1. Máj se blíží! Oslavte ho s naší nabídkou 💝 Navíc SLEVA 15 % s kódem: LASKYCAS

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Domácí karamel: jak na něj? Mrkněte na podrobný fotonávod

v sobotu 22. 7. | 21317x přečteno


Recept na oblíbený dezert volá po karamelové polevě a vy nevíte, jak na to? Domácí karamel dělá mnohým z nás vrásky – snadno se připaluje, lepí a za oběť už mu padnul nejeden hrnec. S tím je ale konec. V podrobném fotonávodu společně připravíme karamel krok za krokem bez ztráty na životech. Podíváme se, na co si dát pozor, jak karamel udělat krásně krémový a jak na oblíbený slaný karamel. A pozor! Máme pro vás tajný tip, díky kterému připravíte karamel za půl minutky i v hrníčku.

Sdílet



Domácí karamel: jak na něj? Mrkněte na podrobný fotonávod
5–20 minut
hrníček karamelu
návod

Co se v článku dozvíte?

Domácí karamel levou zadní

Pro mnohé je příprava domácího karamelu tak trochu kovbojka, ale nebojte se – společně si vyjasníme, čemu se při přípravě karamelu vyvarovat a jak celý proces zvládnout bez ztráty kytičky. 

Potřebovat budete silnostěnnou pánev nebo hrnec, který dobře drží teplotu, nádobu, ve které karamel uskladníte, a případně plech vyložený pačicím papírem.

Důležité je nepodcenit přípravu. Všechny potřebné ingredience i nádobí si nachystejte předem, karamel totiž vyžaduje neustálou pozornost – v hrnci hnědne rychleji, než byste možná čekali, a je potřeba pracovat rychle

Odměna je ale sladká – hotový karamel můžete použít na ozdobu dortů, jako polevu na dezerty, palačinky nebo do snídaňové kaše. Mlsat se dá i jen tak, na lžičku, ale pozor – jakmile jednou ochutnáte, je vážně těžké přestat.

Čemu se při přípravě karamelu vyhnout?

  • Nenahrazujte bílý cukr třtinovým, kokosovým ani jiným – nebude to fungovat.
  • Neodcházejte od plotny. I když to zpvu vypadá, že se nic neděje, vydržte a karamel pečlivě hlídejte. Zhnědne rychleji, než byste čekali.
  • Nešetřete kvalitní smetanou – čím tučnější, tím lepší!
  • Nepouštějte k práci děti. Ačkoliv rádi vymýšlíme, jak malé pomocníky do procesu v kuchyni zapojit, při přípravě karamelu držte děti stranou. Láká k olizování, ale je skutečně horký a může způsobit nehezké popáleniny. 
domácí karamel ve sklenici

Recept na domácí (slaný) karamel

Co budete potřebovat?

  • 120 g cukru
  • 70 g másla
  • 120 g 30% smetany
  • Sůl – můžete vynechat

Do silnostěnné rozehřáté pánve nasypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, vytvořily by se hrudky. Pánví vždy jen prokružte a zatřeste.

Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo.

Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel krásně hladký, bez kousků.

Milujete slaný karamel? Na závěr ochuťte karamel lžičkou soli. Použijte nejlépe kvalitní vločkovou sůl, která dodá karamelu příjemně křupavou texturu.

Krátce promíchejte a ihned přelijte karamel do připravené sklenice. Nenechávejte jej na pánvi zbytečně dlouho, horkem karamel ještě dojde a mohl by zhořknout.

Rychovka za půl minuty: karamel z kousků

Znáte karamelové kousky? Pokud máte z přípravy karamelu i po prostudování návodu respekt, zkuste jej připravit z karamelových kousků, které vám celý proces náramně usnadní. Takto připravený karamel má tu výhodu, že se nepřipaluje, nezůstávají v něm hrudky a po vychladnutí příliš netuhne.

Stačí si vybrat mezi máslovou klasikou a dokonale vychuceným slaným karamelem. 

Co budete potřebovat?

  • 70 g karamelových kousků
  • 120 g 30% smetany (nemusí být)

Jak na karamel z kousků?

V pánvi přiveďte smetanu k varu. Vsypte do pánve kousky a míchejte na nižším plameni, dokud se kousky zcela nerozpustí a nevznikne hladká hmota. 

Hotový karamel odstavte z plotny a ihned přelijte do sklenice.

Karamel ve vodní lázni

Kousky nasypte do tepluvzdorné nádoby a pomalu zahřívejte nad vodní lázní. Karamelové kousky se pozvolna rozpustí v hutnou karamelovou omáčku, kterou můžete podle chuti a potřeby naředit (nejlépe teplou) smetanou.

Karamel v mikrovlnce

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli se dá karamel připravit i v mikrovlnce? My odpověď známe – jde to. Stačit vám budou karamelové kousky a vhodná nádoba.

Nezapomeňte však kousky zhruba každých 15 vteřin kontrolovat a míchat, aby nedošlo k lepivé erupci. 

Recept na slaný karamel

Nejlepší karamelové recepty

A co s hotovým karamelem? Vyzkoušejte recepty s karamelem a karamelovými kousky, po kterých se budete olizovat až za ušima:

Karamelový ricotta cheesecake

English Toffee: Karamelový dezert s vanilkou a oříšky

Pekanové sušenky s čokoládou a karamelem

Dobroty pro všechny milovníky karamelu

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?