makadamům se totiž také říká queenslandské ořechy. V angličtině se setkáte s označením queensland nut. Je to proto, že původně z této oblasti Austrálie pocházejí.

Aboriginci jim říkali Kindal Kindal a nám známý botanický název dostaly makadamové ořechy až v 50. letech 19. století. U místních můžete slyšet i označení jako bopple nebo bauple nut, ve světě makadamům říkají i Hawaii nut. To proto, že na Havaji se jako první rozmohlo komerční pěstování této kulaté pochoutky. 

 

zajimava-fakta-o-makadamech

Makadamům se ve světě říká také queenslanské nebo havajské ořechy.
 

6. Víc než kdy dřív

Makadamové ořechy zažívají doslova raketový nárust na popularitě. Za posledních 10 let se produkce zvedla téměř o 50 %! Ačkoliv pocházejí z Austrálie a tamní lidé si je velmi hýčkají, světový žebříček v produkci v posledních letech vede Jihoafrická republika. Ta zabírá 27% podíl na celosvětové produkci, za ní se stále drží Austrálie s 22 %. Co se týče celkového množství, za takovými mandlemi ještě zaostávají o pořádný kus – tvoří jen něco málo přes 1 % celkového objemu obchodovaných ořechů! Podle statistik bylo za rok 2019/2020 vyprodukováno celkově 60 tisíc tun makadamových ořechů, mandlí se přitom do celosvětového obchodu dostalo přes 1,3 milionu tun

Pro export se makadamy pěstují i v Keni, Číně, v USA (především na Havaji), Guatemale, Brazílii či Vietnamu. Co mají tyhle země společné? Je v nich ideální podnebí pro pěstování makadamií. Ty totiž potřebují teplo, výživnou půdu a dostatečnou závlahu. Není se čemu divit, vždyť se narodily v pralese!

 

jak-rostou-makadamy

Makadamy pro svůj růst potřebují dostatek tepla a vláhy.
 

7. Nejdražší ořechy na světě

Je tomu tak. Makadamové ořechy jsou jedny z nejdražších ořechů na trhu – bývají klidně i 5× dražší než mandle. Je to hlavně tím, jak časově náročné je jejich pěstování a kolik úsilí musí pěstitelé vynaložit, než se vůbec dostanou k čisté surovině. 

Makadamie začínají plodit až po 7 letech od vysazení a většího množství ořechů se dočkáme klidně až po 10 letech! Nejvyšší třída je také poměrně technologicky náročná na získání. Podle standardů obsahuje alespoň 95 % celých jader, což při pevnosti skořápky a zároveň velikosti ořechu staví pěstitele před nelehký úkol. Jak z nich dostat to nejlepší?

Naštěstí vy nic takového řešit nemusíte. Ty nejkulatější makadamy na trhu jsme našli za vás. Ochutnáte je rovnou, nebo si je budete potajnu vybírat z naší Exclusivky? Protože kam jinam by patřili tito exkluzivní obři?

 

makadamy-premium

Ve Světě plodů jsme ty nejlepší makadamy na trhu našli za vás!
 

8. Oxidace u nich nemá šanci

Věděli jste, že makadamový oříšek je nejtučnější ze všech? Ve 100 gramech makadamů najdete 76 gramů tuku, to už je pořádná porce. Do nízkokalorické diety se tedy moc nehodí, ve vyváženém jídelníčku se jich ale nemusíte bát. Na rozdíl od tučných jídel mají totiž jednu výhodu. Obsahují zdravé tuky – hlavně mononenasycené mastné kyseliny.  Polynenasycených mastných kyselin v nich najdete jen minimum. 

K čemu to vám to je? Díky takto nízkému obsahu těchto polynenasycených tuků jsou totiž nejméně náchylné ke žluknutí. Na druhém konci tohoto pomyslného žebříčku si hoví vlašáky. Chcete se o žluknutí dozvědět víc? Připravili jsme pro vás přehledný článek

 

cz-tabulka-tuky-orechy-zluknuti


 Tabulka uvádí přibližný obsah tuku v surovině a vzájemný podíl nasycených, mononenasycených

a polynenasycených mastných kyselin. Zdroj

 

9. Blahodárné účinky pro pleť

Podobně jako z jiných druhů tučných surovin, i z makadamů se vyrábí olej. Na rozdíl od olejů z běžnějších semínek a ořechů, makadamový olej většinou neslouží ke konzumaci. Není to proto, že by to nešlo, překážkou bývá spíše jeho vysoká cena. Do salátů a na smažení tak raději využijte jiné oleje.

V kosmetice ale dostane vaše pleť z jeho kapek maximum. Stoprocentní makadamiový olejíček krásně zvláčňuje pokožku a díky obsahu palmitoolejové kyseliny napomáhá udržovat její pružnost a vitalitu. V kombinaci s dalšími přírodními esenciálními olejíčky je skvělý jako základ pro masážní oleje

 

makadamove-maslo

Z makadamií se vyrábí dokonale jemná ořechová pasta.
 

10. Makadamy na tisíc způsobů

Nejdřív to příjemně křupne a pak se vám v puse rozlije dokonale skladká smetanová chuť. Že byste to taky chtěli zažít? Řešení naštěstí existuje. Ve Světě plodů si vyberete ze dvou nejvyšších obchodních tříd – nula a jedna, nebo si makadamy dopřejete rovnou jako ořechovou pastu. 

Makadamiová pasta je slaďoučká a jemná stejně jako oříšky vcelku, a přitom do ní nikdo po cestě nevpašoval ani gram cukru navíc! Přidat ji můžete na palačinky nebo do jogurtu, záleží jak vám to nejvíc chutná.

Makadamové ořechy mají rádi i profesionální cukráři. Jsou to totiž nejkulaťoulinkatější ořechy, které dokonale dozdobí každý dezert. Tak se jim vyrovnejte a místo marcipánových kuliček příště ozdobte svůj výtvor jako pravý profesionál!

 

 

logo_small