Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Složení čokolád pod drobnohledem: Emulgátor E476

v pondělí 4. 9. | 2624x přečteno | 2 minuty čtení


Ne všechna „éčka“ jsou důvodem k panice. Mnohá z nich naopak udržují kvalitu potravin i požitek z ní plynoucí. Řeč je třeba o emulgátoru E476 (polyglycerol-polyricin-oleát), na který můžete narazit ve složení některých čokolád. Přečtěte si, co je zač a jestli je potřeba se ho obávat.

Sdílet



Složení čokolád pod drobnohledem: Emulgátor E476

Co se v článku dozvíte?

E476 – nejlepší parťák čokolády

Polyglycerol-polyricin-oleát neboli E476 je emulgátor, který se získává z mastných kyselin a glycerinu. V potravinářství se používá hlavně při výrobě čokoládových cukrovinek a polev. Spolehlivě totiž dokáže podpořit čokoládu v tom, aby se při výrobě nebo průmyslovém zpracování správně rozpouštěla a dobře se rozlévala. Díky tomu se čokoládové mlsky obejdou bez přídavku dalšího, často nekvalitního a ztuženého tuku.

E476 také pomáhá předcházet vzniku tukového výkvětu – nepopulárního bělavého povlaku na čokoládě, který je sice zdravotně neškodný, ale nevypadá zrovna dvakrát lákavě.

Malý pomocník pro velký požitek

Suma sumárum, emulgátor E476 zlepšuje kvalitu čokolády a její chuťové, vizuální i nutriční vlastnosti. Díky absenci přidaných ztužených tuků si totiž čokoláda zachovává své zdravotní benefity a její milovníci si snáze udrží vyvážený poměr živin v jídelníčku.

E476 se totiž dávkuje jen po kapkách a z celkového množství všech surovin tvoří maximálně 0,1 %. Pokud se tedy čokoládou necpete na kila, bude váš denní příjem polyglycerolu takřka zanedbatelný.

Když ho proto objevíte ve složení vaší oblíbené čokoládové mlsky, není třeba ohrnovat nos. Polyglycerol-polyricin-oleát patří mezi schválené, zdravotně nezávadné látky dlouhodobě používané v potravinářském průmyslu. V EU se kromě čokoládových cukrovinek běžně přidává i do nízkotučných pomazánek a zálivek. Panel EFSA pro potravinářské přídatné látky a látky určené k aromatizaci navíc nedávno potvrdil, že pokud je dodržena čistota vstupních surovin i maximální doporučené množství E476 (25 mg/kg tělesné hmotnosti za den), není důvod k obavám.

Čokoládovky mlsejte bez starostí

V našem sortimentu se s polyglycerolem setkáte jen Čokoládovkách s bílou čokoládou, při jejímž zpracování je obzvlášť náročné zachovat požadované vlastnosti. Suroviny si však pečlivě vybíráme a za jejich nezávadnost dáme ruku do ohně. Dbáme na to, aby pocházely z důvěryhodných zdrojů a případných „éček“ obsahovaly jen nezbytné množství.

Náš dodavatel nám navíc potvrdil, že používá výhradně polyglycerol-polyricin-oleát, který se vyrábí syntézou ricinového oleje. Je tedy zcela rostlinný. Upejpat se proto nemusí ani vegetariáni.

TIP: Nakoukněte, jak to chodí v naší dražovně.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?