45 minut
2 porce
Co budete potřebovat?
Na cheesecake:
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- asi 2 lžíce sladidla (cukr, med, xylitol ...)
- 40 g hladké mouky
- hrst lyofilizovaných borůvek
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání mističek
Na karamelovou polevu:
Jak připravit cheesecake?
Není to žádná věda. V roztomilých malých formičkách (použít můžete zapékací misky nebo třeba formu na muffiny) připravíte porci velkou tak akorát, aby zahnala chuť na něco sladkého.
V letních měsících můžete cheesecake dochutit borůvkami, a pokud zrovna nerostou, vystačíte si i s těmi lyofilizovanými. Ty mají oproti čerstvým borůvkám tu výhodu, že nepouští šťávu.
Pokud ale patříte mezi ty, podle kterých není karamelu nikdy dost, můžete do ricotty přimíchat karamelové kousky, pudr nebo třeba výtečnou karamelovou čokoládu.
Postup
V míse prošleháme ricottu s vejcem. Vmícháme mouku a sladidlo. Na 250 g ricotty ho budete potřebovat asi 2 lžíce, každé sladidlo ale sladí jinak, proto se řiďte chutí. Směs dobře promícháme, aby v těstě nezůstaly hrudky.
Malé zapékací mističky vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a naplníme ricottovým těstem. S každou mističkou pak klepneme o pracovní desku, aby se srovnal povrch těsta a vytlačily se vzduchové bublinky.
Mističky dáme na plech a pečeme při 180 °C 25–30 minut.
Po upečení necháme cheesecake asi 20 minut vychladnout a pak je vyklopíme na talířek.
Ricottu na talířku přelijeme karamelem (návod níže) a ozdobíme ovocem. Pro přelití můžete použít i rozpuštěnou karamelovou čokoládu.
Jak na karamelovou polevu?
Do silnostěnné rozehřáté pánve nasypeme cukr a zahříváme, dokud se nerozpustí. Cukr nemícháme, pánví vždy jen zakroužíme, aby se cukr zahříval rovnoměrně.
Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmícháme máslo. Když se rozpustí, zalijeme karamel horkou smetanou a mícháme na nižším plameni, dokud nebude karamel pěkně hladký, bez kousků. Karamel můžete ochutit rovnou lžičkou soli.
TIP: Pokud si chcete v kuchyni ušetřit práci a nelpíte na tradičních postupech, můžete karamel během chvilky připravit i z karamelových kousků.
Stačí v pánvi nebo hrnci rozehřát smetanu a do té pak vsypat karamelové kousky. Během chvilky vymícháte krásně hladkou karamelovou polevu, která se nepřipaluje a nezůstávají v ní hrudky.
A pokud je pro vás domácí karamel pořád tak trochu strašák, mrkněte na podrobný návod, kde vás přípravou karamelu provedeme krok po kroku:
Jak na domácí karamel? Mrkněte na přehledný fotonávod
Recept a foto: @zdrave_zivena